icon

Co dělat, když dcera trpí středně těžkou depresí?

29. zář 2022

Dnes jsem s dcerou navštívila psychologa. Po sdělení diagnózy jsem málem omdlela. Středně těžká deprese se sklony k sebepoškozování. Je možné, že bude potřeba psychiatr a léky. Moje úžasná, chytrá a krásná holčička to v sobě už nějakou dobu držela... Paní psycholožka mi toho moc nemohla říct, protože si to dcera nepřeje.
A já, která jsem si o sobě vždycky myslela, že jsem silná a všechno zvládnu, teď brečím a jsem úplně na dně.

konidana
•
29. zář 2022

tak hlavně že jste to podchytili, teď už bude jen líp😘 Lékům a psychiatrovi bych se nebránila, pomůže to 🙂

merope
•
29. zář 2022

Přesně - deprese je komplikované a dlouhodobé onemocnění. Postihuje právě často ty úžasné, chytré a krásné - když pak narazí na realitu, že ne vše jim začne vycházet tak, jak by chtěli, přidají se komplikace a oni neví, jak na ně. Je super, že si dcera řekla o pomoc / někdo to podchytil. A vlastně je super i to, že evidentně psycholožce řekla kupu věcí, které držela dosud v sobě, má zjevně psycholožku, k níž má důvěru. To je také krásné a nadějné. A ono "je možné, že bude potřeba psychiatr a léky" v podstatě z těch depresí je spíše ta méně závažná forma / podchyceno v začátcích - a vše se ještě může spravit (léky se pak berou třeba jen chvíli). Ač samozřejmě pro rodiče to je šok. Osobně bych v podobné situaci doporučila schůzku s psychologem i pro vás samotnou - pomoci se s tím srovnat, naučit se i třeba s dcerou komunikovat, možná snížit nároky i sama na sebe, víc si užívat život.

autor
•
29. zář 2022

@merope děkuji 💐 Tohle všechno vím a přemýšlím o psychologovi pro sebe. Jsem s dětmi sama, otec se velice nezapojuje.

levandule_k
•
29. zář 2022

Také si myslím, že bys mohla zkusit terapii pro sebe, rodinné vztahy jsou dost komplikované, rozchody náročné. A občas člověk má nějakého kostlivce ve skříni a ani o tom neví.
Jinak pozitivní je, že dcera se o tom byla ochotna bavit s psycholožkou.

merope
•
29. zář 2022

Určitě bych tu terapii doporučila - zvláště pokud jsi s dětmi sama. A neboj se, pokud si s psychologem nesedneš, dá se i vyměnit. Já jednu dobu jezdila k psycholožce z Prahy do Mladé Boleslavi, byla na doporučení a moc mi sedla.

pabka
•
29. zář 2022

A kolik je dceři?

natysnovec
•
30. zář 2022

Byla jsem na tom bohužel úplně stejně jako tvoje dcera. Zvládnete to neboj se♥️♥️♥️

autor
•
30. zář 2022

@pabka necelých 13

amazienka
•
30. zář 2022

Jako doplňkovou terapii bych zkusila hypnózu. Řeší věci na podvědomé úrovni a má skvělé výsledky. Kvalitního terapeuta sice zaplatíte, ale tady to má ohromný smysl.

konidana
•
30. zář 2022

@amazienka to bych se ja bala... mozna jako posledni moznost, kdyby nepomohlo x jinych terapeutu...

amazienka
•
30. zář 2022

@konidana Čeho? Radši léky než práci s podvědomí m?

konidana
•
30. zář 2022

Hypnozy bych se bala, protoze muze pomoct, ale nevim zda nemuze treba i uskodit. Je to pro mne neuchopitelne, nemohu prubeh vedome ovlivnit, tak bych se tomu radsi vyhla. Muj osobni nazor.

amazienka
•
30. zář 2022

@konidana A vyzkoušelas jí? Já na ní chodila a pomohla mi opravdu hodně. Je to holt o důvěře v terapeuta. Nevím, proč by měl zájem někomu škodit.

merope
•
30. zář 2022

@amazienka Pro tazatelku klidně, pro dceru bych byla opatrná. Jinak já takto nedám dopustit na holotropní dýchání - ale zrovna u depresí vím, že to chce opravdu opatrnost. A určitě bych s tím nezačínala jako se začátkem terapie. Já na první holotropní dýchání jela spíše ve stylu "zážitkovka, chci poznat, co na tom ten chlap má" a protože jsem tam v danou chvíli už nějakou tu "diagnózu" (ač do té doby nevyslovenou a neřešenou, o to silnější) měla, tak to bylo opravdu velmi velmi divoké. A vlastně klika byla, že jsem měla doma chlapa, který s holotropním dýcháním měl opravdu velkou zkušenost, tak tušil + velmi velmi zkušeného terapeuta (mj. učí další terapeuty), tak to nakonec bylo v pohodě a dost to pomohlo. Ale v situaci, kdy se dcera poprvé svěřila, rodič ještě ani netuší, jaký tam je problém, navíc ve 13 letech, bych do podobných terapií zaměřených na práci s podvědomím určitě netlačila.

levandule_k
•
30. zář 2022

Já bych začala klasickou psychoterapií u dcery a u tebe, pak bych jako doplněk zkusila klidně něco alternativního. Já byla třeba u alternativní terapeutky, vychází z kineziologie, ale šla vlastním směrem a pracuje s minulými životy. Pomohlo mi to vyřešit daný problém. U vás bych spíš zkusila rodinné konstelace.

klaralimetka
•
1. říj 2022

Dobry den,urcite je dobre,ze na to prisli vcas.
Deprese je nemoc,jako kazda jina,je treba ji lecit kor u deti Alternativni lecbu nechte na jindy.Nexperimentujte se zdravym sve dcery.
Chce to urcite leky,psychiatra a podpurne i psychologa .Toho doporucuji i Vam,hlavne,aby jste se dozvedela neco o nemoci,prubehu lecby jejich moznostech a lecich.Tez,aby jste se s tou niviu situaci mohla srovnat a byt pak dceri oporou.
Lecba ani leky nejsou ostuda,jak je to splecnosti casto posuzovane a nalepkovane.Zapomente na predsudky,mame v republice psychiatry odborniky i kdyz detskych je obecne malo(ne odborniku,ale vubec detskych pdychiatru).
Je to beh na dlouhou trat a nejake "abraka dabraka" nepomuze.Vim,o cem mluvim 8 let jsem pracovala na psychiatricke klinece.Kdybych nesla na materskou ,jsem tam dal . Deprese je zakerna a sebeposkozovani tez.Nebojte se leku a lecby,jen to muze opravdu na dlouho pomoci a teda i psychoterapie. Bude lip uvidite.Drz te se.

autor
•
4. říj 2022

Holky, včera jsem zjistila, že nějakou dobu brala denně léky na bolest, takže všechno musím schovat. Vůbec nevím, kolik jich tam mohlo být, beru si lék tak 2 krát za rok na bolest hlavy.
Ale po tom vyšetření je úplně jiná, mnohem veselejší, sdílnější, dokonce mě po dlouhé době objala. Myslím a doufám, že jsme na dobré cestě...
Jen jako vždy zklamal otec, chtěla jsem, aby to babičce nějak vysvětlil a samozřejmě se na to vykašlal 😢