Dát nebo nedát dítěti něco na sražení horečky?
Ahoj holky, synovi jsem naměřila 38,9°C. Já bych mu nejraději dala Nurofen, když ne teď, tak alespoň na noc. Jenže žijeme v jednom baráku s tchýní a ta má pořád tendenci mi do všeho kecat. A řekla, že po dobu 24 hodin se to nesmí, že je to to nejhorší co mohu udělat. Je pravda, že prcek je celkem v pohodě, není to ma něm vůbec znát. Tak se jdu poradit s vašemi zkušenostmi.
U novorozenců a kojenců se sráží teplota nad 38°C a od 1roku se sráží teplota nad 38,5°C
@klea81 U mě to tak není, u mojí dcery taky ne...nejnižší teplotu mám(e) standardně ráno po probuzení, zato v noci se mi dcera kvůli horečce budí - i když dám před spaním nurofen, tak většinou mezi 03:00 a 04:00 jí teplota znovu vyleze (a nemyslím zvýšená, ale opravdu klidně přes těch 39). Tolik moje zkušenost.
@lucifux tak nám tedy naše dětská mudra odjakživa říká, že srážet od 38° a ani jsem nic jiného neslyšela..nevim o čem tady diskutovat..
@klea81 když nechám večer dítě s teplotou a měřím vývoj, vždy se často budí a pláče a teplota stále stoupá, takže k ránu dávám už vyčerpanému dítěti sirup, který mi pak navíc v té horečce vyzvrací a čípek si od 2 let nenechá dát vůbec..tkž po zkušenostech dávám už když jde spát sirup a spí klidně celou noc..každé dítě je jiné a horečku snáší jinak..že tvoje je v horečce 39° ok nevypovídá nic o ostatních..my máme třeba v rodině nízkou normální teplotu já i manžel i dcera 35,9°a horečky výjimečně, zato když už, tak to je bolest celého těla a utrpení..tak nebudu vlastní dítě mučit..
@klea81 já se teda fakt nechci zapojovat do žabomyších válek, ale v patologii jsme se učili, že febrilní křeče mohou být nebezpečné a rizika jsou totožné jako u jakéhokoliv záchvatu.No a ve fyziologii pak něco o teplotní křivce, že teplota je obvykle nejvyšší během půnoci-2 ráno a nejnižší mezi 7-9 ráno. Ale samozřejmě, "jedna paní ze záchranky" a generací (pardon dvěma) prověřený model teplotní křivky je trochu jiný level 🙂
Já teda srážím až nad 38,5°C. Ale určitě taky záleží na věku dítěte. U menších bych začala už kolem 38°C. Do té doby si myslím, že to spíše škodí, tělo nemá šanci se s tím poprat samo. .A taky hlavně záleží jak dlouho teplota trvá. Měla sem taky problém s tím měřěním, kdy jak se odčítá a hlavně jak píše usvitka tak během noci a během dne je ta teplota různá. Sem si pořídila bezdotykový teploměr, Cemio Metric 308. A od té doby měřím i během noci, aniž bych budila. Hold spánek je nejdůležitější. A tak vím, že ta teplota během dne i noci vážně hodně kolísá...

@hanih že křeče neuškodí říkal doktor ze záchranky, 37,5 může srážet jen blbec 😣