Dcera má nohy do O a vtáčí špičky k sobě

margaret88
16. lis 2017

Ahojky holky. Prosím o radu. Moje skoro 16m dcera má nohy do O hlavně hodně vtáči špičky k sobě. Boty máme kvalitní i papučky. Ale musím říct,ze v papučkách je to hrozný,jde to vidět víc než v zimních botech. Jako by ji ty boty tu nohu víc zpevňovaly.Normálně bych to asi neřešila jenže mě znepokojuje že má tak křivé nohy i moje neteř a ještě ke všemu moje dcera lozila tzv.na opičku.( já to tak nazvala) To je styl kdy má jednu nohu skrčenou pod sebou a druhou se odráží. Možná to některá z vás zná. Nevím proč tak lozila. Teď se obávám jestli to s tím nemůže mít něčí společného. Co si o tom myslíte?☹

gnozka
16. lis 2017

Určite řešit s odborníkem . Vy jste nebyli poslány na rehabilitaci kdyz dcera spatne lezla ? Zazadejte si doporučení na ortopedii . Tam Vam řeknou co a jak .

margaret88
autor
16. lis 2017

@gnozka Upřímně...já to lezení s doktorkou ani neřešila....nenapadlo mě to.😨 Kamarádky syn dělal to stejný.

gnozka
16. lis 2017

To se divím ze to Dr neřešila na kontrolách . Nase Dr si malou vždycky dala na zem aby viděla prave jak leze a podobne . Každopádně ted to určite řešte . Ditko si muze zadelat na problémy se zády:(

market1512
16. lis 2017

Ahoj, zase tolik bych nestresovala. Ja to doktorce rikala na rocni prohlidce a jeji odpoved byla stejna, jako jsem si v noci pred prohlidkou nasla v diskuzich od jinych maminek, ze se to vetsinou do 3 let neresi, protoze se to spravi samo. Ted mi o vikendu znamy rikal, ze vnucka to mela taky (silene ockove nozky), a jak se vytahla, tak pred 2 narozeninama uplne rovne nozky. Vcera jsem s malou byla na ockovani, bude mit 16m, tak jsem se znovu ptala doktorky jestli nezajit na ortopedii a rikala, ze pokud dobre chodi a nepada (chodi od 11 mesicu, takze uz zacala I behat), ze mame zajit na kontrolu nejpozdeji do 18 mesicu a tam rekne bud doktor, ze budeme cvicit na nozku (vtaci hodne levou a ted v zimnich botach je to velmi znat) a nebo rekne, ze zatim s tim nebudeme nic delat. Tolik pro uklidneni. Zavolej si na ortopedii pro klid duse, tam ti odbornik poradi vic nez maminky tady ☺ Snad nam, ale I vam to dobre dopadne.

margaret88
autor
16. lis 2017

Už jsem volala a řekla co a jak. V pondělí jdeme.

market1512
16. lis 2017

@margaret88 tak dej kdyztak vedet co doktor rekl, u nas je obrovsky babyboom, nas objednaji tak na leden/unor.

margaret88
autor
16. lis 2017

A to lezení prý není nic neobvyklého ať se neděsím. Každý dítě má prý jinej styl.

margaret88
autor
16. lis 2017

@market1512 určitě dám. Zatím jdeme k naši dr,ta mrkne a pro jistotu napíše doporučení na ortopedii ať jsme klidný.

gnozka
16. lis 2017

Také me zajímá jak dopadnete. Budu držet palce . Ale je dobre ze se na ditko podívá odborník . Treba rekne ze se to srovná treba doporučí nejake reha . Každopádně budete klidná ze jste pro ditko udelala Max .

margaret88
autor
16. lis 2017

@gnozka Ano přesně. Když mi ortoped řekne že je to normální a srovná se to samo tak jsem klidná.

plea
16. lis 2017

@margaret88 skonzultovať s pediatrom a ísť s malou k rehabilitačnej... Ešte ide o to, čo považujete za kvalitnú obuv, to je veľmi široký pojem. Niekto ide v barefoot, niekto považuje za kvalitnú pevnú topánku s podpatkem a atestom žirafy... Každopádne, najlepšie poradí určite rehabilitačná sestra a doporučí aj vhodný typ obuvi, prípadne cvičenie. Moje dievčatá boli u rehabilitačnej sledované od narodenia kvoli nedonosenosti, ale ako rástli, tak sledovala aj lezenie a poslednú kontrolu sme mali keď začali chodiť. Vo všeobecnosti je pre nohu a jej vývoj dobré chodenie naboso po roznych povrchoch, v lete vonku naboso, v zime vnútri napr stimulovať na senzomotorickom chodníčku, ktorý sa dá vyrobiť ľahko doma.Z popisu ťažko zhodnitiť, ako moc "nakrivo" naozaj chodí, jedna z mojich dcér tiež trochu vtáča špičky, neurologička aj rehabilitačná to považujú za zanedbateľné (pritom mne sa to zdá očividné) a naopak na druhej postoji nevidím nič nesprávne a neurologička aj s reh. sa zhodli, že má mierne valgózne kotníky a poradili chodidlá stimulovať práve spomínaným chodníčkom, motivovať k zapojeniu určitých svalov apod.

slimacikmia
16. lis 2017

@margaret88 posadzovali ste ju? Chodili ste s ňou tak, že ste ju držali za obe ruky?

margaret88
autor
16. lis 2017
nafuka
16. lis 2017

klasické papučky jsou mor hlavně pro děti které spíš při hraní klečí než chodí.Malé je pořídila tchýně, ale naštěstí v nich nebývala nějak často nebo dlouho.

margaret88
autor
16. lis 2017

@nafuka My právě obyč papučky nemáme. Máme značku Ciciban.

kajalka
16. lis 2017

Tohle řeš s rehab. lékařem, ten dítě uvidí komplexně a hlavně bude řešit příčinu, nikoliv následek, jako ortoped.

nafuka
16. lis 2017

já mám pro dvouletou capáčky Afelo a ještě sandálky od Jonapu. Nosila je chvilku ven a teď občas doma. Jinak běhá bosky i po studené dlažbě, to mě dvakrát netěší.

kamiska
16. lis 2017

Pokud je to to, co myslim, tak nema naposilovane brisni sikme svaly. Sedela v sikmem sedu? Chce to cviceni a muzou byt treba tejpy. Posilovat brisko a nozky nechat naboso - capacky mekke a barefoot botky.

margaret88
autor
16. lis 2017

Díky všem za rady.🙂 Počkám co řeknou odborníci. Třeba to podle doktorů bude opravdu v normálu a spraví se věkem samo. Určitě sem písnu co a jak.😉

slimacikmia
16. lis 2017

@margaret88 pýtam sa, lebo známi malú posadzovali, resp oni tomu hovorili, že ju len podporujú, čož bolo to isté. Tiež mala malá ten pohyb, ja som tomu hovoria Maugli a chôdza po špičkách. Nepoznala šikmý sed, teda zlé držanie tela už od malička...a stále jej dávali nejaké botičky, vôbec nechodila bosá. Ale to bola ich vina. Ak sa tvoje dieťa vyvíjalo normálne bez cudzej "pomoci", tak je to zvláštne a riešila by som to určite s ortopédom + rehabka. Aby tam nebolo niečo vrodené, ešte ak to má aj niekto v rodine ako si myslím písala...

ivular
16. lis 2017

@margaret88 Já bych vyměnila pediatričku. Jestli vůbec neřešila, jestli/jak dítě lozí a dodatečně ten asymetrický způsob smete ze stolu s tím, že "Každý dítě má prý jinej styl", už by mě v ordinaci neviděla.

hanih
16. lis 2017

@margaret88 My máme taky značku Ciciban a na to klečení si myslím, že to taky není úplně ok. Dceři je teda doma skoro nedávám, má je k babičkám, kde je pes, studená dlažba apod., ale když v nich klečí, je vidět, že tu nožičku má vytočenou jinak, než když je bosa. Taky je znát, že jí to není tak pohodlně, protože si ty nožičky častěji při tom klečení přerovnává, než když je bosa.

evee24
16. lis 2017

Tohle mi na rhb řekli že je asymetricke plazeni a je to spatne. Takže na rhb a cvičení. Posilit svaly. A ze to dr neresi je hodně zvláštní

audur
16. lis 2017

Určitě doporučuji zajít na rehabilitaci a poradit se. Mě tam poslala se synem obvodní lékařka ze stejného důvodu. Syna si prohlédl lékař i fyzioterapeut. Problém není velký, máme mu jen masírovat chodidla, aby se aktivovaly správné svaly a, podpořila se klenba a přijít za půl roku na kontrolu, aby si ho pohlídali. Prý je problém, že mnoho dětí, které mají zprvu nohy do "O", přicházejí během pár let s nohami do "X", proto se i nějaký čas může zdá, že se nohy srovnaly, přitom se jen přetáčí na druhou stranu. Sice jsem měla pocit, že tam jdu zbytečně, ale nakonec to byla jedna z nejpřínosnějších návštěv lékaře, poradili mi, jak vybírat boty, zodpověděli spoustu otázek, které mě kdy v souvislosti se synovým vývojem napadli a navíc ujistili, že je vpořádku.

margaret88
autor
16. lis 2017

@ivular Mám výbornou pediatricčku a nikoho měnit rozhodně nebudu!!! Nic ze stolu nesmetla.Dnes jsem jí volala a řekla co a jak.....hned mi řekla ať v pondělí přijdeme. Jen při řeči jsem se jí zeptala na to lezeni a na to mi řekla,ze kezde dítě ma jiny stylNeznám zadnyho doktora kterej by dal dítě na zem a kontroloval jak leze. Jak jsem psala výš,takhle lez i od kamarádky syn a její dr.tak.nic neříkala( má jinou)

kajalka
16. lis 2017

@margaret88 Protože mají dětský dr. naprosto zoufalý vědomosti o pohybovém vývoji. Jsem fyzio a lezení je nejdůležitější období vývoje pohybového aparátu a nervové soustavy, na googlu je toho až až i pro laiky. A pokud neprobíhá optimálně, další vývoj už je pozměněný.

margaret88
autor
16. lis 2017

@kajalka teď mi řeknete čím to je že ty děti začnou tak lozit?Opravdu mě to zajímá. I když teď teda neřeším lezení.

ivular
16. lis 2017

@margaret88 Já vám to neberu - jestli si myslíte, že je v pořádku, když se pediatr ani nezeptá na tak klíčové vývojové stádium, jakým je lezení, tak si dál myslete, jak je výborná. Stejně tak, když vám připadá v pořádku, že se vás navíc snaží obalamutit nějakými "různými styly" lezení.
Správný styl lezení je jen jeden a pokud k němu dítko nesměřuje (případně se zasekne na nějakém asymetrickém způsobu přemísťování), měl by jej pediatr odeslat na rehabilitaci. Mě naše pediatrička poslala se synem na rhb z mnohem méně závažného důvodu a terapeutka byla opravdu skvělá. I proto vím, že kromě stovky další věcí je to lezení zodpovědné právě za rovné nohy, správné postavení chodidel a např. i klenby.

nafuka
16. lis 2017

lezení je důležité, jak píše kajalka, a vůbec celá návaznost psychomotorického vývoje.
Všechno souvisí se vším.

pajounek
16. lis 2017

Nas syn ma zase nozky teochu do x, rekla jsem to dr.sama a poslala nas na ortopedii. Tam dostal specialni vlozky do bot, chodit ma doma jen v backurkach, ne naboso, nesedet na kolinkach atd. Takze urcite zkonzultovat, je jeste mala, tak to pujde rychle 🙂
A styl lezeni bych neresila. Asi ji to takhle slo lip, tak lezla tak 🙂