Deficit vitamínu B12 u ročního dítěte a trvalé následky

aaggyy
26. pro 2015

Ahoj maminky,nemate nahodou nektera zkusenost s nedostatkem vitaminu B12 u ditete? Zjistili nam hodne nizkou hladinu,taky nizke zelezo a anemii,zjistuje se,proc k tomu doslo. Ale rada bych nasla maminku,ktera mela podobny problem a na ditku to nenechalo zadne nasledky,diky clankum co vsechno to muze zpusobit jsem dnes probrecela cely den...

hojda
26. pro 2015

@barbarucha Neporadíš?

teeerez
26. pro 2015

Dcera mela, zjisteno asi ve 3m neurolozkou. Nasazen Pyridoxin, vse ok 🙂

aaggyy
autor
26. pro 2015

@teeerez to je skvela zprava 🙂

aaggyy
autor
27. pro 2015

Uz zadne jine zkusenosti?

slunickova123
27. pro 2015

Zkusenost nemam, ale casto tim tepi deti veganu a nekdy vegetarianu - nemaji dostatek vit.b12 a zeleza ve strave . Jak se stravujete?

jhoki
27. pro 2015

@aaggyy Přesně jak píše @slunickova123 , děti kojené matkami vegetariánkami, B12 jde do mlíka jedině z masa a železo také. Ale myslím, že to není případ @barbarucha.

ivular
27. pro 2015

@aaggyy Tam záleží, jak silný deficit to je a jak dlouho přetrvával. Vím, že v extrémních případech (typicky ve vegetariánských rodinách) může dojít až trvalému mentálnímu opoždění dítěte. Na druhou stranu, pokud deficit nebyl výrazný, resp. dlouhodobý, může se vše obejít bez následků.

aaggyy
autor
27. pro 2015

@slunickova123
@ivular no ja jsem hrozne masozrava,prave naopak,v rodine si rikame ze by to chtelo spis omezit. Dcerku ceka jeste hodne vysetreni,hlavne na gastroenterologii,imunologii...jeste si rikam ze na odbery zajdu taky,jestli ja z nejakeho zdravotneho duvodu netrpim nedostatkem. Jde o to,ze netusim jak dlouho ten deficit trval. Ale psychomotoricky vyvoj je v poradku,tak i rust hlavicky,tak si rikam ze kdyby to trva rok tak se to uz na tom projevi...

ivular
27. pro 2015

@aaggyy Konzumace živočišných produktů (případně doplňků) je to jediné, co můžeme ohledně B12 dělat. Jenže do celého procesu vstupuje i faktor, kolik B12 Tvoje tělo z potravy skutečně vstřebává (a kolik se bez povšimnutí vyloučí) a u kojených dětí dokonce ještě jeden faktor - a sice kolik se tohoto vitamínu vstřebaného matkou dostává do mateř. mléka. Tenhle mechanismus samozřejmě platí i pro ostatní minerály a vitamíny.
A jak na ten deficit u Tvé dcery teda přišli? Čistě náhodný nález? Každopádně, pokud se tedy ještě neprojevily symptomy jiné než metabolické (které nejsou snadno pozorovatelné), prognózy jsou velmi dobré 🙂

aaggyy
autor
27. pro 2015

@ivular ono je to tezko rict,mela tezkou anemii,ale ta podle vzhledu krvinek odpovidala nedostatecnemu zelezu,kazdopadne kontrolovali i hladinu B12. Prikrmovat jsem zacala kolem 5 mesice,jedla hezky,maso skoro kazdy den. Kolem 10 mesice mi prestala jist a chtela se jenom kojit. Obcas trochu neceho,jedine co ji chutnalo byl jogurt. Tak jsem porad nabizela,ale videla jidlo a rvala,tak jsem nenutila. Rikala jsem to i dr,i ze je nespokojena a nic. Hrozne byla bleda. Do toho dostala prujem,pry to nechutenstvi bylo kvuli tomu..a tak dokola jsem tam chodila co tyden dva az jsem trefila zaskok a ten nas poslal na odbery a do nemocnice. Mala musela dostat transfuzi!!!! Takze se bude resit jestli tam neni nejaky problem ve streve se ztratami,od miminka resim ze se mi nelibi stolice,je s hleny a tak...ale neurologicky krome prvnich par mesicu,kdy jsme cvicili kvuli hypertonu a predilekci,ktera se srovnala a nyni jeji vyvoj odpovida,tak je ok. Tak jsem zvedava co bude dal. Kazdopadne menim praktika:-/

ivular
27. pro 2015

@aaggyy No tak hlavně, že už se to řeší. Jinak to dlouhodobé kojení - já syna kojila takřka plně do dvou let a B12 měl v pohodě, jen to železo o něco nižší. A jen z toho MM vážil v těch dvou letech 16 kg, takže kus chlapa 😅 Chci tím říct, že bych u Vás neviděla problém v příliš pozdním zavedení příkrmů, ale opravdu spíš v té metabolice. Je to tedy samozřejmě jen odhad, ale i kdyby se naplnil, nejdůležitější je, že se bude nějak kompenzovat (zejm. v Praze je myslím tohle na dobré úrovni).
Zažila jsem chlapečka, u kterého se šílený deficit všech možných látek kvůli špatné metabolice diagnostikoval až ve čtyřech letech. V takovém věku už bohužel ten deficit ve vývoji zůstane trvalý 😔 Samozřejmě šlo o šílené zanedbání péče ze strany pediatra.
Držím pěsti, ať jste v pořádku!

aaggyy
autor
27. pro 2015

@ivular moc dekujeme...trochu jste mne potesila,doufam ze to vsechno dobre dopadne. To vite,je mi z toho hrozne,porad myslim na to nejhorsi..v utery jdeme na kontrolu,jestli suplementace zelezem a tim bckem funguje a jak to vypada a co se bude dit dal..je to neuveritelny ren pripad co pisete ze az ve veku 4 let se na neco takoveho prijde...vy jste pediatr?🙂

barbarucha
29. pro 2015

@aaggyy Ahoj,
my teda následky máme, ale u nás to byl dost horor dlouhodobě a podchytilo se to mnohem později než u vás. Jestli plánuješ ještě další dítě, určitě nech na B12 vyšetřit sebe i manžela. Pokud nejste vyloženě vegani (i když znám dost veganů atd. s velmi překvapivě vysokou hladinou B12), můžete mít problém ve vstřebávání, který vás neohrozí, ale kojené mimino může.
Z dcerky bych doporučila bedlivé sledování PM vývoje a při sebemenším zpoždění v čemkoli bych okamžitě s ní začala pracovat. Rozhodně nedej na řeči typu: "Ona to má v povaze, že kam ji posadíš, tam ji najdeš, nebo "některé děti prostě do 3 let nemluví, atd. Za to bych dneska doktorům trhala hlavy. Díky tomuhle přístupu jsme promeškali nejcennější čas, kdy se dalo dělat nejvíc."" Běžný pediatr ani neurolog Ti v tomhle nepomůže, pokud budeš mít jakékoli podezření (i jen špatný pocit), najdi si dobrou dětskou psycholožku, obrať se na Ranou péči. Klidně i praventivně. Při deficitu B12 se přestává vyvíjet mozek, ale v roce je mozek neuvěřitelně plastickej, takže si vůbec nemyslím, že by Tvoje dcera měla něco, co by nedokázala dohnat. (Kéž bysme to takhle brzy chytili my a měla bych někoho, kdo by mi tenkrát dokázal poradit, co máme dělat ☹ ) Přestaň se trápit a zaktivizuj se, běž s malou k dobré psycholožce a věnuj se jejímu vývoji víc, než je běžné. Prostě to ber jako kdyby si zlomila ruku a teď musela trochu rehabilitovat. Bude to naprosto OK. A važ si toho, že jste to chytli, na deficit B12 se dá i umřít a nám se to málem podařilo. Měli jste velké štěstí.
Kdyby cokoli, napiš do IP.

barbarucha
29. pro 2015

@aaggyy Teď jsem teprv pročetla celou diskuzi. Pokud malá už jedla a to i maso, jogurty atd a pak přestala, tak to bude něco metabolickýho. Ten deficit určitě neměla od mimina, mimina se roděj s velkou zásobou B12 v játrech (měla by stačit min. na půl roku). Až pak, když dítě nezačne pořádně jíst a v MM po půl roce kojení klesá obsah všech důležitých látek včetně B12, se začíná tvořit deficit. Takže si myslím, že malá v tom nebyla nijak extrémně dlouho. I kdyby z nějakého důvodu neuměla B12 vstřebat, není to žádná tragédie, dá se to píchat (to děláme my). Akorát BACHA na předávkování. Není pravda, že B12 se nedá předávkovat, naopak, následky předávkování můžou být velmi vážné. Mluvím z osobní zkušenosti, syna předávkovali a jsme velmi vděční, že to vůbec přežil. Bohužel nemožnost předávkování B12 je velmi rozšířený mýtus i mezi lékaři. Pokud byste cokoli na toto téma řešili, doporučuju obrátit se rovnou na doc. Honzíka ve fakultní nemocnici na Karláku. Ten tomu u nás rozumí nejvíc.

aaggyy
autor
8. led 2016

@barbarucha mockra ti dekuji za opravdu cenne rady,dost jsi mne uklidnila..o to vic mne mrzi,ze mas s tim takto spatnou zkusenost:( tvuj pribeh neznam,ale preji mnoho sil a tvemu chlapeckovi taky;) dekuji za tip na dr.,urcite ho zkusim,protoze to cely vysumelo a na pediatrii v krci slibovaliruzna vysetreni a nakonecjsme jen v peci hematolozky ktera je spokojena s krvi a to je vsechno.

ivetsiki
7. zář 2017

@aaggyy Dobrý den, četla jsem tutu Vaši diskuzi. Jen ze zvědavosti....přibrala po těch B12? Děkuji

aaggyy
autor
10. říj 2017

@ivetsiki dobrý den,ano,začala hezky jíst a postupně se to srovnalo...byl to nakonec opravdu nedostatečným příjmem,zjistili jí vrozenou vadu červených krvinek (sférocytózu) která jí dělala velké poklesy hemoglobinu a následkem toho měla těžké nechutenství,co skončilo až nízkým vit.B12:( ale nyní je už více méně ok;) neurologicky naprosto v pořádku,občas trochu anemická

none91
20. pro 2017

@barbarucha Jak se projevoval nizky B12? Mala se od narozeni nehlasi o jidlo, malo pribira, nechce jist. Prirozeny vyvoj nepoznam, cvicime vojtovku na hypotonii.

barbarucha
20. pro 2017

@none91 Nechte si udělat krevní rozbor. Nechutenství nemusí být jen deficitem B12, může to být železo, jod, atd. Příznaky deficitu B12- mimino je pomalé, nedělá nic, co nemusí, nejí, hodně pláče, pomalý vývoj, je bledé, anemické, studené ruce a nohy. Pokročilé fáze se projevují stagnací vývoje, trhavými pohyby, a flíčky v pusince, které vypadají jako afty. To už je ale hodně velký průser. Na to rozhodně nečekejte, jeden krevní rozbor pomůže víc než půl roku zkoušení kdečeho. Minimálně vás to třeba uklidní, že je vše v pořádku.

none91
21. pro 2017

Dr ji byla ochotna udelat jen hemoglobin a ten byl nizsi ale v norme.

barbarucha
21. pro 2017

Trvej na tom. Komplet rozbor všeho, co může způsobovat nechutenství, jaterní testy, atd. Může to být pěkný průser, i když ve vašem případě asi velmi brzo zachycený. Pokud by mi jedna doktorka nevyhověla, hledala bych jinou.

none91
10. led 2018

@barbarucha konecne jsem dr donutila k rozboru krve, ma nizsi B12 a enzym traveni. kdyby to udelala hned jak jsem chtela, nemusela jsem ji vypestovat odpor k jidlu.

barbarucha
10. led 2018

@none91 Jsi skvělá, žes ji k tomu dotlačila. Teď se dá konečně něco dělat. Předpokládám, že budete píchat B12? Pohlídej si, aby to byla dětská dávka (to je myslím 300) a s odstupy, ne každý den.

none91
10. led 2018

jdeme pichnout v patek. Diky za radu. Musim to nastudovat, at me dr nezaskoci...

balet
10. led 2018

Dcera od narozeni malo pribirala, mela malo B a zeleza. Brala pyridoxin a kapicky zeleza. Dnes je dceri dvacet mesicu, nic nebere, pribira a ji normalne a je zcela v poradku. 😉

balet
10. led 2018

Jo a delali ji asi v pul roce testy snad na vsechno, co jde a nic nenasli.

none91
10. led 2018

@balet co to je "malo pribirala"? Moje dcera pribirala do 400g za mesic, je to mene, ale neni to tak strasne, ale nejevi vubec zajem o jidlo. i kojeni i prikrmy odmita... pyridoxin uz bere dva mesice.

balet
10. led 2018

@none91 Do ctvrteho mesice to bylo peklo. Po tezke zloutence, kterou mela z velkeho hematomu na hlave z porodu, nemela ubec zajem o mlíko. Mohla bych nakojit pulku porodnice a ona vůbec nechtela. Čtyři mesice jsme bojovaly. Odmitala me mleko i vsechna vyzkousena umela. To se stalo, ze za mesic nenabrala nic, jeden mesic dokonce 50g zhubla. To dostala nutridrinky infatrini. Ve čtyřech mesicich jsme chte nechte zacali davat prikrmy a najednou se začala lepsit. S prikrmy zacala pribirat a nakonec v roce pila i dve davky UM denne. Od prikrmu ji nadherne a doted neslysim cely den nic jineho, nez ham ham. Cca 11 od jedenacti mesicu pribira "dle tabulek" ale dohanet to bude asi dyl. Skoro ve dvou letech ma jen devet kilo. 😉 Pricina na nechutenstvi nezjištěna...

none91
11. led 2018

@barbarucha jakou hodnotu B12 melo vase dite, kdyz na to prisli?

barbarucha
11. led 2018

Skoro 0. Jakou máte vy? A jaké jsou limity? (Každá laboratoř to má jinak)