Dieta na průjem pro roční dítě

partyzanka91
6. čer 2015

ahoj holky, moje roční dcera má už od středy docela silnej průjem. Tekutiny doplňujem a dosud jsem jí nechala jíst normální stravu (i UM a mléčné kaše) protože jsme mysleli že průjem je od slunce a ne od střev. Dneska ale chci najet na dietu jinak se toho asi nezbavíme. K snídani dostala rohlík a dětskou šunku a k obědu chystáme vařenou mrkev. K pití dávám vodu se šťavou hořkej čaj by mi nepila a lepší dát trochu šťávy než riskovat dehydrataci.
U mudry jsem včera byla jenže v době kdy už se nedal udělat výtěr ze zadečku (náběry už odeslány) takže další možnost až v pondělí. Z věčného průjmu má už hodně opruzený a červený zadeček nadotek jí bolí. Na to jsem zkoušela už řepíkovou koupel a taky mažu různými mastmi sudokrem, bepanthen, mixu i imazol jsme už vyzkoušeli. Bez plínky to jde v případě průjmu jen na opravdu krátkou dobu. I tak mě mudra včera pochválila že prej je vidět že o to pečujem, některé děti jsou prý opruzené ještě mnohem více až do živého jak podotkla.
Já bych se chtěla zeptat co všechno jí můžu při průjmu nabídnout. Díky, hlavně taky aby mi to jedla (například se suchou rejží bych asi neuspěla)

jhoki
6. čer 2015

@partyzanka91 No nejlepší ovšem je ta vařená rýže s mrkví, má schopnost ve střevech nachytat, to, co tam nemá být. Hodně dobré je nastrouhané jablíčko, žádné tučné věci. Moje dítko mělo v 15. měsicích střevní virózu a taky mi nic nechtěla jíst. Hlavně, aby pila. Taky mi dr. poradila enterol a laktobacilky. Enterol jí pomohl asi nejvíce, jsou to takové kapsle, vysypeš to třeba do čaje. A dávala jsem jí UM bez laktozy.

elen222
6. čer 2015

@partyzanka91 ahojky, loni jsem měla stejně starou dceru a když jsme byly na pozorování v nemocnici (měla vysoké teploty po očokování) chytly jsme tam rotaviry. Průjmy měla opravdu strašné, chvíli jsem ji vždy nechala sedět ve vaně, to jí dělalo na ten zadeček dobře a lítalo to z ní i tam. Jinak jsme taky mazaly tím co popisuješ, bez plíny jsem ji nenechávala, jen v té vaně. Vždycky jak jsem ji čistila zadeček, úplně řvala bolestí. Mazala jsem jí tam velké vrstvy krému, u nás nejvíce pomohl imazol. No a na jídlo jsme dávaly suché dětské piškoty, vařenou mrkev, suchý rohlík a taky dost pomohl banán. Děti by neměly nic tučného, takže žádný jogurty apod. Ten tuk v jídle prý průjem jen podporuje. No a jak tady píše jiná maminka, dávaly jsme enterol rozpuštěný do vody. To jí moc nepomáhalo. Ještě je dobrá smekta, ale ta dost smrdí kvasnicemi, takže to mi malá nechtěla pít. Důležité je, aby nedošlo k dehydrataci. Ještě jsme měly nápoj Kulíšek z lékárny, na doplnění solí do organismu, ale to je trochu slané, takže mi to taky odmítala. A taky je dobrý hroznový cukr (pro prcky z lékárny) na doplnění energie, pokud by ti nechtěla nic jíst. No bojovaly jsme s tím dost dlouho, protože se nám to pořád vracelo, větší hrůzu jsem nezažila, když člověk tomu prckovi nemůže nijak pomoci. A to bylo v době největších veder, kdy se všichni rochnily u bazénů a na sluníčku. Tak držím pěsti, ať vás to brzo pustí 😉 . pro mě bylo největší odměnou, když jsem po dlouhé době objevila v plíně "tuhoše", to jsem slavila jak svátost 😀

zuuuzaaa
6. čer 2015

Doporučuji rovnou nasadit i probiotika a hlavně nedávat UM..malý nám takto průjmoval od pátku min.týdne do cca úterka..v pondělí jsem mu nasadila probiotika a začalo se to lepšit...🙂 tak hodně zdaru a ať je malé brzy dobře

zo_ja
6. čer 2015

Ze zkušenosti od kamarádky: taky to může být lepek, takže může pomoct vynechat rohlíky a piškoty. Dát tu vařenou rýži, vařenou mrkev, čaj s glukopurem - ten pomáhá hodně. V lékárně mají černý čaj pro děti - bez teinu, dobrej i na citivej opdrážděnej žaludek, dávala bych ho asi chlazený v těchto vedrech a třeba po lžičkách.
Na opruzeniny u nás jenoznačně nej Weleda měsíčkový krém.

andy287
29. bře 2023

Zdravím,chci se zeptat maminek.. Mám 14ti měsíčního synka, který měl průjem a máme bezmléčnou dietu. Jinak jsme na UM, chci se zeptat jaký máte názor.. Jestli po ukončení diety znovu nasadit mléko, které jsme měli jen na uspávání 2x přes den a na noc a 1x v noci.. Nebo jestli už UM nedávat a nahradit to denním jogurtem, či jiným mléčným výrobkem. Mě osobně to přijde brzo, abych už mu UM nedávala, ale zase když teď dokáže usnout bez něj,sice má místo mléka na uspání láhev s Kulíškem, ale mohl by pak stačit jen čaj.. Prosím posaďte někdo. Děkuji