Dlouhodobá rýma a kašel. Zkušenosti? Rady?

meggie12345
9. led 2021

Dobrý večer, jdu si pro řadu 🙂 Tříletý syn má již přes měsíc ucpaný nos, moc toho nevysmrká, ale je slyšet, že huhlá a funí jako "divočák". Do toho už čtyři týdny kašle, většinou vlhký kašel, jak je zahleněný. Dle doktorky máme čekat. Ale už se mi to nelíbí, takhle dlouho ho nechat trápit :-/ Nemáte někdo zkušenost/radu? Předem děkuji 🙂

mamikry
9. led 2021

@meggie12345 Bohuzel se to musi vydrzet. My mame tenhle stav stridave cela rodina uz od zari, co sly deti do skolky. Detem strikam do nosu Vincentku pro deti a davam i Vincentku sirup, ted zvazuju, ze koupim detsky inhalator a budeme protahovat dutiny alespon jednou tydne i jako prevenci. Muzete zkusit neco na odkaslavani a rozpousteni hlenu. Co jsme nasadili Imunoglukan, tak to snasi lepe.

helcakab
9. led 2021

@meggie12345 no já bych po doktorce chtěla minimálně stery nos krk. Syn kaslal od září do prosince a mudr udělala i odběry černý kašel, mykoplasmata...ty měl hraniční dostal antibiotika na 14 dni. Chodí od září poprvé do školky. Uvidíme jak dlouho bude chodit teď v lednu než zase padne. Ale určitě nějaké vyšetření požaduj.

helcakab
9. led 2021

@mamikry inhalator sme též pořídili od nového roku:-d inhaluje 2x denně cca 5 minut 🙂

mamikry
9. led 2021

@helcakab A muzu se zeptat, co do nej davate? Ja o nem zacinam uvazovat, jen nevim, jestli mi ho deti nebidlu bojkotovat. 😀

zmrzlinka
9. led 2021

Zkusila bych ORL vyšetření.Syn takhle kašlal a nic nezabíralo.Na ORL udělali výtěri a nasadili se ATB dle citlivosti . Lokální i celkové.Udelali mu tam i sono dutin a ty měl úplně ucpané .Nešlo to vůbec vysmrkat.

meggie12345
autor
9. led 2021

@mamikry inhalátor jsem už také pořídila, po týdnu bohužel žádné zlepšení... :-/

te_reza
9. led 2021

Teď to nějak trvá, já smrkám a kašlu už 4 týden. Holce s prvním smrknutím nasazuju sinupret, kalobu, inhaluje vincentku, na kašel dávám acc

te_reza
9. led 2021

Jo a na noc mažu tymianovou mastí nebo jinou voňavou na prsa a v pokoji ji zvlhčující vzduch a sprkumnu eucasol

ada22
9. led 2021

Jo zrovna v pondělí chci volat dr. Protože dcera kasle vlhký kašel již od půlky ledna. Chvilku to bylo celkem na ústupu, ale teď se ji to nějak horší. Mohu se zeptat jaké inhalátory máte?

priefi
9. led 2021

@meggie12345 do čaje přidávat lichořeřišnici a do nosu stříkat ráno a večer mořskou vodu. Na kašel zkus kalobu

levandule_k
9. led 2021

Na ten nos bych zkusila mořskou vodu. Čtyři týdny kašel a nic na to nemá? To je nějaké divné. Pak bych zkusila radu našich babiček slepičí a hovězí vývar.

meggie12345
autor
9. led 2021

Stříkáme Sterimar, také nepomáhá ☹ Na kašel jsem zkoušela Stopkašel, zatím vždy pomohl, tentokrát bez výsledku. No přístup doktorky mě celkem zklamal, jen ho poslechla, plíce a průdušky čisté, tak čekejte, až se to zlepší... V pondělí budu volat a nejspíš si tedy vyžádám vyšetření na ORL.

meggie12345
autor
9. led 2021

@levandule_k Přijde mi, že prvotní má tu rýmu (spíše tedy ucpané dutiny) a ten kašel je reakce na zahlenění...

ada22
9. led 2021

My ještě zkoušíme sinupret a vyplachovat konyvkou. Nejdřív mela suchý kašel toho se zbavila do týdne, ale ten vlhký se ji drží jak klíště. Je teda zřejmě od zadní rýmy. Minulý týden alespoň zacla již smrkat

levandule_k
9. led 2021

Sterimaru je více druhů, nějaké na denní použití a pak jsou s mědí na nějakou drsnější rýmu. Jedině nějaké bylinkové čaje.

gujduska
9. led 2021

Taky se nám osvědčil Sinupret, hezky rýmu naředí bez velké námahy vysmrkavat.
S kašlem hlenovym u dcery bojuju taky už týden, po tom co mi po Mucosolvanu začala blinkat jsem nastolila domácí babskou léčbu a naložila jsem cibuli, česnek a zázvor do medu a užívá tuedovou šťávu 3x denně, tak malinké zlepšení vidim, ale hleny v ní hrčí pořád 🙈
Náhodou u ORL jste nebyli, na kontrolu nosní mandle? My ji museli jít dát ven jak ji měla obrovskou, to jí bránilo i smrkat a v podstatě veškeré respirační choroby z toho pramenily.

xxx3d
9. led 2021

@meggie12345 Já bych teda chtěla nějaké další vyšetření, žádanku na ORL, nebo alergologii. Je fajn, že je poslechově čistej, ale přesto, rýma umí potrápit, navíc, když ji nemůže vysmrkat.
My teda dáváme Sinupret, máme ho doporučenej od pediatry, i z ORL a alergologie, je přímo na dutiny, horní cesty dýchací, zabírá i na úporný kašel, je jak pro děti, tak pro dospělý, nedám na něj dopustit 🙂

martt
10. led 2021

@meggie12345 Ahoj nejspíš má zadní rymu a to je fakt na dlouhou. Nam na vlhký kašel zabírá mucosolvan a nebo nám doktorka píše erdomed,ale ten je na předpis. Jinak pokud máš podezření na ucpané dutiny doporučuji namočit ruce až po lokty do co nejvíce teplé vody co malý vydrží cca 10-15 minut a pak ho zabalit do teplé deky nebo pod perinu alespoň na pul hodky. Na kašel zkuste udělat cibulový čaj s majoránkou nebo cibulový sirup.

pexi
10. led 2021

Na rýmu používám doma někdy rymovnik, jestli máte. Davam do čaje i do inhalátoru dám kapku z lístku (to jsem teď zkusila poprvé, když jsem měla rýmu já, ale pomohlo to na ucpaný nos hned).
Na kašel vyjma léků používáme i cibulovy sirup nebo čaj, tymián do čaje.
Jinak ale po měsíci bych se asi taky nespokojila s tím, prostě čekat... zkuste to orl.

ondruchovat
10. led 2021

Respimer .

ada22
14. led 2021

@meggie12345 přidávám naši zkušenost. Dcera 5 let již od konce listopadu kašle. Nejdřív to byl ošklivý suchý kašel, ale pak přešel do vlhkého. Jeden by řekl hezky odkašlává, ale když hezky odkašlávala již téměř tři týdny, tak jsem volala dr. Ta dle popisu označila za zadní rýmu (v tu dobu ještě dcera nesmrkala) a že máme dávat pravidelně sinupret a pro jistotu šla na test, protože u dcery ve školce se v jiné třídě objevil covid koncem listopadu, kdy ještě dcera ve školce asi dva dny byla. Test byl negativní dceři se spustila i rýma , ale stále převládal vlhký kašel hlavně v dopoledních hodinách. Po Novém roce stále kašlala a smrkala a nikam to nevedlo spíš mi přišlo, že se horší. V pondělí jsem volala dr. ta nás poslala na RTG plic, dutin a na krev. Ukázalo se, že jednu dutinu má ucpanou patologickým hlenem. Takže ORL a máme několik kapek a celková antibiotika. Asi šlo o blbou náhodu, ale příště bych na ORL šla dříve a nenechala se ukolébat tím, že to je zadní rýma a časem to přejde.

helcakab
22. led 2021

@mamikry vincentku normálně tu k.piti, ve skle. Jinak mimochodem syn kašlal 4 měsíce s přestávkami, byly to mykoplasmata nakonec antibiotika na 14 dni měl. Mám tu i nějaké diskuze.

helcakab
22. led 2021

@ada22 máme omron je kompresorovy, sice hlucnejsi ale zatím spokojeni máme chvíli cca mesic

mamikry
22. led 2021

@helcakab Taky jsme poridili Omron, syn dva dny inhaloval a nocni kasel je pryc. Hura! Ale bylo to jen ze zadni rymy. Kazdopadne inhalator za me super zatim.

helcakab
22. led 2021

@meggie12345 ono chce inhalovat pravidelně mudr říkala pri nemoci i 3x denně jako prevence pak už 1x denně cca 5 minut ale záleží co za tím kašlem je, jestli v sobě nemá taky naky "bordel" pokud to trvá dál, chtejte odběry chlamydie, mykoplasmata...krevní obraz stery nos krk...nevím zda vám dělali, naše mudr je pečliva bere dětem skoro pokazde aspoň ster krk nos při nemoci

gujduska
23. led 2021

@ada22
Můžu se vás zeptat, na ten patologicky hlen přišla tedy až ORL po zaslání na RTG? A dítě vám kašlalo jakoby vlhky kašel převážně dopoledne?
Dcera kašle asi 3.tyden, taky nám dali Sinupret a Erdomed, ale stale je beze změny, nevysmrka temer nic, o vykaslavani nemluvě, celou dobu bez jinych potíží a už si nevim sama rady, uvažovala jsem i o testech na alergologii. V noci spí klidně, přes den zakašle velmi minimálně, ale ráno je to tak na poblití když začne.

ada22
23. led 2021

@gujduska dětská ji poslala na RTG a pak jsme šli teprve na ORL. Ale kašel byl presne jak píšete . Odpoledne vždy všichni koukali , ze si ten kašel vymýšlím, ale dopoledne s ni neslo jít ani na ulici. Ted celkem dobry, ale trochu mi znervozňuje, ze sem tam zmini, ze ji bolí celicko. No počkám ještě chvilku jestli ji nemohl vadit ten teplotní skok co teď byl a pak dyztak budu volat ORL.

helcakab
24. led 2021

@gujduska přesně podobné to měl syn u.mykoplasmat nejvíc kašlal po ránu a večer v noci přes den skoro vubec

ada22
24. led 2021

@helcakab a jak se to léčilo?

gujduska
24. led 2021

@helcakab Taky by mě zajimal postup a jak na to přišli lékaři, taky na RTG nebo jde to potnat třeba i z krve?