Dlouhotrvající otok po včelím žihadle, máte zkušenost?

petardice
10. srp 2014

Maminky, nemáte některá zkušenost s otokem po žihadle, který ne a ne splasknout? Dnes je to čtvrtý den, co dcera stoupla na včelu a dostala žihadlo. Namazala jsem to Fenistilem, večer už měla nateklý nárt i kotníky, ráno už nebyly kotníky pomalu ani znatelné. Tenhle otok trvá doteď, dávám jí na otok octové obklady a snažím se to občas ledovat. Teď po ránu je otok o chlup lepší, ale to byl i včera a večer byla noha zas jak bambule... Žihadel už dostala hodně, rozhodně to nebylo její první (soused je včelař), dokonce dostala druhý den žihadlo i do druhé nohy, to jsem potřela cibulí a objevila se jen bulka v okolí vpichu a to už je dobré. Co ale s tím otokem? Slyšela jsem, že teď mají včely hodně agresivní jed, ale je normální, aby otok trval tak dlouho?..

helcenka
10. srp 2014

@petardice - teď jsem řešila podobný problém s dcerou, zabraly ji kapičky Zyrtec v kombinaci s obklady z tvarohu. Do dvou dnů otok splaskl.

bbn
10. srp 2014

@petardice jako malá jsem nikdy s včelím/vosím bodnutím problém neměla, čím jsem starší, tím více se problémy stupňují. Poslední vosí bodnutí v době mého těhotenství se synem vypadalo přesně jak popisujete, otok trval skoro 14 dní a postupně se zhoršoval. Po týdnu už jsem to nevydržela, nasadila zyrtec, potírala fenistilem a pila 2x denně rozpustné calcium. Tato kombinace velmi pomohla, už druhý den byl znát ústup otoků, ale stejně do úplného uzdravení to trvalo další týden.
Je možné, že krom toho, že dceři by se mohla začít rozvíjet alergie na včelí bodnutí (protože to, že ji píchla včela už předtím nemusí nutně znamenat, že alergická není, alergie se může rozvinout i věkem a také po opakované exponenci včelímu jedu) mohla být také včela infikována nějakou včelí nemocí/roztoči/atd, což se projevilo silnější reakcí. Ano, obecně hmyz jako takový má poslední roky stále "silnější" (spíše agresivnější) jed - je to způsobeno mimo jiné chemickými postřiky.

petardice
autor
11. srp 2014

Tak naštěstí už to začíná ustupovat, včera večer byl kotník znatelný a dnes je to zase o chlup lepší. Hlavně ji to přestalo svědit a přestala to drbat, což tomu asi dost napomohlo. Zyrtec už jsem plánovala na včerejší večer, nakonec jsem ho nedala, když jsem viděla, že už není noha jak bambule. O kalciu jsem četla, ale nebyla jsem si jistá, jestli ho lze podat i dítěti a v jakém množství, tak jsem radši zůstala u klasiky - octové zábaly a chlazení, případné mazání Fenistilem. Hlavní je, že už to začalo mizet - přišlo mi, že takhle velký otok po dobu čtyř dní je celkem dost.