Febrilní kolaps, vysoké CRP a jaterní enzymy

kantorka_k
1. bře 2015

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, zda někdo nemáte zkušenost s febrilním kolapsem či podobným stavem popsaným níže a vysokými hodnotami CRP a jaterních enzymů u miminka. Děkuji předem za Vaše odpovědi.
Minulý týden jsem s 9m dcerou skončila v nemocnici. Večer měla zvýšenou teplotu na 37,5 a byla podrážděná. S manželem jsem si mysleli, že kvůli prořezávání zoubku (při čištění kapesníkem bylo zoubek cítit). Nakrmila jsem ji, dala gel na zoubky a uložila do postýlky. O 2 hodiny později se probudila a trošku zaplakala, manžel , který ji šel zkontrolovat, přinesl dcerku do ložnice, s tím, že se mu zdá teplejší. Když jsem se vrátila s teploměrem, bylo vidět, že se dcerce špatně dýchá a jakoby lapá po dechu, ačkoliv nachlazená nebyla, zajíkala se pláčem a byla neklidná, zatínala pěsti. Snažili jsme se jí uklidnit, manžel zkusil prstem, zda nemá v pusince něco, co by bránilo nadechnutí, ale neměla tam nic, nicméně stav přetrvával, opakoval se. Volali jsme tedy záchranku. Lékaři podali diazepam, po čemž potíže ustaly a odvezli nás do nemocnice. Tam při vyšetření naměřili horečku 38,1. Po podání nurofenu se teplota během noci snížila, ráno již byla normální a ani v následujících dnech se již neopakovala. Nicméně lékaře po ranním odběru krve vyděsila vysoká hodnota CRP 98, ALT 5.52, AST 14.61 . Bez nasazení jakékoliv léčby byly následující den hodnoty již CRP 61, ALT 3.66 a AST 4.17. Následovala řada dalších vyšetření (kardio, eeg, sono), všechna negativní. Další krevní odběry, které byly provedené s 2-denním odstupem již ukázaly jen CRP 14. S tímto výsledkem nás lékaři propustili s tím, že sami neměli jasno, co bylo příčinou jejich zvýšení (původně usuzovanou infekci zamítli vzhledem k poklesu TT do normy), nicméně ve zprávě zmiňují jako diagnózu možný febrilní kolaps, atypická febrilní křeč, respiračně afektivní záchvat.

slunickova123
1. bře 2015

Ahoj, to je zvlastni pripad. Take bych to uzavrela asi jako febrilni krece. Jaterni testy obcas byvaji u deti pri nfekci zvysene. Pujdete na kontrolu na neurologii?

elielizabeth
2. bře 2015

@kantorka_k Hezký večer, nejsem nijak zdravotně školená ani nemám zkušenost s těmito problémy u dětí, ale asi něco podobného mívám já osobně při astmatickém záchvatu. Při něm také lapám po dechu, dusím se, pak z toho všeho i zvracím. Teplotu někdy mám někdy ne. Když jsem ho dostala přes den jako těhotná, manžel mě odvezl k lékaři a naměřili také vysoké CRP, ale druhý den ráno už bylo v normě. Po několika takových měřeních mi zjistili, že se u toho astmatického záchvatu moje CRP zvýší a aniž by podali antibiotika, zase až se zklidním, klesne. Jestli měla dcerka problémy s dýcháním, zkusila bych s ní zajít někam na plicní nebo zavolat a požádat o radu, třeba budou sdílní 🙂