Fleky na těle u dítěte 5 let - jsou to potničky nebo něco jiného?

michelle_69
11. čer 2018

Prosím o radu. Už cca tři týdny má můj 5ti měsíční chlapeček na nozickach a rucickach fleky, které střídavě mizí a objevují se. Jednou je mel i na brisku. Mysleli jsme, ze je to reakce na dyni, kterou jsem mu uvarila ale i kdyz jsem ji pak nedavala, tak fleky stejne stale jsou. U MUDr jsme byli v tydnu a ta mi na to rekla, ze jsou to potničky. Me se to ale nezdá :nevim: Prosim nevíte, co by to mohlo byt?

mku
11. čer 2018

Co na to detska mudr?

pabka
11. čer 2018

Mě to přijde jak nemoc ruka-noha-ústa, ale to nemizi a zase se neobjevuje.... to je zvláštní.

danny36
11. čer 2018

Může to být reakce těla na teplo, co je venku nebo alergická reakce. Syn měl přesně toto, když měl při zoubkách ve 3m 40 horečky a nemohli jsme je srazit. Jakmile ustoupily teploty, mizela vyrážka. Každopádně nám to uzavřeli jako alergickou reakci na paracetamolový čípek.

michelle_69
autor
11. čer 2018

Naše doktorka mi řekla potničky. Vsechny mozne nemoci, alergie, vyrážky atd uz jsem vyhledavala na internetu ale nic neni totožné s našim problémem. Horečky ani teploty nemáme, v pusince take zadne afty nemáme, papame prikrmy, které jsme dávali uz pred záhadnými fleky, takze reakce na potraviny nejspis take ne... mozna to opravdu souvisí s potnickami a je to z tech veder venku. Kdyz mu pres místo kde ma flicky prejedu tak mizí, nejsou ani suché, hrube... proste jen takto červené. Nevim, jestli mam počkat, az se ted ochladí nebo jestli zajit k doktorovi.

slunea
11. čer 2018

Ahoj, možná ti pomůže pročíst https://www.modrykonik.cz/forum/detske-zdravotn..., vypadá to podobně. Pokud si dobře pamatuju, tak je to alergická reakce (nebo přemnožená kvasinka způsobená nejspíš tou alergií). Zkusila bych protikvasinkovou dietu viz:
https://www.modrykonik.cz/kvasinkova-infekce-u-... a rady ze skupinky
https://www.modrykonik.cz/group/6098/
K podobnému (těžšímu) případu se tam vyjadřovala paní Ziková, že je to nějaký nový projev kvasinky, který se objevuje čím dál častěji. https://www.modrykonik.cz/group/6098/?q=Nellgilova

slimacikmia
12. čer 2018

Zájdite na kožné, tam by mali vedieť.

priefi
12. čer 2018

@michelle_69 zkus vyradit mleko a vejce a vyrobky z nich, zda se nezlepsi. Jez probiotika, mimcu je davej taky a jez zelenou zeleninu, omez sladke. Doporucuji navstevu kozni, potnicky to urco nejsou.

soncap
12. čer 2018

Syn měl podobné flíčky, které se mu občas objevovaly, ne v takové míře jako máte vy. Nějak jsem vyměnila chemické prací prostředky za šetrné až eko, a pak jsem si všimla, že se mu to vůbec neobjevuje. Do teď máme klid. Vše souvisí se vším a je dobré eliminovat vše škodlivé co nám nedělá dobře....Docela se to podceňuje, ale praní v chemii a alergie jde v ruku v ruce. Možná, ale perete v šetrném eko prostředku, nevím 🙂 🙂

michelle_69
autor
12. čer 2018

Moc dekuji vsem za rady. Jeste uvedu, ze nekojim, takze moc stravou to take neni. Dnes jsem zkusila vyprat v jiném pracím gelu, tak uvidime. Take me napadlo, ze by to jeste mohlo byt z prasku. Každopádně pokud to neustoupi, jdu na kožní.

michelle_69
autor
12. čer 2018

Je ale zvlaszni, ze to ma jen na rucickach a nozickach. Pod bodyckem ani plenkou ne...

alubif
12. čer 2018

Toto je typická kopřivka, kožní projev alergie, zkuste zapátrat po zdroji.

michelle_69
autor
12. čer 2018

Kopřivka? A je mozne, ze je z praciho gelu? Ci z dětské kosmetiky?

slunea
12. čer 2018

Možné to je, ale nejčastější jsou potravinové alergie.

alubif
12. čer 2018

@michelle_69 cokoli,mně se dělá po jednom mycím gelu na obličej a kiwi, dcera měla po atb.

martinakosnerova
12. čer 2018

Pripada mi to dost podobne jako obcas miva syn. Popravde se nikdy poradne na nic neprislo. Zkouseli jsme alergie, nepotvrdilo se. Jen jsem vypozorovala, ze se mu to udelalo, kdyz mu bylo moc teplo tak nejspis nejaka reakce na teplo.🤔

ehrdlicka
12. čer 2018

A co sluneční ekzém? Svědí ho to? Náš malý (3,5 let) to má také, objevuje se mu to většinou na začátku léta, kdy začíná být sluníčko více intenzivnější (ale má to většinou na hrudi a zádech) a mažeme Psilo-balzámem (dětem mladším 2let bych doporučila Dapis gel) a nasadila jsem mu homeopatika Natrum muriaticum 15CH 1x denně 5 granulí a pomalu mu to mizí. Dá se potom dávat i preventivně 1x týdně 10 granulí.

michelle_69
autor
13. čer 2018

@alubif děkuji za odpoved. Myslim, ze to mame nejspíše take z jednoho mýdla a asi i to teplo

michelle_69
autor
13. čer 2018

@martinakosnerova ano to vypadá hodne podobně. Je pravda, ze nam to začalo s temi silenymi vedry venku. Co jste na to používali prosim?

michelle_69
autor
13. čer 2018

@ehrdlicka těžko rict, jestli ho to svedi, kdyz je maličký. Prijde mi, ze spíše ne.

alubif
13. čer 2018

@michelle_69 dejte Fenistilové kapky dle návodu, nepamatuju si jak se to dávkuje u dětí pod rok. Po fenistilu to zmizí, ale třeba za hodinu se v menšik míře může vyset znovu. Jinak to tak za 3-5 dní to odezní definitivně.

michelle_69
autor
13. čer 2018

@alubif dekuji, zkusim. Hned zitra je koupim. Nevim, jestli mam plasit a letět hned k doktorce nebo ne. Kdyz mi na to rekla, ze jsou to potnicky, popravdě se mi tam moc nechce. Radeji jsem napsala sem, jestli s tim take nema nekdo zkušenosti a setkal se s tim

martinakosnerova
13. čer 2018

@michelle_69 kdyz to mel fakt hodne dala jsem fenistilove kapky, ale jinak nic. Do obeda uz to bylo pryc.

michelle_69
autor
13. čer 2018

@alubif tak jsem koukala na přívalovy leták a dávkování na netu ale u deti pod 1 rok je to pouze po domluvě s lékařem a neni psané dávkování :( Myslela jsem, ze je koupim a dam....

martinakosnerova
14. čer 2018

@michelle_69 ja to davala od 8 mesicu, kdyz mel malej problemy. Jsou to 2kapky na kg rozdeleny do 3 davek.

alubif
14. čer 2018

@michelle_69 no pokud není plačtivy, neškrábe si to, tak to není úplně potřeba dávat, zmizí to časem samo. je to antihistaminukum - tzn. Zmírňuje projev alergie. Nemusíš se bát můžeš mu klidně dát 2 kapky na kilo rozděleno do 3 denních dávek. Tzn pokud má 7kg - tedy 14 kapek budeš podávat 3denně 5 kapek 😉 může být po tom malinko spavější.

michelle_69
autor
15. čer 2018

Dekuji moc vsem za rady. Kapicky jsem ani nekupovala, protože vcera jsme meli uplne po vyrazce 😊 Takze po dvou dnech co jsem vse preprala a vyměnila kosmetiku mame klid 😊