Hemoroidy/krvácení z konečníku u dětí

vevero13
3. únor 2018

Syn (3r) má po stolici konečník od krve. Stolice je čistá a krev světlá. Je evidentní, že mu praská žilka v konečníku. Od dr. máme doporučenou úpravu jídelníčku, sudokrém, sedací koupele v dubové kůře a čípky Preparation H. Má také někdo tuto zkušenost? Co Vám pomáhá? A máte někdo zkušenost s těmi čípky? Se synem to bude boj. Ještě jsem je nepoužila. Teprve jsme zvládli ty sedací koupele. A poslední otázka. Viděla jsem masti z dubové kůry, můžou nahradit ty koupele? Zajímají mě všechny vaše zkušenosti. Dr. mi řekla ať nastuduje internet, ale tenhle problém u dětí nikde moc nerozebírají.

evaaskalova
3. únor 2018

Zkusenosti nemam, ale zkusila bych kouknout do jidelnicku, co maly basti. Pridat vice vlakniny,jogurty, ovoce, vse co stolici zmekci. Malej bude mit zrejme problem, stolici vytlacit, proto konecnik praska. 🙂

svija
3. únor 2018

Zrovna tu googlím to samé. Syn (5 a půl roku) má opakovaně anální fissuru, už to měl dobré a teď mu to znovu prasklo, tak jsem z toho na prášky. Dávali jsme mast Faktu a čípky Faktu navečer, ale přijde mi, že každý doktor má trochu jinou oblíbenou mastičku. Taky jsme zkoušeli Hemagel, co je hodně chválený od dospělých. Je trošku dražší, ale je fajn. Teď chci koupit ještě ten gel z dubové kůry, sedací koupel víckrát denně nezvládnem.

vevero13
autor
3. únor 2018

@svija No koupele (sedací) provádím 3x denně. A je to mazec. Proces na hodinu. Ještě nechodí do školky, takže to jde.

vevero13
autor
3. únor 2018

Ještě jsem zapomněla, že nám dr. doporučila Duphalac. Je to flaška se sirupem, který stolici zvláční, aby šla lépe vytlačit. Syn chodí na velkou dobře. Nestěžuje si. Stolice je normální. Vyšetření by sice mohlo ukázat, jestli už je tam hemoroid, ale stejně by to léčbu nezměnilo. Léčíme to teprve od pondělí, tak snad něco z toho pomůže. Děkuji Vám a prosím další o zkušenost.

sarabi86
3. únor 2018

Mame zkusenosti s neteri, aktualne tri roky, od roka a pul taky krvaceni. Zacali upravou jidelnicku, pak dlouhodobe uzivala lactulosu, pri kakani plakala, bolelo ji to. Byla i na detske chirurgii na vysetreni ale.nic nezjistili. Segra uvazovala o nejake potravinove alergii, jenze u tak malych deti jsou testy neprukazne, az ted na posledni kontrole cca pred mesicem ji rekli, ze ma nejake dispozice k alergii na lepek, ze se to muze a nemusi rozjet. Kakani uz se zlepsilo. Neter ma ale taky problem s pitnym rezimem, musi ji nutit do piti, pripominat, coz ma taky vliv na strukturu stolice. Nase mala oproti ni pije jak duha... ☺ Asi bych zkusila ty potravinove alergie... jestli je krev cerstva, problem bude v tuhosti stolice a naslednem poranění konecniku...a do nekonecna uzivani tech zmekcovadel taky neni resenim, hledala bych pricinu a neresila jen dusledky.... preci tak maly prte nemuze mit hemeroidy jen tak z niceho. My mame treba jeste v rodine velky vyskyt rakoviny strev, tak jsme vice hkidani

svija
4. únor 2018

@vevero13- jo Duphalac dáváme taky, na něj jsem zapomněla.

ivular
4. únor 2018

Doporučuji čípky Hemagel procto (pro děti podélně rozkrojit nahřátým nožem). Mazání zvenčí obvykle moc nepomáhá, protože ty praskliny bývají až hlouběji.

vevero13
autor
4. únor 2018

@sarabi86 Tak zlé to u nás naštěstí není. Samozřejmě bych ráda vyřešila příčinu, ale pitný režim má syn dobrý. Trochu změníme stravu, i když si myslím, že je také v pořádku. Jsem vegetarián, takže děti mají ovoce a zeleniny v jídelníčku hodně. Mléčné výrobky také, takže zkusím omezit to pečivo. Obávám se, že jde u nás hlavně o dědičnost. Ale když už se to děje, ráda bych mu ulevila. On si teda na nočníku zpívá, takže kdyby tam nebyla krev, tak bych nic nepoznala. Děkuji za Vaši zkušenost.

vevero13
autor
4. únor 2018

@ivular Dr. nám řekla, že čípky máme začít, kdyby se to nelepšilo (po změně jídelníčku, koupelích atd.), tak ještě nemám zkušenost. Myslíte, že je v čípcích rozdíl, v té účinnosti? Ještě mě zaujalo, když píšete o tom mazání - nemáte zkušenost nebo informace o účinnosti čípků v porovnání s koupelemi?
Tak mám pocit, že bych si měla najít nějakého ochotného proktologa. Asi už zacházím do extrémních detailů. 🙂
Děkuji za tip!

ivular
4. únor 2018

@vevero13 Já jsem u syna zkoušela koupele i čípky současně, tak se mi těžko určuje které pomohlo do jaké míry. Ale za účinnost těch čípků ručím. Já jsem je rozkrajovala podélně na čtyři díly a daný dílek před zavedením ještě namazala vazelínou, jelikož syn se hodně bránil a nechtěla jsem mu působit bolest.
Koupelí ale určitě taky nic nezkazíte.
Taky jsem synovi občas dala Ascorutin.

sabrine23
4. únor 2018

Aktuálně řeším to samé u syna 6 let, zavedli jsme laktulosu, vlákninu, každý den ma hrušku, hrozny a mazu hemostop gelem tj jak dubova kura a davam hemagel procto cipky.... dnes kakal bez krve..

svija
4. únor 2018

Holky, ne že bych to vašim dětem přála, ale psychicky mě uklidňuje, že v tom nejdme sami. My s tím bojujeme už od října, pak byl asi měsíc a půl klid a teď jedeme nanovo.

miselinka78
5. únor 2018

Jsem ráda,že jsem narazila na tuto debatu. Syn (necelé 3 roky) měl od léta problém s kakáním, měl zácpu a od té doby se kakat bál,takže to bylo šílené. Zadržoval to a v extrému nebyl třeba týden. Zkoušela jsem všechno možné a byl to půl rok hrozného boje,nikdy bych neřekla,že kakání může být takový problém. Nakonec z ničeho nic se to v lednu zlomilo a zacal si rikat,že chce kakat a kaká tak ob den nebo dva. Když už jsem se začala radovat,že se nám tento problém vyřešil, tak přišel další. Asi třikrát se teď stalo,že měl stolici opět tuhou a hodně tlačil a na hovinku byla krev. Byla to čerstvá krev a jen na povrchu,takže mi taky přijde,že tím tlačením asi praskne nějaká žilka. Bohužel syn velmi málo pije a ovoce do něj také nejde dostat,takže jsem v začarovaném kruhu. Už nevím,jak mu alespoň ten pitný režim srovnat. Zkouším všechno možné a nemožné. Za každý tip vám budu vděčná.

sarabi86
5. únor 2018

@miselinka78 Opet zkusenost s neteri, sestre doktorka doporucovala sladit piti, je hubena jak kost, ze ji to neuskodi, ze se na tom sladkem rozpije. Nemusis kupovat preslazene napoje nebo davat cukr, nase mala treba prevazne pije caj a kdyz ji ho sem tam posladime medem vypije celou lahev (300ml) klidne nejednou...

vevero13
autor
5. únor 2018

@miselinka78 Naše děti mají období, kdy ovozel "žerou" po kilech, a někdy zas musím bojovat za půlku jablka. Co ale funguje, je klasika salát: strouhaná mrkev, jablko, voda, citr. šťáva, cukr a kapka oleje (kvůli aktivaci vitamínů). To mě napadlo, když jsem četla příspěvek sarabi86. Tak třeba Vám to pomůže.

vevero13
autor
5. únor 2018

Mám velké štěstí, že to syna nebolí, jinak bych to asi psychicky těžko zvládala. Já totiž vím, jak to bolí. Momentálně to vypadá, že koupele pomohli. Neusínám ale na vavřínech. Je mi jasné, že je to něco, co ho bude trápit celý život. Jen doufám, že pouze trápit. Bojím se, kam by to mohlo vést, když to začalo tak brzy?!
Jinak jsem dostala konečně odpověď z lékárny (kde jsem objednávala mast a kůru), že to mám kombinovat. Poslali mi také Optifibre od Nestlé, což je rozpustná vláknina na podporu přirozeného vyprazdňování. Nejsem sice příznivec potravinových doplňků, ale vyskakovat si nemůžeme 🙂, tak jsem zvědavá, jestli to do syna dostanu.

svija
6. únor 2018

@vevero13- já myslím, že to syna nemusí nutně trápit celý život, že to může být jen nějaké drobné poranění, které se zahojí a bude pokoj a hemeroidy tam třeba vůbec nemá. Jinak u nás taky mrkvový salát fungoval, ale teď už se mu nějak přejedl, tak vymýšlím co do něj dostat jiného.

miselinka78
8. únor 2018

Můžu se vás ještě zeptat, to vždy po vykakani měly deti krev jen na toaletním papíře nebo i na tom hovinku? Omlouvám se za dotaz,ale potřebuju se trochu uklidnit. Syn totiž vždy když má to hovínko tužší a tlaci,tak na povrchu je krev..

svija
8. únor 2018

Mě syn už kaká normálně do záchoda a tam jsem tedy nikdy žádnou krev neviděla, vždy jen na toaletním papíře. Ale podle mě může být krev i na hovínku i na papíře.

miselinka78
8. únor 2018

No syn právě na záchod nechce a kádi jen do nočníku,takže tam si toho vsimnete hned.

vevero13
autor
8. únor 2018

@miselinka78 Syn chodí také na nočník. Někdy bylo červené i hovínko. Evidentně po povrchu a světle červené. Takže Vás můžu uklidnit, u nás to bylo také tak.

anetavojta
7. kvě 2020

Prosim Vas, syn si stále stěžuje na svědění v oblasti konečníku. Občas máme trošku krve na toaletním papíru, tak jsem se chtěla zeptat, jestli můžu mazat Faktu mastí normálně pro dospělé? Syn má 4 roky. Děkuji

svija
7. kvě 2020

@anetavojta - určitě můžete, my taky mazali.

anetavojta
9. kvě 2020

@svija Děkuji

sabrine23
17. dub 2021

@vevero13 taky máme tento problém..dokonce ony fialové žíly vidím... po stolici krev..mažu dubovou kůrou gel, čípky jsme taky dávali, doporučuji i Lactulosu, ale co mu pomohlo na měkkou stolici je magnezium.. koupila jsem šumivé tabletky... 🤣😚 a je klid... stolice je úplně řídká... zadek nepraská...
Ve stravě mě zeleninu, ovoce, jogurty i hodně piti..nepomohlo nic..

bondina
22. srp 2021

@sabrine23 prosím magnesium tablety v lékárně normální nebo nějaké dětské? Děkuji za odpověď