Jak na hypospádii bez operace?
Milé maminky a tatínkové,
mám 28měsíčního synka s vrozenou vadou - HYPOSPÁDIE, nedovyvinutá močová trubice, která neústí na vrcholu penisu, ale pod ním s chybějící části předkožky ve spodní části. Podle mého samostudia má synek stupeň 1. Na urologii jsme zatím nebyli, neboť operace je pro mě velký strašák, nedokážu si představit to 2 týdenní týrání dítěte na lůžku. Synek je živý a nejraději se pohybuje a nemám to srdce mu tímto vytvořit celoživotní trauma. Tak jsem se rozhodla, že pokud nepůjde o zdravotní potíže, jako že nemá s vyměšováním potíže a nočník miluje, ať si to pak po estetické stránce vyřeší až bude větší. Brání nám to v čůrání tzv. "na chlapa" ve stoje, neb se moč rozstřikuje okolo anebo při proudu míří dolů mezi nohy, spíše dozadu. Nyní jsem řešila oblečení na zimu. S kombinézami to nehrozí a s kalhotami nám jde čůrání na tzv. " na holku". Okolí nemá s tím potíže, jen úsměvy někdy nejsou příjemné, když neví, proč se tak děje. Vymyslela jsem jakousi náhradu, přes kterou by se dalo čůrání ve stoje podpořit a operace nemusela být z estetických důvodů nutná. Jelikož se snažím tento nápad vyvinout do patentu, tak potřebuji rodiče a děti s touto vadou, maximálně do stupně 2 hypospádie, kteří by byli ochotni s dětmi tento nápad zkoušet a rozvíjet. Vítám jakékoliv zkušenosti s lékaři, operacemi i obavami. Podle statistik není tato vrozená vada výjimečná a je celkem u chlapečků častá. Pročetla jsem již jiné diskuze a věřím, že můj nápad by mohl pomoci rodičům i dětem v zapojení se do běžného života bez nutnosti operace v raném věku.
Máte podobný problém a nebo víte o někom s tímto problémem ve vašem okolí? Napište mi.
Laura

Ahoj holky, my se rozhodli pro operaci. Kdyby chtěl někdo čerstvé informace, nebo prostě jen byl zvědavý jdeme 18.2.2026 na operaci. Snad někomu pomůžou naše zkušenosti.
Naše zkušenosti píší tady:
https://hypospadie-nase-cesta.webnode.cz
Postupně tam přidávám články, teď čekáme na předoperační, tak pak napíšu. Žádné odborné rady, tak jak to cítím, jak to syn zvládá 🙏