icon

Jak plánovat dovolenou, když hrozí neštovice ve školce?

evca_w
20. čer 2022

Hezký večer,
zajímal by mě Váš náhled na situaci. Ve školce, kam chodí nejstarší syn, 5 let, se vyskytly neštovice. Jeden případ čerstvě i u syna ve třídě. Na začátku července (za 14 dní) máme v plánu odletět na dovolenou k moři na 10 dní. Pokud by syn neštovice chytnul, což nikdo neví, je asi celkem vysoká pravděpodobnost, že se mu vzhledem k dlouhé inkubační době rozjedou na dovolené. Nevím, zda k moři odletět či ne, pokud se neštovice do odletu neprojeví. Jestli to risknout a doufat nebo radši preventivně dovolenou zrušit.Máme ještě skoro dvouletá dvojčata, předpokládám, že ty by byly s neštovicema další na řadě, tudíž léto zkažené. Když teď syna ze školky stáhnu, je to ještě k něčemu? Jaká je pravděpodobnost nákazy, tušíte? Řešil jste někdo něco podobného? Děkuju..

Strana
z2
elesse
21. čer 2022

@veronikav31 nestovice

evsi88
21. čer 2022

@veronikav31 pokud se stihne naockovat tusim do 3 dnu od expozice, dite by se nemuselo nakazit - nevim procenta pravdeodobnosti, ale urcite je to vic jak 90 %

evsi88
21. čer 2022

@felixfelicis mate pravdu, cetla jsem to z vice zdroju, prave ockovani resime u dcery a zjistuju informace👌🏻

korin
21. čer 2022

Manžel se nechal očkovat po rizikovém kontaktu. Dr. v očko centru mu řekla, že pokud se naočkuje (už nevím zcela jistě) do 7 dnů po kontaktu, tak je vysoce pravděpodobně nechytí, dle její zkušenosti. Nechytil (možná by nechytil ani tak, že jo). Pak měli neštovice naše 3 děti a muž je od nich nechytil, tudíž očkování celkem věřím.

veronikav31
21. čer 2022

@korin musel mít jednu nebo dvě dávky?

korin
21. čer 2022

@veronikav31 Myslím, že pak šel na přeočkování, jistá si nejsem a teď se nemůžu zeptat.

patypresdevaty
22. čer 2022

@veronikav31 neříkám, že je to jednoduché, ale ani ne nemožné. Existují i očko centra..

veronikav31
22. čer 2022

@patypresdevaty ty vím,že existují.byla jsem v nich s dětmi na očkování na tbc, jedno mám cca 100km od nás tam byla čekací doba měsíc, druhé 12km, čekací doba 3-6 měsíců....nevím jak to funguje jinde,třeba někdo má jinou zkušenost a možnost,třeba to funguje jinak 🤷

korin
22. čer 2022

@veronikav31 V Brně je to i bez čekání.

veronikav31
22. čer 2022

@korin Brno mám přes hodinu autem..holt Vysočina je na tom jinak

korin
22. čer 2022

@veronikav31 Jasně, ale není lepší 2x hodina v autě než čekat půl roku?

veronikav31
22. čer 2022

@korin u dcery jsem jela do Hradce Králové 😉, 1,5hodiny autem,na tu stranu jezdíme vic.u syna jsem byla blíž,uvolnilo se místo v létě kvůli dovoleným.

Strana
z2