Jak podat synovi Orfiril long 150 na epilepsii? Nechce ho
Ahoj, syn začal brát tento lék na epilepsii. Jeho zachvat vyoadá tak, že se někam zahledí a přestane vše dělat a vnímat. Je mu 2,5 roku a strašně špatně snáší jist léky ať už jsou to prášky jako zde nebo sirup. Dávála jsem mu je do jídla, ale teď už to pozná a vždy ho vyplyvne. Už newim jak mu je mám dávat. V čaji či v kakau to také vyplyvne. A nechce se mi mu to davat nasilím. Snažila jsem se mu to vysvětlit, že je brát potřebuje ale tohle ještě nepochopil, že je musi brat. Poraďte mi prosím jak vy dáváte svým dětem léky aby si je vzali. Předem děkuji za rady.
My jsme mu to dáváli pod paštiku na chleba nebo rohlík, ale teď už to takhle nechce.
Zatim to bereme jen večer, ale od čtvrtka take dvakrat denně.
Ahoj, dcera ho taky brala, vždy jsem kuličky vysypala na lžičku a k tomu také jogurt, nejlépe Kostíky nebo i jiný, u kterého byly kuličky, lentilky apod., později zvládala jen s čajem nebo mlékem, ale i tak jsme často lovily kuličky všude 🙂 teď už jí klasické prášky a to mohu doporučit kinder mléčný řez, nebo pribináček tyčinky, do těch to zakamufluju 🙂 Hodně štěstí 🙂
Ahoj, u syna jsem přišla konečně na způsob, jak mu to podávat. Jelikož rád pije z lahve kubík water, kde je pítko, které neteče tak mu je nasypu vždycky do toho pítka a on to v klidu vypije a ani neví, že si to vzal. Jelikož je to zatím jediné co na něj zabírá. Ještě se chci zeptat zda mají vaše děti nějaké nežádoucí účinky. Poslední dobou je syn strašně moc aktivní. On tedy byl i předtím aktivnější, ale teď je o dost víc. Myslíte si, že je to těma prášky? A taky často zakopává hlavně na rovině. Třeba jde si pro jogurt do ledničky a cestou minimálně jednou upadne.
jo Vítka to ovlivňuje hodně, respektive nevím jestli je to úplně jen léky, má diagnostikované ADHD, bere ještě rivotril a u toho to i píšou a i neuroložka mi říkala,že může být po něm trochu živější. Teď jsme ve fázi,že bychom měli ten rivotril začít vysazovat tak uvidím jak to bude vypadat potom...jinak teda poznatek z poslední doby, začala jsem mu dávat rybí tuk a ještě i v kombinaci s věkem se hoooodně zklidnil, byl už úplně v pohodě, před měsícem jsme byli na očkování mmr a 14 dní po něm byl jak tajfun, zase mlátil věcma, všechno ničil a teď se to zase postupně zklidňuje takže hodně mu to ovlivňuje nervový systém a myslím,že i ty léky na to mají velký vliv
A myslíte, že to mám říct jeho dětské doktorce?
tak řekla bych to, hlavně teda neurologovi, ale pokud ty léky potřebuje tak s tím asi stejně nic moc neudělají. Nevím jaký typ epilepsie má a jak to bude vypadat s léčbou, v dětském věku bývají ty prognozy dobré a v hodně případech se pak podaří léky vysadit, zase lepší živější dítě než se záchvaty...Vítek je např.bere od 22 měsíců a pokud všechno půjde dobře tak za 2 roky by mohl být úplně bez nich takže tak trochu doufám,že se pak zklidní úplně🙂
My to bereme teprve 20 dní. Synovo zachvaty vypadaji tak, že se zahledí a vubec nevnima okoli jen kouka jakoby do blba. My epilepsii nemame ješte potvrzenou uplne, protože na eeg se nic neukazalo protoze syn jen plakal a ani medrzel. Tak jsme meli dve varianty bud jin na eeg monitoring na celych 24 hodin anebo zkusit nasadit lečbu. S pani neuroložkou jsme se shodly, že by to syn psychicky neunesl tak jsme zvolili lečbu a je vidět že opravdu zabírá za tu dobu co bere prášky mel zahledení jen jednou. Jindy ho myval i 4 krat za den anebo bez zahledeni vydrzel takaximalne den.
jo tak tahle co jsem tak pročítala je celkem dobře léčitelná🙂 U nás na neurologii pouští dětem při eeg pohádky takže i ten náš drak byl naprosto v klidu když mu pustili krtečka tak ani nedutal🙂 chodíme vlastně každých 6 měsíců na kontrolní, teď už to zvládá i na ambulanci bez krtka, ale ještě tak před rokem by to bylo naprosto nereálné...
ahoj - zahledění máme také začalo to po roce věku - máme sirup depakine - nyní je malé 5 let - a již snižujeme dávky až ho přestane brát úplně. U nás epi potvrdili až po týdením pobytu v nemocnici měla to až 15x za den.Dnes už OK 🙂
Zkus mu dát čas, vysvětli úměrně jeho chápání o co jde, proč bonbon potřebuje a když nebude chtít sám a dobrovolně, uzavři s ním dohodu....dej mu cca hodinu času na to aby to užil sám...sama nelíp víš, co na něj ne/platí, antiepileptika je nutné brát pravidelně kvůli zachování hladiny a minimalizace výskytu záchvatů...tak držím pěsti, abys nemusela jít na sílu....

Vítek to bere od 2 let takže už v pohodě, ze začátku to byl taky někdy boj...dávám mu to od začátku na lžičku - vysypu ty kuličky a zakápnu nějákým jídlem - nejčastěji jogurtem. V době kdy to nechtěl jsem mu dala navrch třeba nutelu, prostě cokoliv jen aby to snědl a někdy to šlo i násilím když se hodně cukal, naštěstí tohle období netrvalo dlouho