Jak poznat boreliózu u dítěte po klíštěti?
Tohle konkrétně za mě není erytema migrans, ale sledovala bych to, samozřejmě se ten flek může vyvíjet a měnit.
Budu to sledovat, ale jak jsem psala, nejdřív tam měl nějakou reakci. A teď je to takový pupen. Ano vím, že flek se může objevit kdekoliv. Proto se děsím.. mám zkusit namazat Fenistilem?
Budu to sledovat, ale jak jsem psala, nejdřív tam měl nějakou reakci. A teď je to takový pupen. Ano vím, že flek se může objevit kdekoliv. Proto se děsím.. mám zkusit namazat Fenistilem?
@anonym_autor fenistilem určitě nic nepokazíš - pokud to tedy syna svědí, protože ten je hlavně proti němu.
A jinak, jestli měl syn klíště už několikrát, osobně bych po pár týdnech i tak zvážila odběry krve. Čistě jen kvůli tomu, že máme v rodině dvě už chronické boreliozy, přičemž ani jeden z těchto lidí neměl klíště (aspoň o tom neví) a žádný flek nikde po těle. Jen měli po čase jiné příznaky...
@anonym_autor jestli to svědí, tak je fenistil dobrý nápad. A v podstatě to vylučuje erytema migrans. Odběry s odstupem jsou naprostý nesmysl a neodpovídají aktuální klinické praxi, jakýkoliv výsledek při absenci klinických obtíží nemá vést k léčbě ATB!
@anonym_autor jestli to svědí, tak je fenistil dobrý nápad. A v podstatě to vylučuje erytema migrans. Odběry s odstupem jsou naprostý nesmysl a neodpovídají aktuální klinické praxi, jakýkoliv výsledek při absenci klinických obtíží nemá vést k léčbě ATB!
@drep asi jednoznačně nepoznám, zda ho to svědí. Během dne si na to nijak nesahá, jen se ohání když mu na to sahám a chci mu to namazat nebo vyfotit .

@anonym_autor borelioza někdy přesně takhle začíná/vypadá - nejdříve je to plný flíček, který se potom rozleje do kruhu/kružnice s bledým středem, tzv. býčí terč. Já bych to sledovala pár dní a kdyby se tohle na kruh změnilo, jděte k Dr. - ta většinou hned nasadí ATB na cca 21 dní. Avšak, dost možná je to jen štípanec - aspoň z fotky bych to na první dobrou tipla.
A teda ještě, ten flek může být kdekoli na těle - ne nutně tam, kde se přisálo klíště. Vtom je to matoucí...