icon

Jak poznat boreliózu u dítěte po klíštěti?

Dnes v 06:43

Ahojky, nevím si rady. Syn měl asi 3 klíštata už. Lezou na něj jak mouchy…
Ale na tomto místě měl ještě před klíštatama takové červené tečky jakoby vyrážku a teď mu to začalo červenat.
Nechci zase plašit doktorku s každým flekem. Nemáte zkušenost?

Jak poznat boreliózu u dítěte po klíštěti?
jennyska
Dnes v 06:58

@anonym_autor borelioza někdy přesně takhle začíná/vypadá - nejdříve je to plný flíček, který se potom rozleje do kruhu/kružnice s bledým středem, tzv. býčí terč. Já bych to sledovala pár dní a kdyby se tohle na kruh změnilo, jděte k Dr. - ta většinou hned nasadí ATB na cca 21 dní. Avšak, dost možná je to jen štípanec - aspoň z fotky bych to na první dobrou tipla.

A teda ještě, ten flek může být kdekoli na těle - ne nutně tam, kde se přisálo klíště. Vtom je to matoucí...

drep
Dnes v 07:02

Tohle konkrétně za mě není erytema migrans, ale sledovala bych to, samozřejmě se ten flek může vyvíjet a měnit.

autor
Dnes v 07:11

Budu to sledovat, ale jak jsem psala, nejdřív tam měl nějakou reakci. A teď je to takový pupen. Ano vím, že flek se může objevit kdekoliv. Proto se děsím.. mám zkusit namazat Fenistilem?

jennyska
Dnes v 07:19
@anonym_autor

Budu to sledovat, ale jak jsem psala, nejdřív tam měl nějakou reakci. A teď je to takový pupen. Ano vím, že flek se může objevit kdekoliv. Proto se děsím.. mám zkusit namazat Fenistilem?

@anonym_autor fenistilem určitě nic nepokazíš - pokud to tedy syna svědí, protože ten je hlavně proti němu.
A jinak, jestli měl syn klíště už několikrát, osobně bych po pár týdnech i tak zvážila odběry krve. Čistě jen kvůli tomu, že máme v rodině dvě už chronické boreliozy, přičemž ani jeden z těchto lidí neměl klíště (aspoň o tom neví) a žádný flek nikde po těle. Jen měli po čase jiné příznaky...

drep
Dnes v 08:12
@anonym_autor

@anonym_autor jestli to svědí, tak je fenistil dobrý nápad. A v podstatě to vylučuje erytema migrans. Odběry s odstupem jsou naprostý nesmysl a neodpovídají aktuální klinické praxi, jakýkoliv výsledek při absenci klinických obtíží nemá vést k léčbě ATB!

autor
Dnes v 08:55
@drep

@anonym_autor jestli to svědí, tak je fenistil dobrý nápad. A v podstatě to vylučuje erytema migrans. Odběry s odstupem jsou naprostý nesmysl a neodpovídají aktuální klinické praxi, jakýkoliv výsledek při absenci klinických obtíží nemá vést k léčbě ATB!

@drep asi jednoznačně nepoznám, zda ho to svědí. Během dne si na to nijak nesahá, jen se ohání když mu na to sahám a chci mu to namazat nebo vyfotit .