icon

Jak předejít zánětům nosních dutin u dětí a vyhnout se antibiotikům?

calvac
1. dub 2025

Syn 7 let trpí na záněty nosních dutin a vždy končí na ATB. Teď již potřetí za dva roky. Nevím, co lze ještě udělat navíc, ale syn užívá Bactoral už delší dobu, dávám mu vitamín C a taky probiotika. Začne mu rýma, která zaleze kamsi dozadu a nejde vysmrkat, potom přijdou teploty a končí to ATB. Nosní mandli má v pohodě dle ORL. Na ORL nám dávají jen Mommox (kortikoidní kapky do nosu). Nemáte některá zkušenost, radu nebo nějaký tip, co dělat?

sarihy
•
2. dub 2025

Ve chvíli, kdy začne rýma, nasadit Kalobu, Sinupret, Fenistil a stříkat do nosu a i bych dávala Nurofen (i když není teplovat...je protizánětlivý) Moje dcera na to trpěla a pomáhá Clarinasa, ale ta je až pro starší děti...

me_druhe_ja
•
2. dub 2025

Syn trpí od dvou let na záněty středního ucha. Každá rýma = ucho. Má přesně ten typ zaražené rýmy kdesi vzadu, takže kolikrát třeba první 2-3 dny poznám, že má rýmu, jen protože kašle jak mu to teče kdesi vzadu, z nosu nejde nic.
Už má venku mandlí, dva roky měl trubičky v uších, po 2 letech musí ven. Během těch 2 let to bylo lepší, to měl ten zánět asi "jen" 3x. Teď v červenci to bude rok, co je má venku, a od ledna už měl 3x zánět, poslední po 14 dnech. A pokaždé jsou to atb. Vyzkoušela jsem všechno na podporu imunitu, aby se nenachladil a nic. Fakt všemožný vitaminy, glukany, kozí kolostrum, rybí olej.... když se nachladí tak kaloba, sinupret, nasivin, mořská voda, difuzér s eukalyptem, fenistil.... všechno možný a nemožný....a nic.,.
Pri posledním zánětu Dr říkala, že můžeme zkusit zajít znova na ORL, jestli něco vymyslí, ale prej že spíš už asi ne. Že některé děti to tak mají a musí z toho vyrůst. 🤷
Takže samozřejmě můžete zkusit všechny ty věci, co jsme zkoušeli my, ale je možný, že to nezabere. Až čas.
Já jako malá byla extrémně nemocná: alergie, 7x zápal plic během pár let, astma, záněty průdušek nonstop....rodiče zkoušeli všechno možný a taky nic nezabralo. Někdy ve 14 to přešlo jako mávnutím kouzelného proutku.

kacka1994
•
2. dub 2025

@calvac zkouseli jste inhalovat? Synovi to pomaha na uvolneni te zarazene rymy, inhaluje mucosolvan pri nemoci. Ale neni to 100%, k tomu ma sinupret, taky ma mommox.

miryp
•
2. dub 2025

Já mám pocit, že mi pomohla kombinace úpravy stravy (vynechání surovin, u nichž jsem měla podezření, že mi začaly vadit) a suplementace vysokých dávek D3 s MK-7 (z krve jsem měla potvrzený hluboký deficit) a 1x týdně B-komplex. Poslední měsíce mám klid. Jinak ATB u mě byla bez efektu stejně jako denní odsávání dutin sondou a inhalace, to ten Mommox mi tu zátku během dvou či tří dnů (teď si nevybavuji přesně) uvolnil.

calvac
autor
•
2. dub 2025

@sarihy Děkuji, Kalobu a Sinupret jsem úpně zapomněla zmínit, taky dávám. Jednu dobu jsme zkoušeli dávat Aerius, zdál se být bez efektu.

calvac
autor
•
2. dub 2025

@me_druhe_ja Ach jo, to je strašné. Ano Sinupret a Kalobu jsem zapomněla zmínit, dáváme též, inhalace také. Imunoglukan má syn za sebou - půlroční kúru. Kozí kolostrum jsme taky dávali - Betula. Děkuji.

calvac
autor
•
2. dub 2025

@kacka1994 Sinupret jsem úplně zapomněla zmínit, dávám. Inhalace Mucosolvanu neznám. Inhalujete normálně Mucosolvan na kašel? Nebo jinak? Děkuji.

calvac
autor
•
2. dub 2025

@miryp děkuji.

kacka1994
•
3. dub 2025

@calvac mucosolvan roztok se da inhalovat v inhaltoru 🙂

calvac
autor
•
3. dub 2025

@kacka1994 novinka, neznala jsem. Díky.

lociloci
•
5. dub 2025

Vyplachujte konvičkou se slanou vodou. 7lete dítě to už zvládne bez problému, my to praktikujeme od 5 let 🙂