Jak probíhá odběr krve u tříletého dítěte?
Dobrý večer, zítra jdeme k lékaři se synem 3,5 roku na odběr krve.
Mám z toho trochu hrůzu, nechci syna trápit 😞
Nevíte jestli berou na krevní obraz krev z prstu, či klasicky ze žíly?
Děkuji..
Jde i z prstu
Krevni obraz jde i z prstu. Jinak ja mazu pred odberem Emla kremem a nic neciti
Sice jdu s křížkem po funuse, ale souhlasím s @miryp, že by bylo fajn, kdyby na ty odběry šel s ním tatínek, když ty máš tohle nastavení, nebo aspoň na tomhle nastavení do budoucna zapracovat. To dítě cítí tvoje emoce a pak na ně reaguje. Já si z dětství pamatuji, jak mamka vždycky měla vyděšený pohled, když mi u doktora něco dělali, nebo když jsem byla nemocná, tak si pamatuji, jak jí to trápilo. Na rovinu, není to úplně podporující. Kromě té bolesti, strachu z odběru musí dítě ještě zpracovat tvůj strach.
Jasně odběr krve není úplně příjemný, ale není to zas šílené mučení.
Jako dospělá za sebe můžu říct, že velmi záleží na šikovnosti sestry, která tu krev bere. Nedávno jsem byla na odběrech a byl to velmi citlivý odběr, takové malé štípnutí, ale zažila jsem i odběr, kdy jsem měla pocit ještě po dvou dnech, že cítím jak mi tam vrazila jehlu. A přiznám se, že ani z prstu to není úplně bezbolestné. U sebe bych si radši vybral krev ze žíly než krev z prstu.
Nepřeháněla bych to 🙂 Je to jen odběr. To dítě to zvládne!
@terkaterka31 žilní krev. Nemůže s ním jít na odběry tatínek, když ty jsi nastavená na to, že je to trápení a tvé strachy na něj budeš přenášet a tím ho rozrušovat? U nás chodí na odběry s dětmi manžel, protože já mám fobii z krve a jehel a trpím synkopami a tudíž by to se mnou děti těžko zvládaly. S manželem to zvládají v pohodě, u syna, když byl v tomto věku, se domlouval s laborantkami, že mu bude pouštět pohádky na telefonu.
A aby krev dobře tekla, měl dnes mít dostatečný pitný režim a ráno vypít alespoň hrnek vody.
@miryp to těžko , kdyby šel tatínek ,tak by mu krev nevzali ani z prstu 😄
@miryp to těžko , kdyby šel tatínek ,tak by mu krev nevzali ani z prstu 😄
@terkaterka31 super je znecitlivující krém Emla a dítě nic necítí
@terkaterka31 za posledních 15 dni za sebou máme 2 odběry s dcerou, první brala naše sestřička a přivolala si na pomoc druhou ještě. Myslím si že je to u hodně o těch sestrickach, prostředi. První odběr ve známém prostředí s pohodě sestřičkami, kde braly krev zeshora v části mezi zápěstím a prsty, druhý odběr v neznámém prostředí, v odběrovém centru, kde to berou jak na běžícím pásu, několik dalších pacientů v ordinaci , neznámé a ta naše neepaticka sestřička to brala klasicky se žíly, jak se brava a hrůza děs, nemohla se trefit, dobrý 2 minuty lovila žílu, malá úplně uplakaná hotová, ze a tentokrát s námi byl i tatínek z nás lilo a já, jakožto opravdu klidný člověk jsem měla co dělat abych tě sestře něco už neřekla. Takže za mě hodně záleží i na tom, jak kde a kdo odebírá, když je v klidu maminka, empatické sestry a klidné prostředí, snáší to to dítě líp. Ty jako maminka si musíš nastavit v hlavě pokud s ním musíš jít že to prostě musíte zvládnout a zvládnete, jako všichni a nestresovat, bude nejspíš plakat, ale nejste první ani poslední.

@terkaterka31 žilní krev. Nemůže s ním jít na odběry tatínek, když ty jsi nastavená na to, že je to trápení a tvé strachy na něj budeš přenášet a tím ho rozrušovat? U nás chodí na odběry s dětmi manžel, protože já mám fobii z krve a jehel a trpím synkopami a tudíž by to se mnou děti těžko zvládaly. S manželem to zvládají v pohodě, u syna, když byl v tomto věku, se domlouval s laborantkami, že mu bude pouštět pohádky na telefonu.
A aby krev dobře tekla, měl dnes mít dostatečný pitný režim a ráno vypít alespoň hrnek vody.