icon

Test na cukrovku - odběr krve z prstu místo ze žíly. Jak brali krev Vám?

podzimniden
8. črc 2020

Dobrý den, u všech dětí mi testovali těhu cukrovku odběrem krve z prstu. Teď jsem se dočetla toto: Stanovení glykémie pouze z odběru z prstu – velmi hrubá chyba! Glykémie v kapilární krvi (odebrané z prstu) a žilní krvi se mohou lišit až o 25 % i více. Vám ostatním ji laboratoř brala ze žíly? 😳 Děkuji za odpověď!

meronym
•
8. črc 2020

@podzimniden Ano, v obou tehotenstvich mi brali krev ze zily v loketni jamce. Mela jsem za to, ze odber z prstu uz snad nikde nedelaji, kdyz se obecne vi, ze je to nespravny postup.

podzimniden
autor
•
8. črc 2020

@meronym 😳

jironymou1
•
Autor odpověď smazal
•
eithelwing
•
8. črc 2020

@podzimniden Ze žíly. Na stránkách tehotenskacukrovka.cz je napsano, jak má test správně probíhat. Taky je tam dotazník, pokud test neproběhl dobře. Je anonymní pro maminku.

sistersss
•
8. črc 2020

Mně brali první odběr ze žíly, ten byl ok. Druhý a třetí už z prstu, i přesto, že jsem sestru upozornila, že by se to nemělo (odpověděla, že se to takto dělalo dřív taky). Druhá hodnota lehce zvýšená, třetí ok. Nasazena dieta 👍 Test jsem znovu neopakovala.

zuzita15
•
8. črc 2020

@podzimniden ze zily, to je jediny spravny postup, jak pisou holky vyse

podzimniden
autor
•
8. črc 2020

Děkuju moc za odpovědi ❤️ Tak jsem zvědavá, co mi řeknou na gyndě, až budou mít po dovolené 😉 ještě by mě zajímalo, zda z toho prstu vychází spíše nižší nebo vyšší hodnota 🤷‍♀️

pindrusice
•
8. črc 2020

Mě z prstu. Ale v roce 2013.

amazonkajanik
•
8. črc 2020

@podzimniden mě taky ze žíly. Z prstu se dělá snad jen doma pro orientaci,když už se člověk léčí.

petulkadodo
•
8. črc 2020

Odběry letos a všechny ze žíly.

lysecek
•
8. črc 2020

@podzimniden mne řekla diabetolozka, ze z prstu vyjde spis nižší hodnota.

leymea
•
8. črc 2020

Ze zily 😉

terezanovotna30
•
8. črc 2020

Mě teď brali první odběr z prstu, že je to jen orientační a kdyby byl vysoký lačný cukr, tak by se test dál nepodstupoval. Takže prst, (hodnota 4,3), hned odběr z žíly atd atd. A ten první odběr z žíly byl nakonec 3,7. Takže rozdíl docela velký.

katule1990
•
8. črc 2020

@podzimniden Z prstu vychází hodnoty vyšší, jsou i vyšší limity, co je v pořádku. Správně se má rozhodně měřit ze žíly, hodnota by měla být pod 5,1. Měla jsem na lačno 2x 5,3 už v 11tt, doma se měřím z prstu, tam se musím na lačno vejít pod 5,3. Ještě pro zajímavost - byla jsem na lačno na odběrech ze žíly - tripple testech a vyšla mi hodnota cukru 5,0. Chvíli na to jsem se měřila z prstu a měla jsem 5,6. Z prstu není měření tak přesné.

eithelwing
•
8. črc 2020

@podzimniden Řekla bych, že může vyjít vyšší. Kvůli špatně provedenému testu jsem taky skončila na diabetologii a musela se doma kontrolovat. Toleranci mi dali vyšší, než je u testu.

marti89
•
8. črc 2020

U prvního těhotenství ze žíly a u druhého jsem to odmítla kvůli blicím stavům (neudržela bych v sobě ten roztok), ale jinak by brali opět ze žíly.

katebk
•
8. črc 2020

Test ze žíly, cukrovka se potvrdila a pak všechny testy, co jsem docházela už jen z prstu 🙂

krupka3
•
9. črc 2020

Ze zily! Ja jsem si nechala odebrat z prstu jen tak kontrolne v lekarne, mela jsem myslim 5,1, a o tydem pozdeji ze zilni krve u gyn, a 4,3...

krupka3
•
9. črc 2020

PS u obou jsem byla na lacno, ve stejnou denni dobu a priblizne za stejnych podminek, kolem 26-27tt.

cell
•
9. črc 2020

Ze žíly. A jsem exot, mně ten roztok velmi chutnal a vůbec na ten test ráda vzpomínám 🙂

lizzie02
•
9. črc 2020

@podzimniden když mě sledovali na diabetologii, tak mě vzali lačnou že žíly, pak jsem se najedla a brali z prstu 😉 při testu na cukrovku, kdy jsem pila ten roztok, všechny tři odběry že žíly 😉

lizzie02
•
9. črc 2020

@cell ten test mě vadil jen kvůli tomu, že jsem tam tři hodiny seděla v rousce 😁 jinak roztok mi také chutnal, já nepiju vůbec sladké tak mě chutnal jak sladší mirinda a nějak mi to nevadilo 🤣

podzimniden
autor
•
9. črc 2020

Moc děkuji za odpovědi! Mně to vypití taky nevadilo, je to docela dobré 😉 ale mám výsledky vyšší,
Gynda má dovolenou a jdu tam příští týden. Na netu jsem se dočetla to o žilní krvi, tak mě zajímalo, jak je to jinde. Navíc mám i cukr v moči.. Vám testovali i moč při testu na těhu cukrovku? Mám hodnoty glukosa1 .. 4,5.... glukosa 2... 10,2... což už je asi nad normou a glukosa 3... 6,4.... a děsí mě moč, kterou mám 0,6, 24 🤷‍♀️

meronym
•
9. črc 2020

@podzimniden Moč mi netestovali. Byla jsem ve dvou ruznych zarizenich v Brne s odstupem 4 let a postup byl v podstate totozny. Kde jste byla vy, ze tam delaji vsechno nejak obracene?

podzimniden
autor
•
9. črc 2020

@meronym v Týništi nad Orlicí v laboratoři na poliklinice.. ségra mi říkala, že tam asi pracují jen laborantky a ty krev ze žíly odebírat nemůžou.. že by
Tam musela být zaměstnaná zdravotní sestra 🤷‍♀️

petrazelhoty
•
9. črc 2020

@podzimniden
Pri obou tehu samozrejme ze zily.

petrazelhoty
•
9. črc 2020

@podzimniden
Moc mi testuji na gynde pri kazde navsteve ponorenim test. papirku. Od pozitivniho OGTT mam vzdy cukr v moci, i kdyz jiz drzim dietu a dle domaciho mereni glukometrem mam hodnoty v norme.

katebk
•
9. črc 2020

@podzimniden jojo to je dost, já měla jen o desetinu tu třetí hodnotu vyšší a už z laboratoře psali "vysoce zvýšeno" ale byla jsem teprve 24tt, myslím že tě diabetologie nemine 🙂 ale je to jen každý měsíc kontrola, úprava stravy a vyfasujes glukometr, doma budeš měřit. Přenášet tě nechají max tyden, a pozor ke konci malá přibrala opravdu nejvíc, má na to cukrovka hodně vliv, tak to fkt dodržovat 🙂