Jak řešit vyražené zuby u předškoláka?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda má někdo zkušenost s vyražením horních jedniček. Dcera 4,5roku upadla a vyrazila si dva zuby. Bohužel se musely vytrhnout. Nemáte zkušenost s hojením nebo s následním vložením náhradních zoubků kvůli rustu stálých? Děkuji
Malá si vyrazila jednu jedničku, druhou ulomila do půlky. Cca ve 2.5 letech. Půlku zubů zubař vytrhnul. Neměla žádné zubni náhrady, ani nic podobného. Bavila jsem se o tom se zubařem, chtěla jsem nějaké náhrady pro ni, ale hlavně kvůli správnému kousání jídla, apod. Říkal sám, že je to zbytečné. Nedávali jsme. Dnes ji je 6, obě jedničky už má nové, rovné, rostou hezky 🙂 hojení tehdy bylo hodně rychle. Snad do 14 dní. Ale to už si přesně nevzpomínám.
Syn si jedničku vyrazil ve dvou letech, zahojilo se to rychle a žádnou náhradu sme nedávali. V tomhle věku už to snad ani nemá smysl, Zubar říkal, že ty vyrazené zuby pak vyrůstají dřív ty druhe, v 6 letech už měl zub nový a v pořádku.
@krisstina93 mám jinou zkušenost, dcerka si vyrazila obě jedničky horní před 6. narozkama a na růst druhých jsme čekali do 8let, dokonce dr. kontroloval rtg, jestli je vše správně založeno, ale tím, že jim pomohla ven dřív, než se jim chtělo, tak ty druhé určitě nelezly nijak dřív kvůli tomu
@dashyyy to bude individuální, synovi ten vyražený vylezl dřív jak ostatní v 6 letech no, ale ono celkově u vaši dcery je docela dlouho mit druhé zuby v 8 letech, to mají většinou děti nejdyl v prvni třídě. Nebo mela okolní driv a jen tem vyrazenym se nechtelo?
@krisstina93 měla akorát jedničky dole vyměněné a pak až jedničky nahoře, teď má 9,5 a ještě nevypadly trojky.. celkově jí i první zuby lezly dost pozdě, tak to zřejmě bude mít možná nějakou spojitost 🙂
@nikoulinka @krisstina93 Děkuji trochu za uklidnění. Snad to půjde i bez náhrady.
Ještě se zeptám, z logopedického hlediska, mluvili pak vaše děti dobře?
@misulinkagr moje malá v pohodě. Ř, R, háčky úplně s přehledem naskočily sami, bez potřeby logopedie 🙂
@nikoulinka a ještě bez druhých? Nebo až potom co vylezly?
@misulinkagr s prvními zuby nám naskočilo vše, kromě "Ř". Samotné Ř nám naskočilo až s novými předními zuby. Zda to ale mělo souvislost, netuším. Já totiž byla před 6. rokem nervózní, že tam to "Ř" není, a dětská mě uklidňovala, že je pořád čas, že to naskočí a logoped není třeba. A měla pravdu 🙂
Příbuzná si jako malá vyrazila mléčné horní jedničky a dostala náhradu po dobu, než jí začaly růst stálé.
@misulinkagr mluvil dobře, lip než druhý syn, co zuby ma :D
Trochu jiný případ, jen pro srovnání, jak je to individuální. Synovi nějak nechtěly sami od sebe ven první zuby, druhé se podle rtg začínaly v dásní otáčet špatným směrem. Tak syn šel na trhání jedniček a dvojek nahoře, hojilo se to samo, nic speciálního pro to nebylo potřeba. Ale u něj se zhoršila výslovnost, kterou měl do té doby vydařenou na logopedii. Jak měl najednou v puse místo, strkal jazyk, kam neměl. Bála jsem se, že až zuby narostou bude si šlapat na jazyk. Druhé zuby docela dlouho nerostly, tak jsme zase trénovali podle logopedky. A když zuby narostly, výslovnost byla zase ok.
Když byl syn na rtg, neříkali vám, jak na tom jsou druhé zuby?
@misulinkagr Dcera si vyrazila obě jednicky cca ve 3 letech, čekala pak na druhé až skoro do 7let, mezitím od 5let chodila na logopedii kde se naučila krásně mluvit, měla problém až když ji narostly nové dvojky s kterými pak lehce šišlala, naštěstí se během roku a půl srovnalo 😉
@westie dceři už opravdu chybělo jen R a Ř, teď bez zoubků se trochu pere i se sykavkama.. ale věřím že až si zvykne tak se to srovná.
Na rtg byli krásně vydět celé založené stálé jedničky… tak doufám že vylezou aspoň už v 6ti letech.
Syn si vyrazil dvojku ve 2 letech, ve druhé třídě mu konečně vyrostla 😅 a má všechny zuby. Neřešili jsme nějakou náhradu. Mluví hezký a hezký mu i vyrostla, zubařka to taky nějak neřešila, když ji neměl 👍🏻 . (Teď už je ve 4.tř.)
Dceři ve 4,5r první zub sám od sebe vypadl (spodní). Ty horní asi za 3-6 měsíců, už přesně nevím. Má VD a učily jsme se v té době sykavky a kupodivu jí to i bez zubů šlo.

@misulinkagr syn si jednu jedničku vyrazil, druhou uštípl ve 3 letech. Uštíplou mu obrousili, zbytek zlomeného zubu mu vytrhli. Rána se zatáhla brzo. Pak mu tam nic nedali, nové zuby vyrostly někdy kolem šestých narozenin, ale křivě.