Jak vyřešit noční dusivý kašel u 4letého dítěte?
Ahoj, hned na začátku podotýkám že u pediatra jsme byli již několikrát to samé i telefonicky ale nikdy žádná ,,pomoc”.
Syn 4 roky, celý kolotoč začal před 3 měsíci kdy se syn začal v noci ,,dusit” hrozně kašlal a nemohl se pořádně nadechnout, jíž před rokem jsme tohle zažili takže jsme věděli jak mu pomoc, hned ráno jsme vyrazili k lékaři a ten po vyslechnutí napsal čípky a pokud se to večer bude opakovat jeden mu dát ( závěr Laryngitida) jenže problém je ten že takhle už je to 3 měsíc. Nejdříve se to opakovalo 1x týdne, minulý týden už to bylo 3x vždy jen v noci ale teď už je to i přes den a já už jsem zoufalá. U lékaře jsme samozřejmě byli bez jakéhokoliv vyšetření řekl že je to tím jak je zima že děti jsou nemocný a máme větrat ať má v pokoji ideálně 18 stupňů. Přesněji navštívili jsme ho za tu dobu 6x z toho jsem mu asi 10x volala. Já nechci být otravná ale tohle už mi prostě nepřijde normální. Znám svého syna vím že kdykoliv byl nemocný ani to nebylo vidět je to akční kluk který se stále směje ale jakmile přijde ,,záchvat” začne strašně plakat a není k uklidnění. Za tu dobu nespíme mám strach kdy to přijde a co se stane. Už opravdu nevím, žádala jsem o žádanku na imunologii nebo plicní ale byla jsem odmítnuta že to není potřeba že je v pořádku. Já si připadám už jak hysterická matka, ale naprosto bez sílí. Máme ještě druhého syna který je v pořádku max sem tam rýma kašel ale nikdy tohle. Prosím co můžeme udělat a aspoň mu pomoci, já už opravdu nevím.
Moc děkuji za rady či postřehy co pomohlo vám.
Dali vám nějaký antihistaminika aspoň? Zkus mu na noc dávat aspoň zodac, ten je volně prodejný
@te_reza dostal jen čípky, v krabičce jsou 4 kusy ty máme sotva na týden ale přeci jen je nechci dávat tak často.
@anonym ty čípky budou spíš kortikoidy ne? Zkus aspoň ten zodac, aby se vyspal.
Změň pediatra, teoreticky žádanku nepotřebuješ, takže normálně obvolej plicní atd.
Fenistil kapky v kombinaci se Sinecodem nebo Stoptussinem. Na noc chladněji, větrat, dávat mokrý ručník na radiátor třeba.. pokud nic nepomáhá, tak pohotovost. Tam mají další možnosti jak laryngitidu řešit.
@janina228 může vůbec laryngitida trvat tak dlouho? Samozřejmě zvlhčovač máme, větráme pořad.
Může to být i alergie, to chce ale opravdu vyšetřit.
Nenechávejte to být, pokud stávající pediatr má tak laxní přístup u 4 letého dítěte rychle pryc.. Vím, že je v dnešní době těžké sehnat kvalitního pediatra, ale tohle už je moc... Samozřejmě neznáme všechny souvislosti.. Ale sama mám 4leteho syna a stát se to mu, tak řeším hned po max měsíci.. Nechci strašit, ale vyvrbit se z toho může dovico a jestli bývá dušný i přes den, řešte přes dětskou kliniku u vás ve městě.. Já osobně bych zavolala na dětskou pohotovost a zeptala se co mám dělat, když je dětská doktorka takhle laxní, popsala bych vše co tady.. Určitě by vám měli pomoct..
Četla jsem jen začátek a komentáře jsem taky nečetla. Objednala bych se na alergologii, starší zjistili astma a alergii na kočky (nikdo v rodině nemá) a od té doby je mnohem lepší. Ale zavolej hned u nás jsou ty čekací doby dost dlouhé. Tohle pediatr nevyřeší. My byli v loni dost v nemocnici i na kyslíku a na té alergologii pomohli.
A zadnaku jsme taky neměli. Jen si sepíšu co a kdy bylo. Vzali nás v pohodě bez zadanky
Někde je alergologie s imulogii a někde je alergologie s pneumologii. Ale dělají stejně testy všude. Nebo alespoň u nás.
Muze to byt zvetsenou nosni mandli, muze to byt alergie nebo nastup astmatu…zacla bych tim kam se vam podari objednat nejdriv bez zadanky a uvidite co dal a pokud by to slo, zkuste si najit trochu vice empatickeho lekare…
Ja bych v tomhle případě obešla pediatra a odvolala alergilogii a plicní , kde by vás vzali bez doporučení. Syn měl něco podobného kolem 5 roku, ale nas dr.nas asi po měsíci poslala na alergologii , kde bylo zjištěna malá kapacita plic. Takže jsme dostali "dychaky" , které jsme pravidelně dychali. Do 14 dnů přišlo zlepšení a teď v 11 letech je už bez léčby. Jen v případě nemoci pokud se mu to zhorší
Dělala MUDr vyter z krku ? Nemáte doma na ty záchvaty ventolin? Mne jako astmatikovi vždy pomůže.
Zkusila bych dát na noc tussin a fenistil kapky...ty cipky to jsou kortikoidy je to hnus...
A přinejhorším pohotovost a zdůraznit že pediatr s tím nic nedělá
Určitě by to chtělo ORL vyšetření a na alergologii.
Jak je napsáno výše - může jít taky o alergii nebo cokoliv jinýho. Zkus ten fenistil kapky a něco z toho co jsem psala k tomu přidat. A uvidíte. Pokud by nebylo žádné zlepšení, určitě bych neřešila pediatra při jeho přístupu a rovnou jela na pohotovost. Tam vyšetření udělají nějaký taky, nebo alespoň doporučí kam zajít dál. Laryngitida je spíš projev než nemoc mi vždycky přišlo - že prostě stačí i ledajaké nachlazení a je z toho rázem laryngitida..
Tohle spíš vypadá na alergii nebo astma. Starší dcera trpěla na larigintidu. Jednou jsme jeli i sanitkou a vždy to bylo, že začala v noci sypat a kašlat pak většinou byla špatná ještě následující noc. Později jsem ji dávala fenistil uz při náznaku mini rýmy. Určitě bych trvala na dalším vyšetření. Změna pediatra v některých oblastech není téměř možná. A nebo jak tu někdo radil jet při záchvatu na pohotovost. Léky na alergii určitě nic nezkazís.

To je šílený, vydupat si vyšetření u odborníků. Nebo prostě jet na pohotovost, tam ho s tím neodbydou. Lepší být hysterka než aby se něco stalo.