icon

Jak zjistit příčinu migrén u 12letého kluka?

15. únor 2024

Syna od cca 8 let trápí migrény se zvracením (cca 1 za měsíc).Nosí brýle.Prošli jsme vyšetřením,nic se nenašlo. Teď mu bude za tři měsíce 13 let a mívá je každý týden bez zvracení. Dnes byl na odběru krve (právě kvůli novému vyšetření) jestli se vystresoval tak potom měl silnou migrénu (zabral až druhý prášek a vyzvracení). Podle doktorky se může četnost migrén zhoršovat pubertou. Teď čekáme na výsledky krve,rentgenu a v pondělí ještě EEG. Dají se migrény nějak zjistit? Je mi ho líto . Budu ráda za zkušenosti. Děkuji a hezký večer

drakenn
•
15. únor 2024

Zkus si projít ty sama psychosomatikou.

squezy
•
16. únor 2024

Ja bych zkusila take spis psychologa nebo se ptat,jestli to neni psychickeho razu. Jestli by treba pomohly terapie,aby se nedostal az do takového stavu..

martulka88
•
16. únor 2024

Na českém rozhlasu HK byl jednou rozhovor s doktorem z FNHK na téma migrény. A myslím si, že tam mluvil i o dětech, zkus to dohledat. Určitě musíte na vyšetření. Bohužel, i děti mohou trpět migrénami.

ninive211
•
16. únor 2024

Také bych se mimo jiné zkusila zaměřit na stravu, migrénu mohou spouštět i některé potraviny. Vždy vysledovat, co cca 24h před spuštěním migrény jedl. Není třeba histaminik? Nemáte v rodině? Ségra trpěla od puberty na migrény, táta na ně příležitostně trpí celý život. Pak po prodělané rakovině a řešení různých problémů se sestře přišlo na to, že má HIIT (histaminovou intoleracnci) a drží přísnou antihistaminovou dietu. A světe div se, na migrény od té doby už téměř netrpí! No a zjistilo se, že to má geneticky a tedy je velká pravděpodobnost, že ty stejné potíže má právě i táta. takže jen takové doporučení, zkusit se zaměřit i na toto. Problémy může dělat např. sladké, čokoláda, uzeniny, ohřívaná jídla, přezrálé ovoce, některé ryby, samozřejmě alkohol, ale to u dítěte asi nehrozí...🙂
Samozřejmě vliv může mít i stres atd. Držím palce, ať na to přijdete.

levandule_k
•
16. únor 2024

Má správně zkorigované dioptrie? Zkusila bych i fyzio, jestli nemá něco s krční páteří, to by taky mohlo spouštět bolesti. Eventuálně sledovat, jestli se mu to nehorší s úplňkem, to člověk úplně neovlivní, ale od pár lidí jsem slyšela, že mají při úplňku migrénu.

ninive211
•
16. únor 2024

@levandule_k Ano, měsíční fáze nebo u holek PMS (mě chytá krční páteř tak cca každý druhý měsíc vždy pár dní před MS) - ale u kluka to nebude tento problém 😀
Každopádně - zkontrolovat,dioptrie, zkontrolovat stav zad (nedělá nějaký jednostranně zatěžující sport?), příp. pokud vše výše uvedné OK, zaměřit se i na tu stravu.

levandule_k
•
16. únor 2024

@ninive211 Slyšela jsem to i od muže, co mi říkal, že se mívá migrény v období úplňku, ale spíš sem to slyšela do žen, protože obecně neznám moc mužů, co trpí na migrény, takže nemám reprezentativní vzorek. Pointa je, že i ten muž může být citlivý na úplněk.

Ono i jak pořád koukáme do mobilu, počítače, tak u toho přetěžujeme krční páteř...

ninive211
•
16. únor 2024

@levandule_k Manžel zase při úplňku trpívá nespavostí (pozdě usíná) a někdy cítí klouby-kolena. Táta na migrény trpíval, nevím, jak teď, trochu se to zlepšilo, ale u něj to bylo možná právě způspeno tím histaminem, o kterém se nevědělo a nikdo to neřešil. Ale neměl to nějak extra hrozný, prostě si vzal prášek a musel si jít lehnout do tmy, ale zvracení nee. Syn tazatelky má nějaký silnější průběh, snad na to přijdou. Není to nic příjemného, kamarádka mívala v pubertě u migrén i takovou tu auru - zatmění před očima, mlhu a i šílenou motanici..

kupi
•
17. únor 2024

Syn (11) trpí také na migrény, má je od 6 let. Rozboli ho hlava, vyzvraci se, pak hned usne a když se probudí tak už je to dobrý. Má za sebou všechna možná vyšetření( EEG, magnetickou rezonanci, ocni, fyzio..),ale nikde se na nic nepřišlo.