icon

Jak zvládat situaci s rýmou u dětí ve školce?

mari90
27. říj 2022

Zdravím, vím že jsou dva tábory rodičů. Já se celou dobu školky dcery řadila na tu stranu, že jsem dceru posílala do MŠ vždy zdravou, tenkrát jsem ale byla doma. Nicméně jsem ji vždy poslala do školky vyléčenou a ona mi do tří dnů lehla znovu. Teď jsem v práci, sama pracuji v MŠ a prostě jak do té MŠ ve které dělám, tak do MŠ syna, chodí děti s rýmou i kašlem. Já ho teda vždy raději nechám doma, i když je to poměrně dost složité, protože nikdo z rodiny moc hlídat nechce, já doma být nemohu a manžel si očr také nemůže brát pořád. Už mě to prostě nebaví. I kdyby většina rodičů nechala dítě doma je to úplně k ničemu, když to jedno, které pošlou, to tam rozprská. Jak to prosím praktikujete vy?

Strana
z4
martt
30. říj 2022

@veronikav31 Tak s potvrzením od doktora dítko ve školce nechají. Ve škole už to je jiné. Tam chodí skoro všechny děti s rýmou.

denski24
30. říj 2022

@veronikav31
@drep
Holky, kliiid.. Samozřejmě, že nemluvím o běžným vysmrkání z přechodu zima/teplo.. To tečou nudle snad každýmu..
Co jsem popsala v příspěvku výš bylo v cca květnu.. A nebylo to klasický smrknutí. Proto jsem se nad tím pozastavila..
A když tu některá píšete, že se staráte akorát o své dítě, tak to je přeci v pořádku.. To, že mě to vyloženě sere, je hlavně kvůli mýmu dítěte, které to zase odnese rýmou a domácím léčením..

elviraf
30. říj 2022

@lovemusicsun je úplně normální, že dítě je za rok nemocné 10x. Ale třeba vždy každý bacil vyléčit.

elviraf
30. říj 2022

@martt lékaři nejsou povinni takové potvrzení vystavovat.

veronikav31
30. říj 2022

@elviraf pokud je dle lékaře dítě zdravé a je schopné chodit do školky,tak potvrzení napíše

elviraf
30. říj 2022

@veronikav31 pokud pediatr napíše, že má dcerka rýmu alergickeho původu, je potvrzení neplatné. Pokud dítě má alergii, potvrzenou od odborníka musí pak lejstro vydat ten odborník. Já jako učitelka v MŠ by Vám to potvrzení neuznala, va nemohla uznat. Proto jsem výše psala, že to pediatři píšou neradi a velmi často pod "tlakem" či na radu rodiče. Velmi důležité je i to, co máte psané ve školním řadě.

elviraf
30. říj 2022
bereni
30. říj 2022

@mari90 Zkouseli jste ORL? Alergologie? Dceri zjistili zvetsenou mandli a tak chytne kdejaky bacil. Nicmene ted jsme po alergo a ma na 3 tydny Mommox sprej, poridila jsem parni inhalator a denne 5 min inhaluje vincentku, nasazene Decko a tuk tuk jsme 14 dni bez rymy (do te doby rezim 3 dny skolka, 7 dni doma diky ryme..).

veronikav31
30. říj 2022

@elviraf tak vzhledem k tomu,že alergolog u nás ordinuje pouze 2xtydne,tak by to pro mě byl dost problém čekat na něj,pokud by byl každý den nemám problém k němu jít a vystavil by mě potvrzení o té dané rýmě(potvrzení o alergii školka měla od nástupu). A pokud pediatricka neshledá nemoc,rýma je neinfekční,tudíž do školky může tak nevidím problém s potvrzením v ten okamžik.U syna se například objevil ekzém z dezinfekčních mýdel ve školce,zašla jsem ke kožní -vypsala mi pro něj i pro dceru(ta má atopický ekzém od narození ) potvrzení jaké mýdlo může použít,nakoupila jsem jim je,označila a s potvrzením dodala do školky a dobrý. U nás se do školky nesmělo ani 24h po očkování (jakémkoliv).u syna byly učitelky informovány o tom,že nemá jednu ledvinu,kdyby byl jakýkoliv úraz,tak o tom ví, případně by se informoval přivolaný lékař (potvrzení nebylo třeba dokládat)

fifina86
30. říj 2022

@elviraf je úsměvné, jak to některé školky hrotí a pak dítě přejde do školy, je je to úplně všem jedno, zda má někdo nudli a nebo kašel 🙃 Takže z toho, že pediatr píše OČR 10c za školní rok je najednou třeba jedno OČR. Chtělo by to balanc ;)

elviraf
30. říj 2022

@veronikav31 nikdy člověk neví jaká ta rýma je. I s rýmou se bývá na OČR. Spousta lidí bere rýmu jako že nic. Ale není tomu tak.

veronikav31
30. říj 2022

@elviraf no,nevidím důvod k tomu aby dítě bylo doma jen s obyčejnou rýmou.ryma není nemoc,já mám ucpaný nos 10 měsíců v roce,to bych nikam nesměla 🤦 a jinak lze zjistit jaká ta rýma je,zda průhledná, zadní,žlutá či zelená,od toho je doktor,aby to řekl a pokud dle něj je dítě zdravé a do kolektivu může tak nevidím důvod jej tam nedát

elviraf
30. říj 2022

@fifina86 ať to hrotí. Máme právo být zdravé i my učitelky. Když všechny učitelky lehnou, kdo se vám postará o děti kdyz vy musíte do práce? A podceňujete rýmu? Školní řád vsechni rodiče podepíšou a kdyz pak přijde na to, že dítko je nemocné a je v MŠ, tak se strašně zlobite. Našim úkolem je, chránit sebe a ostatní děti před onemocněním. Když nám přijde dítě nemocné, roznese to mezi ostatní. Je potřeba, aby rodiče byli více tolerantní, brali ohledně na druhé.

elviraf
30. říj 2022

@veronikav31 rýma nemoc je. Způsobují ji bakterie, viry... Zrovna Vám by prospěl webinar od paní Miltove. Tam by jste se dozvěděla o ní vše. Jediným rozdílem je alergická rýma. Ale i tu musí stanovit odborník... V tomto případě ne pediatr, ale alergolog.

martt
30. říj 2022

@elviraf Ja neříkám, že jsou povinni to psát. Ale ze pokud má dítko alergickou rýmu skolka chce od lékaře potvrzení, že dítko není infekční. To jestli ho doktor dá nebo ne uz je věc druhá . Každopádně u nás je opravdu na to školka hodně přísná.

elifida
30. říj 2022

@te_reza naprosto souhlasim. Přijde mi to uplne logické a v pořádku. Ja moc rozumím tomu, proč považovat rymu za nemoc, nebo občasné zakaslani. Myslim si, že maminky na svem dítěti poznají podle projevů a chovani, zda je ok či ne.

fifina86
30. říj 2022

@elviraf nikdy jsem to neřešila, kdo jak posílá dítě do školky, ať si to každý nastaví podle svého uvážení ;) Jsem moc ráda za to, jak k tomu přistupovala naše školka, která ze sebe neudělala sterilní prostředí.

1lenuska1
30. říj 2022

@elviraf Jenze ona je ta realita trosku jinde, nez vypravi pani Miltova. Uz Vam nektery rodic potvrzeni neprinesl? Uz si nekdo stezoval? Ono je to totiz jednak zpoplatnene, lekari toto psat nechteji atd atd. Vzdycky je mnohem lepsi to vyresit domluvou a prosbami, nicmene skolka je sluzba, kterou si rodic plati a uprimne kvuli ryme bych nechtela jit do krizku s tim, ze dite nemohlo do skolky, protoze ho ucitelka neprevzala. Tim nebranim nezodpovedne rodice nemocnych deti, vubec ne. Jen ta “ryma” je proste tenky led.

eithelwing
30. říj 2022

Měli jsme v jeslich přednášku od zdravotní sestry na toto téma. Odnesla jsem si z toho, že slaba rýma, kdy neni neustale nudle u nosu, a slaby kasel pri velké aktivitě nebo pri přechodu ze zimy do tepla nemame resit. Intenzivni rymu a kasel doma nechat, teplotu, střevní potíže pochopitelně také. A predevsim dolecit. U všeho brát ohled na celkový stav dítěte.
Tak nějak jsem to intuitivně dělala už dřív a doufam, že ta imunita se bude časem lepšit. Teď mame za sebou v září 3 tydny zelene rymy, nakonec s atb. 🤷

veronikav31
30. říj 2022

@elviraf děkuji,ale o alergické rýmě mám načteno kde co,trpím tím od malička,teď mi je 40 a věřte mi,poznám co je alergická rýma spojená s astmatem. A pokud je dcera alergicka,má papír od alergologa,pokud pediatr neshledá důvody rýmy jako viry aj nemoci,tak nevidím důvod aby zůstávala doma. Děkuji za péči 😉

veronikav31
30. říj 2022

@elviraf pokud chranite sebe i ostatní tak důsledně,tak jistě jste očkovaná proti chřipce,je to tak? Nemluvím o covidu,ale o chřipce.pokud ne,tak se rozčilovat můžete jak chcete,ale zrovna u chřipky je vysoké riziko.a jak to vím? Naše děti jsou proti ní očkované, zvlášť u syna mě na nefrologii dr.chvalila, protože u něj riziko je vyšší kvůli chybějící ledvině.to když už se chcete rozčilovat a řešit to důsledku.na covid očkování nevěřím u dětí,tak ani jeden není.

2hanah
30. říj 2022

@te_reza Hm a to je ono, rýma kašel u vás může u jiného dítěte a jeho rodiny doma znamenat třeba horečky nebo virózu na 3 týdny až měsíc, nemocné dítě, ikdyž má "jenom" rýmu nemá prostě v instituci co dělat.

monikacs
31. říj 2022

Syn od loňského dubna doposud, byla asi 14 dnů bez kašle a rýmy. Jinak pořád. Má alergii, celoroční na vše. Má to z toho. Neznamená to, že když někdo kašle, má rýmu, psicha, je to jen z nemoci.

ilonne
31. říj 2022

@elviraf já jsem také učitelka a nesouhlasím s tebou. Pokud si budu brát OCR na kazdou rýmu, nemusím ani učit a ředitelka za mě může od podzimu do jara mít někoho na suplovani. Vždyť je to blbost. Máš děti, které nezakaslou a nemají rýmu celý rok a některé ti naopak posmrkavaji a pokaslavaji od podzimu do jara. To vážně po jejich matkach pozadujes, ať jsou 3/4 školního roku doma?

elviraf
31. říj 2022

@ilonne ano, protože rýma je prostě onemocnění. Děti, které vykazují jakékoliv známky nemoci, nemají ve školním zařízení co dělat. A můžu na rovinu říct, že u nás máme zodpovědné rodiče, dodržují to všichni a nemáme od podzimu do jara poloprazdne třídy.

elviraf
31. říj 2022

@1lenuska1 jasně že je zpoplatnene. Dnes se plato za vše.

elviraf
31. říj 2022

@veronikav31 Nemáte zač. Já Vás o alergické rýmě nepoucovala.... Asi tak 😉

te_reza
31. říj 2022

@2hanah řikáš to někomu, kdo má dítě s naprosto rozloženou imunitou, první rok byla prakticky doma a to skutečně s každým kýchnutím, druhý rok už jsem aplikovala viz můj první příspěvek a poslední dva roky byla v podstatě zdravá. Ono kdyby ty děcka byly opravdu s každým kýchnutím doma, tak tam není nikdo.

mari90
autor
31. říj 2022

@bereni nepíšu nic o synovo nemocnosti 😊 on má mandli zatím ok, spíš se pozastavuje nad tím, že dá někdo s velkým kašlem dítě do MŠ a neřeší to ani jedna strana.
Nicméně k mandli, dcera ji měla velkou 3st. Vyzkoušeno vše a stejně šla ven a bylo to to nejlepší rozhodnutí, do té doby, anginy, rýmy které sotva co skončily hned začaly. Byla otrávená ze všeho co jsem ji dávala a nakonec sama usoudila, že operace bylo to jediné co ji pomohli. Ale je jiní skoro 9

veronikav31
31. říj 2022

@elviraf neodpověděla jste mi na druhou otázku 🤔 kde jinde než ve školce,ve škole se s viry mají potkat.pokud někdo drží dítě ve skleníku,ano,děje se to,místo toho aby dítě bylo ve školce,tak je raději pořád doma,aby se maminky těm virum vyhnuly a když někdo něco donese z práce tak to děti stejně chytnou i bez kolektivu. Viz.uzavery při covidu.ale to jako učitelka musíte vidět nebo je lepší mít na starosti jen 10 dětí z 25? Zlaté naše učitelky

Strana
z4