Jak zvládat situaci s rýmou u dětí ve školce?
Zdravím, vím že jsou dva tábory rodičů. Já se celou dobu školky dcery řadila na tu stranu, že jsem dceru posílala do MŠ vždy zdravou, tenkrát jsem ale byla doma. Nicméně jsem ji vždy poslala do školky vyléčenou a ona mi do tří dnů lehla znovu. Teď jsem v práci, sama pracuji v MŠ a prostě jak do té MŠ ve které dělám, tak do MŠ syna, chodí děti s rýmou i kašlem. Já ho teda vždy raději nechám doma, i když je to poměrně dost složité, protože nikdo z rodiny moc hlídat nechce, já doma být nemohu a manžel si očr také nemůže brát pořád. Už mě to prostě nebaví. I kdyby většina rodičů nechala dítě doma je to úplně k ničemu, když to jedno, které pošlou, to tam rozprská. Jak to prosím praktikujete vy?
My dáváme syna do školky jen se zadní rýmou, kdy nic nesmrká, neprská na ostatní. Když má tekoucí rýmu, tak má skelné oči a většinou i teplotu, takže bych ho tam nedala, jen by se trápil. U nás to učitelky bohužel vůbec neřeší a nikdy nic neřeknou, i když je dítě viditelně nemocné. Je sice fajn, že dítě s rýmou a kašlem je aktivní, tak jde do školky, ale roznáší to dál. Vždycky když tyhle děti vidím v šatně a než se převlečou, desetkrát zakašlou a kýchájí tak, že si ani ruku před pusu nedají, tak vím, že to za tři dny máme taky.
@petaov u nás syn i dcera mají skelné oči jen když jsou fakt nemocné,ne při každé rýmě.tu mají teď oba,dcera do školy chodí,syn je doma, protože má sádru na noze jinak by šel do školky, dělá jak satan,chodíme denně stejně ven,kdyby mu něco bylo tak by polehaval
@veronikav31 Co se týká očkování? To je moje soukromá vě c a není to povinnost, aby lidi byli na očkovaní na chřipku. Tak, že vlastně školská zařízení jsou určena k tomu, aby si zde děti předávaly bacily? Proč dnešní matky za každou cenu posílají své ratolesti do MŠ? I ve stavu kdy jsou nemocné? Nikdo nikoho doma nedrží, ale nemocné dítě nepošlu do kolektivu. Běžte se projít někam do lesa. Pokud děti nemají teploty chodí se běžně ven. Pardon, ale fakt sory mít ve třídě 25 dětí z toho polovinu nemocných není výhra. Je to katastrofa. A to jen proto, že maminky nechápu, že i ta rýma je prostě nemoc... že se přenáší. Děvčata vy by jste si potřebovala odučit rok v MŠ. Pak by vám možná vše došlo.
Občas si říkám, že kdyby učitelky ve školce byly placené podle počtu dětí, co daný měsíc přijde do školky, tak by nevadilo i kdyby děti měly mor. 😀 Alespoň tedy v naší školce určitě. Jinak s tím právem na to dělat ve zdravém kolektivu...to si snad přejí všichni, ale realita je úplně jiná. Lidé co dělají v open-officech, ve službách, na úřadech atd. přicházejí do kontaktu s lidmi, co mají horší nemoci než je rýma a pracovat musí.
@1lenuska1 Papír, že je dítě v pořádku? Není to žádný nástroj. Máme uvedeno ve ŠŘ, že pokud se nám dítě nejeví, můžeme ho odeslat zpět k lékaři s tím, že donese potvrzení. Já nikde nepíšu o zopovědných rodičích a poloprázdných třídách... Píšu opak. Máme rodiče zodpovědné a proto nemáme od podzimu do jara poloprázdné třídy 😉
Já jelikož jsem na řidičáku s mladším , tak jakmile malá je nastydlá , tak prostě do té školky nejde . Hrozně mě vadí , že ona tam jde třeba na 3 dny a potom vidím , že má kašel a rýmu ,tak okamžitě zůstává doma . Nebaví mě řešit od koho to chytla ale zase chápu , že některé maminky ty děti tam dát musí . Nemají možnost jako já s nimi být doma protože chodí do práce ....
@mari90 tak ryma a kasel sice neni nemoc,ale pouze priznak nejake jine nemoci - virove nebo bakteralni infekce.Dite s teplotou a prvnimi dny rymy - prvni 3 dny je nejvic nakazlive do skoly nepatri,dite ktere neumi jeste poradne smrkat taky ne...
Jinak pro jedno dite ryma na tyden,pro jine chybeni 14 dnu i dyl,zalezi na imunite daneho ditete...s rymou jsem dite do skolky neposilala...
Ve skole se ryma a kasel uz neresi vubec,tam posilam i s rymou a neresim,je to uplne zbytecne totiz,kdyz tam porad nekdo porad smrka nebo kasle...
@marcicek84 jak jsem psala výše x let jsem si nechávala dceru po jednom zakašlání doma, do školy šla zcela zdravá a po třech dnech opět doma. Teď ale chodím do práce, navíc pracuji také v MŠ a my doma také přece nemůžeme být s každou rýmou. A nedělám si iluze, že ve školce do které chodí syn to je jiné. Tzn. určitě ani učitelka s rýmou nezůstává doma...ona ty děti tedy nenakazí? Jako matka na MD jsem to viděla vše také jinak, ale jak jsem psala tuším někde výše...může 19 děti ze 20 být zdravých, ale to 20. to tam vše stejně rozprská
@elviraf Ano, takze to mate pouzite jako nastroj -podminka, prostredek k dosazeni neceho, je jedno, jak se to nazve. Protoze jsou jiste i rodice, co nez aby sli k lekari pro ono potvrzeni, tak nechaji dite radsi doma. Mate tedy v takovych hodnych a zodpovednych rodicich velke stesti, to vam moc preji.
@mari90 ano pokud je politika skolky takova,ze rymy a kasel nevadi,tak jedno s rymou to tam rozprska na vsechny to je jasne,to je jako v te skole,nicmene mi prijdou ty 3 dny doma lepsi jak pro dite i pro kolektiv,jen bohuzel na tomto zjevne nikdy nebude panovat shoda,protoze vsichni do prace museji a nikdo nechce mit deti s nudli u nosu doma a brat jen penize z OCR,obzvlast v teto financne narocne dobe a taky protoze penize prijdou zpetne a hodne pozde...
Nicmene je treba rict,ze matky s detmi s astmatem vas budou proklinat,protoze jim to vzdy sedne na prudusky a maji 2-3 tydny utrum a na OCR je placenych jen 9 dni.
A jen tak na okraj,trochu taky nechapu proc se tak strasne za covidu vyvolavala v lidech ohleduplnost,kdyz ted mi prijde,ze je to jeste horsi nez pred covidem a pritom ten covid nezmizel a v polovine pripadu rymy i kasle ho to dite stejne ma...
@elviraf no,vy určitě taky dostáváte rýmu od dětí a jste doma? Po covidovych uzaverech máme lesa dost-bydlime u něj. Děkuji za radu.a ano,dle mě rýma není nemoc,když má dítě skleněné oči,tak je doma,ale když nemá teplotu,litá jak ďábel,tak proč ho držet doma? imunitu pěstujeme od malinka, dennodenně venku,za mrazu,za deště,pořád mezi dětmi.jinak pokaždé když mluvím s učitelkou v MŠ a ta zkušenosti má hodně dlouhé tak ta by vám to vysvětlila a nejen ona a že s ní mluvím pomalu víc než s doktorem,takže to mám z první ruky.projde mi,že než učitelku v MŠ byste měla dělat doktora.
@marcicek84 to nemusí být pravda,syn měl covid a byl bezpříznakový,ani rýma,ani kašel,ani teplota,nic,lital jako frčka.byl doma,byly jarní prázdniny,očkovaný není.astmatik jsem já,covid v pohodě,2xza rok průdušky,to mám víc jak 15 let stejné...na naopak v rouskach,v respiratorech hrozné.radeji prodělám covid znovu než mít něco na puse.kdo se chce chránit ať se chrání,třeba tím očkováním viz.chripka,covid,kdo nechce nechte ho dýchat.
@veronikav31 ja jsem nic o rouskach nepsala,ja jen konstatovala stav,ze nikdo nevi,jestli to jen ryma nebo covid nebo cokoli jineho....jinak totez astmatik dite povetsinou reaguje na infekt jinak nez dospely,takze srovnavat to se sebou je uplne mimo,chtela jsem tim jen rict,ze chovat se nezodpovedne pak vede k tomu,ze nejake dite se spatnou imunitou nebo astmatem to muze vzdy odskakat a je v tom nevinne,obecne si myslim,ze takove dite je pak v kolektivu bez sance byt dlouhodobe zdrave.Chtela jsem jen napsat,ze chapu obe strany i ty matky co te prace potrebuji ale i ty,co nechteji mit kvuli svym detem ve skolce tolik bacilu a jsou uz pak z toho zoufale....a ty dva tabory se nikdy neshodnou,jen teda bohuzel ty matky co chteji ve skolce deti zdrave evidentne tahaji zankratsi konec lana...
@veronikav31 Mě nemusí vysvětlovat nic žádná paní učitelka, která by mohla být skoro doktor díky svým zkušenostem. Jen možná by si ta paní učitelka měla uvědomit, že diagnózu stanovuje lékař, nikoliv ona. I když má letité zkušenosti. Pro Vás, ač nepochopitelné, tak prostě díky s rýmou, kašlem do kolektivu nepatří. Tím by to ukončila a myslete si co chcete. Hezký den!
@marcicek84 já mám kapacitu plic jak 10 leté dítě, ci-li snížené takže můžu opravdu srovnávat (je mi 40,astma mám od malinka)
@elviraf já psala o vás že byste mohla hned dělat doktora,když říkáte že dítě s rýmou do školky nepatří,ani kdyby dle pediatry bylo v pořádku (tak snad od toho je doktor aby řekl zda je dítě v pořádku a může do školky nebo je nemocné a má být doma),ono možná u vás rodiče než by si šli pro potvrzení tak si dítě nechají doma,já osobně ne. Pěkný den
@veronikav31 Naši kluci nikdy nepolehávají a lítají i s horečkou, takže tím se fakt řídit nemůžu.
Ráda se tu píchnu, syn chodí do školky od září, tak ten balanc tak nějak stále hledáme. Kdyby měl do školky chodit zdravý na 100%, tak tam jde tak prvni a poslední školní den. Hledám nějakou rozumnou cestu - jsem s miminkem doma, takže s kašlem a kapající rýmou je doma, ale občasné odkašlání a sem tam smrknutí spíš neřeším, když mám podezření že se to bude horšit, beru ho po O. Bohužel, mám pocit, že děti si bez školky imunitu nevybudují a vystavení lehkému nachlazení k tomu tak nějak patří. Jsem vděčná za rozumné učitelky co neřeší každý prd
@veronikav31 no a do skolek chodi 10 lete deti?ze o tom nevim,vim o rozpeti 3-7 let a nejhur na tom byvaji s nemocemi prave ty 3-4 lete,tak premyslim co tim vlastne chtel basnik rict...
@kackabis nečetla jsem celou diskuzi, ale vas příspěvek mě trochu zvedl ze židle. Jako vážně dají rodiče do školky dítě s teplotou a prujmem? To snad ne...
@veronikav31 to se pletete. Já psala, že pokud má dítě rýmu alergickeho původu, tak potvrzení od pediatra je neplatné a já Vám ho neuznam. Toto potvrzení musí psát už odborník, tudíž zde alergolog. Ono je vždy nutné číst vše a ne si vybírat 😉
@novamamina ano, bohužel. A ještě po nás kolikrát vyjedou a obrací oči, když je na to upozorníme, když si děti vyzvedávají. Chápu, že je nemají kam dát, ale OČR doktor vypíše, také si ho beru když je syn nemocný. Teď tu třeba máme covid. Tři učitelky v tahu, takže jedeme v jednom člověku od 6:00 do 17:00, upozorním maminku, že její dítě kašle, má zelený sopel, celý den poléhavá a má 37.8 teplotu. Maminka obrací oči, bez pozdravu odchází a předpokládám, že dítě zítra v půl osmé znova přivede.
@kackabis tak to je neuvěřitelný. Pak se divím že je dcera ze školky věcne na hromade. Jako ať jdou takovi rodiče fakt někam. Nemohla bych delat ve školce 🤣.
@elviraf 2mesice 2x týdne lítat k alergologovi pro potvrzení bych kvůli vám tak ráda chtěla,vy byste pak byla za super učitelku,ale proč ne,udělala bych to,ale pak nevím co by si o vás vaše vedení pomyslelo, protože osobně bych pak dávala zprávy od lékaře vám a posílala i jim, protože jak vím,tak veškeré zprávy od lékaře se musí zakládat
@elviraf já si úplně představuju naše ranní hlášení, kdyby byly všechny učitelky jako ty. “Myslel jsem, že dneska zrušíme šest sálů, protože Eva, obě Katky, Markéta, Hanka a Anička mají dítě s rýmou, takže jsou na očr. Ale 4 sestry z lůžek a dvě sanitářky mají taky děti s rýmou, tak zavřeme čtyři lůžka a jeden doktor může jít na sál a zrušit musíte jen čtyři programy, jednoho doktora stáhneme z kolečka. Akorát nevím, jestli teda radši zrušit břišní nebo hrudní onkochirurgii nebo dětskou chirurgii”.
Nicméně zjevně si kompetentnější posoudit než PLDD, jestli má dítě alergii, protože ten na to jistě není dost vzdělaný a erudovaný. Pak nemají být všude šílené čekačky, když máme podobně přechytralé pančelky, co sice nerozumí ani medicíne, ani právu, ale o to důležitější jsou a vyžadují nesmyslná potvrzení pro potvrzení
@veronikav31 já bych hlavně chtěla vidět alergologa, nebo i jiného doktora, který by tyhle zprávy na žádost učitelky MS pořád vystavoval. Btw, stejně na to MS nemá právo. A buď to @elviraf pribarvuje nebo to jejich rodiče nevědí a zůstávají doma, aby od tohohle vyhrožování měli pokoj. Nebo mají všichni štěstí a mají hlídací babičky po ruce a nemusí to řešit.
Jako my zprávy od doktora ve výjimečných případech chceme, když dítě opravdu hodně chybí (kvůli omlouvani).

@elviraf gratuluji k dětem s dobrou imunitou. Pokud bych každého svého prvnaka měla s každou rýmou posílat domu, jsme jak za doby Covidu a máme ve třídě 1/3 děti a můžeme už od první třídy učit distančne. Byt s každou rýmou a zakaslanim doma, je prostě hloupost. Jsem ráda, že u nás ve školce jsou rozumne učitelky a nehysterci při každém smrknuti...diky tomu můžu i já vykonávat svoji práci.