Je bezpečné snižovat dávkování antibiotika Ospen u dětí?
Ahoj, potřebovala bych poradit, od středy od večera dáváme ATB ospen 400. Malý má 13 měsíců. Doktorka nám napsala 5 ml po osmi hodinách. Tak velkou dávku je problém do něho dostat. Dívala jsem se, že do 12 měsíců je dávka jen 2,5 ml, od roku do šesti let už 5 ml. Je velký problém dávat míň? Třeba 3 ml? Takový kompromis mezi těmi množstvími? Nebo je to hloupost a je potřeba dodržovat přesně tu dávku?
@qwertyn Ono bude dost záležet i na váze a doktorka to typicky bude dávkovat právě podle ní. To, co je v příbalovém letáku je spíše doporučení. Dávku bych nesnižovala. Občas je to boj. Naposledy jsem zkoušela už cokoli, nejvíc se nakonec osvědčuje to dát do stříkačky od panadolu/nurofenu a prostě skoro "násilím" narvat do krku. V noci to šlo paradoxně nejlíp - než se probral, měl to v sobě. Jakékoli pokusy o "do pití" a podobně fungovaly tak 2x.
Držím palce. Syn má skoro 4 a pořád s lékama bojujeme.
Děkuji za rady, už se nám to daří lépe, chtělo to trochu grif 🙂, ale ze začátku ty dávky byly menší, teď už se budeme pořádně snažit těch 5 ml do něho narvat. Je to velký problém, když cca dva dny ta dávka nebyla plná, možná téměř poloviční? Může to účinkovat špatně? Nebo se to ještě dá dohnat a zachránit 🙂?
POkud je problém v tom, že to dítě plive... Nemám zkušenost s antibiotiky, ale třeba paralen mému synovi vždy zabíral bez potíží v poloviční dávce... Takže jsme došla k názoru, že ty dávky jsou počítané na to, že dítě část prostě vyplivne... Prostě jsme do něj zkusila dostat plnou a co vyplivnul, vyplivnul... (Ale dodám, že syn je drobek... v sedmi letech odpovídá váhově pěti letům.... kolem roka měl 9 kg, takže prostě drobný byl vždycky.)

Jde mi i o to, jestli když dostane menší dávku, než těch 5 ml, jestli je to zásadní problém pro správné účinkování, když ta hranice mezi 2,5 a 5 ml je vlastně stanovena tím jedním rokem.