icon

Je bezpečné snižovat dávkování antibiotika Ospen u dětí?

qwertyn
10. pro 2022

Ahoj, potřebovala bych poradit, od středy od večera dáváme ATB ospen 400. Malý má 13 měsíců. Doktorka nám napsala 5 ml po osmi hodinách. Tak velkou dávku je problém do něho dostat. Dívala jsem se, že do 12 měsíců je dávka jen 2,5 ml, od roku do šesti let už 5 ml. Je velký problém dávat míň? Třeba 3 ml? Takový kompromis mezi těmi množstvími? Nebo je to hloupost a je potřeba dodržovat přesně tu dávku?

qwertyn
autor
10. pro 2022

Jde mi i o to, jestli když dostane menší dávku, než těch 5 ml, jestli je to zásadní problém pro správné účinkování, když ta hranice mezi 2,5 a 5 ml je vlastně stanovena tím jedním rokem.

merope
10. pro 2022

@qwertyn Ono bude dost záležet i na váze a doktorka to typicky bude dávkovat právě podle ní. To, co je v příbalovém letáku je spíše doporučení. Dávku bych nesnižovala. Občas je to boj. Naposledy jsem zkoušela už cokoli, nejvíc se nakonec osvědčuje to dát do stříkačky od panadolu/nurofenu a prostě skoro "násilím" narvat do krku. V noci to šlo paradoxně nejlíp - než se probral, měl to v sobě. Jakékoli pokusy o "do pití" a podobně fungovaly tak 2x.

Držím palce. Syn má skoro 4 a pořád s lékama bojujeme.

zmrzlinka
10. pro 2022

@qwertyn dávkuje se podle váhy a ne podle věku.Bez rady lékaře bych dávku neznizovala.

jjasmina
10. pro 2022

@qwertyn davkujte dle doporučení lékaře

atraps
10. pro 2022

@qwertyn ne, dávku nesnizuj, prostě dítě musí.....

fouskovi
10. pro 2022

@qwertyn určitě nesnižovat dávku je to podle váhy a doktori vědí kolik má dostat vím že je to boj do jich to dostat

qwertyn
autor
10. pro 2022

Děkuji za rady, už se nám to daří lépe, chtělo to trochu grif 🙂, ale ze začátku ty dávky byly menší, teď už se budeme pořádně snažit těch 5 ml do něho narvat. Je to velký problém, když cca dva dny ta dávka nebyla plná, možná téměř poloviční? Může to účinkovat špatně? Nebo se to ještě dá dohnat a zachránit 🙂?

palja
10. pro 2022

@qwertyn nástup účinku může být o těch pár dní opožděn. Dr dávkuje podle váhy, vždycky se dávají léky podle váhy jak už je tu psáno.

atraps
10. pro 2022

@qwertyn netuším, nemám zkušenost...zavolaj dr., vysvětli.... Dcera taky nechtěla léky, hold, musela jsem nasilu...hodně štěstí...taky teď bereme Klacid 5 ml, nechutná ji, jednoduše musí a tečka... Je to pro její dobro...

cilkat
11. pro 2022

POkud je problém v tom, že to dítě plive... Nemám zkušenost s antibiotiky, ale třeba paralen mému synovi vždy zabíral bez potíží v poloviční dávce... Takže jsme došla k názoru, že ty dávky jsou počítané na to, že dítě část prostě vyplivne... Prostě jsme do něj zkusila dostat plnou a co vyplivnul, vyplivnul... (Ale dodám, že syn je drobek... v sedmi letech odpovídá váhově pěti letům.... kolem roka měl 9 kg, takže prostě drobný byl vždycky.)