icon

Je můj syn skutečně obézní? Zkušenosti a rady rodičů

terka1234567890
24. srp 2023

Dobrý den, asi se potřebuji jen vypsat a slyšet cizí názor, takže se předem omlouvám za slohovou práci.
Syn 7,5 let je nyní na prázdniny se svým dědou ( můj táta). Sem tam mi zavolají jak se maji atd. a už asi 3x mi děda řekl jak syn přibral, jaké má,,panděro,, a že už má 33kg, že ho sotva zvedne. Vyslechla jsem si opět poučku o tom jak tukové buňky vytvořené v dětství už nikdy nezmizí... Přestala jsem se ovládat a řekla mu ať ho nechá na pokoji, ať začne posilovat když ho sotva zvedne a hlavně mu o tom nic neříká.... Slýchala jsem od něj podobné narážky na cokoliv celý život a musím přiznat že to na mě zanechalo následky, sebevědomí nulové, ale pracuji na tom a nechci, aby můj syn skončil stejně.... Pochybuji i o té váze, váha pamatuje ještě minulé století, vždyť to bych ho ani neunesla. Schválně ho zvážím doma až se vrátí. Pokusím se přiložit fotku, ale podle mě to není nic co by nevyběhal. Děkuji členům literárního kroužku, kteří dočetli až sem. Už teď je mi mnohem lépe.

Je můj syn skutečně obézní? Zkušenosti a rady rodičů
Strana
z2
gdpr
Autor odpověď smazal
brunetka11
24. srp 2023

@terka1234567890 Dědovi bych řekla, že je smutné, že svůj splín z toho, že díky svému věku ztrácí sílu a energii, háže na zdravého kluka. Není to od něj fér.
Ne, není obézní. Děda se musí srovnat sám se sebou.

jolana24
26. srp 2023

Sedmiletý syn má 133cm a 30kg a je úplně normální. Ano, je větší na svůj věk, ale tlustej není. Tvůj syn je úplně normální. Mě spíš přijde, že mají všichni zafixovaný, že hodně dětí je opravdu hubených a pořád to všichni srovnávaj 🙈

20190418
26. srp 2023

Můj syn měl v čerstvých 8r taky 33kg na 138cm. Není jako hodně kluků v jeho věku, že by byl kostra potažená kůží, ale rozhodně není obezní, trochu břicho když se nají 😆, ale jinak prostě festovní. Dědovi bych spíš vzkázala ať dělá něco se sebou, když chlap v 60ti nebo kolika letech neunese 30kilo, to je docela ostuda 😂

pampelina18
26. srp 2023

Tady máš jak by asi tvůj syn měl vážit a není nic jednoduššího než jsi vypočítat BMI... Takhle nevypadá že má panděro, možná když by byla fotka z boku tak panděro mít bude... Vadí nevadí... Spíš jde o to jak on se pak bude cítí když bude při těle vedle ostatních dětí...

pampelina18
26. srp 2023

Nevím proč nejde vložit fotka
Váha chlapců v 8 letech
Ideální tělesná hmotnost chlapců v osmi letech je mezi 24,3 kg a 29,9 kg. Průměrný kluk váží 26,8 kg.

10. percentil odpovídá 22,5 kg a 90. 33,2 kg. Děti pohybující se níže než 10. a výše jak 90. percentil mohou mít problém s váhou. Vždy je ale nutné situaci vyhodnotit lékařem. Určitě není nutné propadat panice.

urtica
26. srp 2023

Konstitučně mi připomíná syna. Cca před rokem jsem jeho stravu řešila s nutriční terapeutkou (ne kvůli váze ale kvůli potravinovým alergiím) a váhu měl vzhledem k jeho věku někde u horní hranice normální váhy. Ter. k tomu říkala, že je to v pohodě, jen je dobrý si to trochu pohlídat. Obezita vypadá fakt jinak.

sarkoc
26. srp 2023

Přijde mi normální, dobře stavěný kluk...ono taky hodně záleží na výšce, dcera má v necelých 8mi letech asi 36 kilo, ale taky už má metr a půl, je vysoká po nás...klidně by mohla přibrat, lezou z ní žebra, samá ruka samá noha...přitom kdybych vašemu dědovi řekla jen tu váhu a věk, udělá z ní obézní taky :D

sakura21
26. srp 2023

@alice180 podle fotek zpětné jsem byla normální dítě. Ale na prázdninách na chalupě jsem neustále slyšela, jak jsem tlustá. Že oni (teta, strejda, sestrenice, segra...) si daji vecer vanocku s maslem, ale ja uz nedostanu 🤷 prestala jsem tam jezdit...

alice180
26. srp 2023

@sakura21 taky hrůza a ty šrámy zůstanou

krisstina93
26. srp 2023

@terka1234567890 nevypadá tlustý, taky záleží jak je vysoký, mám 8 leteho syna a má 25kg, ale je malý na výšku no, kluci ze třídy jsou klidně o hlavu vyšší, takže tam bych brala jako normal, ze budou mít o 10kg víc klidně. Hlavně ať to neříkají před synem, ať mu nevypestuji nějakou poruchu příjmu potravy apod.

sakura21
26. srp 2023

@alice180 jj, dlouho jsem jim to nemohla zapomenout... Sebevědomí nula... Až teď vidím, že neměli pravdu...

ester_ka
26. srp 2023

Podle fotky obézní fakt není, štíhlý taky ne. Hlavně že je zdravý. Váhu má jak průměrný 10 letý kluk,ale číslo kg nic nevypovídá, když nevíme výšku. Děda ať se uklidní a užívá si chvil s vnukem bez řečí o váze, fakt dítě není obézní

ele_nka
26. srp 2023

@terka1234567890 syn je stejně starý a váží 32kg a tlustý rozhodně není. Je větší a jako dospělý budu pořádný kus chlapa, ale tlustý není.

jerrabina
27. srp 2023

Takový robustní, z toho vyžle nebude i kdyby ho prohnali koncentrákem... Ty kosti se přece potřebují něčím obalit.
Moje dcera je úplné vyžle, v 5,5 letech má necelých 20 kg a jednou zmínila, že nechce být tlustá. Tak jsem jí řekla, že to jí nehrozí a i kdyby dost přibrala, že bude normální. A že takhle už je to moc, že se jí dá hrát na žebra. A jí se to tak líbí 🤦‍♀️ snad ji to přejde... Ale hubenost (vychrtlost) má v genech, tak to neřeším. Ale když byla malá, normální baculate dítě, taky měla moje mamka ke mě blbé poznámky jestli není tlustá. Tak jsem jí vysvětlila, že malé děti tak vypadají běžně a kdyby byla hubenejsi, byla by vychrtlá. Tak snad ty poznámky taky někde nezůstaly... 🙏
A je fakt, že já nevařím moc na ztloustnuti, to se snažím teď trochu měnit a dceři pašovat máslo, tlusté maso (to naštěstí má ráda) a podobně 😁

Strana
z2