Je předčasná puberta u dětí běžná?
Měla bych dotaz ohledně předčasné puberty. Mám dcerku, které je 8 let a už pár měsíců se u ní rozjíždí příznaky nástupu puberty(výkyvy nálad, růst prsou, vodnaté výtoky, růst ochlupení). Přijde mi to strašně brzy, je teprve ve druhé třídě. Dle Dr se o předčasné pubertě mluví, pokud nastane před 8.rokem,že dnešní dívky mají menstruaci klidně před 9 rokem. Zajímalo by mě, jestli je to už opravdu dnes běžné, nástup menstruace už takto brzy. Dcerka je tedy i hodně vyspělá, má 153cm,40kg. Vždy byla vyšší, má to dané geneticky, manžel má 196cm a to je nejmenší muž v rodině😄 Já sama dostala menstruaci v 10letech.
No a probrala jsi to se svou mámou? Píšeš, že jsi menstruovala od 10 let, tzn., že i u tebe ty hormonální změny přišly brzy, ta MS nepřišla z čista jasna. Jinak u dcery jsme si začali hormonálních změn všímat po 8. roku věku a první MS dorazila ve 12 letech, takže to vůbec neznamená, že máte MS před vraty.
Tak pokud jsi sama měla MS v 10 letech (což za nás bylo brzy, já byla ve 12 takový normál, spíš trochu dřív než většina), asi by Tě nemělo moc překvapit, že i u dcery vše přichází dříve. Tím spíš, když je i hodně vysoká.
Dceři bude 9, já sama měla 1.MS v 11, tak to také čekám celkem brzy...Někde jsem četla, že to souvisí i s váhou (jakože musí mít určitou váhu, aby MS začala) a je pravda, že u nás drobnější dívky začaly později. Já naopak už poté nevyrostla a z té větší holky ve 4.třídě jsem teď trpaslík 😀
@misulinka44 Má rozměry jako holka 11-12 let, ty jsi taky byla brzy vyspělá, takže to není až tak divné ve vašem případě.
Je to normální. Dcera to měla stejně. Kolem 8 roku začaly růst prsa, ochlupení, MS dostala v 10,5 letech (já v 11), dnes má holka 12 a vypadá na 16-17 🤦🏻♀️
Díky všem za uklidnění, přijde mi to všechno moc brzy 😃 Ještě před chvílí byla školková... Človek už si nepamatuje, jak to přesně bylo u něj, já teda ne, vím akorát, kdy jsem to dostala, ale ty další věci kolem ne, ani moje máma netuší 😅
@misulinka44 Mi za doktorka říkala, že kdyby dostala menstruaci v 9 letech, je to blbé, od 10 se to bere jako nejnižší zdravý věk.
Každopádně mnohem lépe, než ženy na internetové diskuzi, ti třeba odpoví lékař, ať už pediatr, gynekolog nebo třeba endokrinolog.
@misulinka44 Mi za doktorka říkala, že kdyby dostala menstruaci v 9 letech, je to blbé, od 10 se to bere jako nejnižší zdravý věk.
Každopádně mnohem lépe, než ženy na internetové diskuzi, ti třeba odpoví lékař, ať už pediatr, gynekolog nebo třeba endokrinolog.
@mollyweasley jak jsem psala, lékařka řekla, že je to v normě, předčasná puberta se bere před 8.rokem. Nástup prvních příznaků atd. Tady jsem spíš hledala zkušenosti, za jak dlouho se objevila u podobně dospívajících dívek MS a zjišťuji, že už to asi opravdu je běžný věk 🫣😅
Okolo 8. roku opravdu v dnesni dobe zacina tzv. Prebubescence, je to prvni faze z celeho obdobi dospivani. Veskere znaky, ktere popisujes skutecne mohou bezne od tohoto veku prichazet a neda se presne rict, za jak dlouho pal prijde prvni MS. Jsou divky, ktere v dnesni dobe opravdu menstruuji treba od 9, nebo 9,5... Ale jsou take divky, ktere maji vyse uvedene znaky a MS nastoupi klidne az ve 12....
Dcera dostala menstruaci v 11, dětská dr říkala, že to dnes neni nic neobvyklého, ale že pokud dostane dívka menstruaci před 9 rokem, tak ji posílá na endokrinologii.
@misulinka44 Já jsem kdysi jako dítě docházela na endokrinologii, protože mi v sedmi letech začala lehce růst prsa. Hlídali mě horem dolem, ale já jsem nakonec menses dostala ve 12, prsa jsem měla vždy jak lentilky pod kobercem a kluci mě zajímali stejně jako ostatní holky ve třídě.
U každého to je jiné... Já třeba dostala první MS v 9 pamatuji si to já jako dneska, bylo to na škole v přirode...
Mladší dcera to dostala ve 12.5 .. Nejmladší bude teď 12 a zatím nic... Je to různé... Někdo je napřed nekdo později...
Ahoj, moznost brzke menstruace jsme resili take. Dle doktorky zmeny nastavaji 2-2,5 roku pred prvni menstruaci. Pruvodni znak je rychly rust a pak prsa. Vy uz mate vysku, a prsa. Je mozne, ze dcera bude za rok menstruovat. To ji bude 9. Za normalni se povazuje nastup menstruace od 9 let. (Schvalne jsem se na to opakovane ptaka). V dnesni dobe 10 procent holek menstruuje uz takto brzy. A zhruba 10 procent dostava prvni menstruaci v 15 letech. Vse je ok.
Kolegyně má holčičku a ta menstruuje už třetí měsíc .Je jí 6 let je malá a drobná.
Kolegyně má holčičku a ta menstruuje už třetí měsíc .Je jí 6 let je malá a drobná.
@pavca1982 a jak se k tomu stavi pediatr? Ja dnes resila s nasim, ze mam podezreni na predcasnou pubertu, holce ted bylo 7 a zacaly se ji mastit vlasy, delaji se ji pupinky v obliceji a ted jibzacalo radit ochlupeni, dr nas hned poslala na rtg a mame prijit na komplet odbery, ze je to moc brzy a kdyztak se to musi zastavit, holka ma 139cm a 26kg a ted je v 1.tride

je to desive, jak odrustaji, ze? Ale - sama jsi dostala mesntruaci v 10 letech, tvoje dcera to zrejme bude mit stejne. Proc mas pocit, ze je to spatne, vsak jsi to sama zazila, dcera je evidentne zcela v poradku, je vase 🙂 V 10 letech bude asi ve tride prvni, ale ne s velkym odstupem. Jestli ma v 8 letech 153 cm, tak uz je zvykla na to, ze je pred ostatnimi devcaty trochu napred, s tim nic nenadelas, geny no