Kam na vyšetření a zda vůbec? Neurologie? Oční?

janule1940
3. črc 2020

Dobrý den, mám docela zvláštní dotaz. Dcera je rozená kleštěmi, měla velký kefalohematom, kiss syndrom, po porodu byla dráždivá, bylo to s ní dlouho dost těžké, ale klidným a citlivým přístupem jsme to zvládli a je nadprůměrně chytrá a šikovná pětiletá holčička. Moc jsem tomu nevěnovala pozornost, ale už tak asi rok občas řekne, že vidí světýlka, v poslední době se na to víc soustředím, protože si začala myslet, že vidí duchy (má to z pohádky). Dlouho jsme hledaly obrázek, jak to vypadá a v podstatě vidí zrnění jako na televizi, ale barevné a průhledné. Vidí ho ve dne i v noci, když "chce". tj. soustředí se na něj. Ale jinak ho prý vidí pořád, ale nevnímá, už si na něj zvykla. Jiné potíže nemá. A já přemýšlím, zda to nechat a nebo začít řešit nějaká vyšetření. A zajímalo by mě, co všechno by taková vyšetření obnášela. Protože co dceři po porodu zůstalo, je panický strach z lékařů a přecitlivělost na bolest. Odběr krve je u nás nepředstavitelný. Samozřejmě kdyby šlo o záchranu života, tak prostě krev odebereme, ale snad mě chápete....na jednu stranu nechci nic zanedbat a na druhou stranu z ní nechci udělat "pacienta" a zbytečně jí vystavovat stresujícím vyšetřením. Máte někdo za sebou podobný problém a co všechno muselo dítě nebo vy podstoupit? Jinak v podstatě to podle našeho rozhovoru vypadá na tzv. vizuální sníh, velmi vzácný a neprozkoumaný syndrom.

hvezdicka09
3. črc 2020

ahoj, já jako malá jsem tento "visual snow" viděla na koberci u nás v pokojíčku, když jsem ležela v posteli a soustředila se na to, jinak ho vidím na obloze, ale to myslím každý. někdo má citlivější oči a dělají mu třeba zle pruhy apod. nemá dcera bolesti hlavy? nějaké migrenozni stavy toto mohou vyvolat, ale nevím jestli u dětí. taky je důležité, jestli to vidí opravdu pořád a znepříjemňuje jí to život. to bych určitě šla k lékaři, snažila bych se vybrat nějakého dobrého neurologa, na očním by s tím asi moc nepomohli. pokud to ovšem vidí jen když se na něco soustředí, tak bych to asi zatím nechala. ale je to těžká otázka, protože u pětiletého dítěte se člověk úplně nemůže spolehnout na to, jak ten problém popisuje.

purplerain
3. črc 2020

Pamatuji si, že jako malá jsem také viděla barevná světýlka ( nebo takové puntíky či jak to popsat). Vlastně když o tom teď čtu a zkouším to, tak pořád vidím jakési zrnění, i když ne barevné. Ale mám oční vadu - krátkozrakost, tak nevím, zda nemůže souviset.

rezusesmichy
3. črc 2020

Nedávno jsem tohle řešila u dcery i když mi bylo víceméně jasne že to bude mít nejspíš z migrény, ale chtěla jsem mít jistotu, protože to může (ale samozřejmě nemusí) znamenat i oční problém - odchlípnutí sítnice. Potvrdila mi to i pediatra a tak nás, respektive dceru poslala na oční vyšetření.

beruna84
4. črc 2020

Nemůže se jednat o sklivcove zakalky? Má to hodně lidí včetně mě, mám to od mala a jako malá sem si myslela, že mam nadpřirozenou schopnost vidět bakterie 😁 i když tedy ne barevně jak uvádíte, spíš takové černobílé šmouhy kdyz se hodně soustředím..

janule1940
autor
4. črc 2020

@beruna84 no ona tvrdí,ze vidí přesně toto,co vidíte na obrázku,jen na pozadí toho,na co se zrovna divá a ty tečky jsou průsvitné.

beruna84
4. črc 2020

@janule1940 chm, tak to nebude ono, ty zakalky jsou jakoby sem tam flíček, který 'cestuje' v pohledu jak se uhyba očima.. Tak to bohužel neporadím 🤔

normalnimatka
4. črc 2020

a ty věci se hejbou jako samy o sobě? nebo jako jak hejbe očima, tak se to hejbe s tím? pokud první možnost, tak se smiř s tím, že holt vidí něco, co opravdu existuje, akorát ty tu možnost nemáš... tahat ji po doktorech kvůli tomu je fakt kravina. spíš ji poslouchej, co ti o tom řekne. jsou lidi, co vidí auru i jiný bytosti. úplně to nevykřikujou do světa, ale je jich hodně;)

rezusesmichy
4. črc 2020

Nevím, ale já bych pro jistotu k tomu ocnimu zašla. Vyšetření neboli a přece jen jde o zrak a bylo by zle pak litovat. Zvlášť když je to dítě.

agnes_123
21. črc 2020

No, asi takhle - můžou to být banální mžitky. Moje ségra si takto v dětství myslela, že vidí atomy ☺ Ale může to být samozřejmě taky problém. Neznáme Tě, ani Tvou dceru. Nedokážeme posoudit, nakolik jste plašani nebo jestli to jó musí být... Taky míra toho, nakolik to obtěžuje běžné činnosti. Toto všechno se musí vzít v potaz, když se rozhodujes, zda jít k lékaři či ne.

margot26
20. bře 2021

Ahoj, možná má Visual snow. Já to mám už cca 5 let. Přesně jak rozladěna TV. Byla jsem před 5 lety i na vyšetření oční, neurologie.( MR) a nic. Našla jsem několik stránek, kde to popisuje víc lidí. Ve světě už probíhají výzkumy. Můzu poslat odkazy, kde je to přesněji popsané. Není to věc oka ale mozkové kůry nejspíš. Moc se o tom neví ale pozitivní na tom je, že nikdo neoslepnul.