Porod v době koronaviru. Máte to podobně?

katka_87
23. bře 2020

Ahoj holky, jak vnímáte vše co se teď děje okolo nákazy korona virusem?! Já má za týden termín porodu a všechno mě stresuje. Tolik jsme se s manželem těšili na porod a najednou je všechno jinak. Tatínek nesmí k porodu, rodit budeme pravděpodobně s rouškou na puse, žádné návštěvy. Ano na jednu stranu toto opatření chápu ale na druhou stranu, nemyslíte si že pokud dva lidi žijí v jsme domácnosti je velká pravděpodobnost že by byli nakažení oba dva a ne jen otec?! Toto období je pro mě velice stresující.... Máte to taky tak někdo?

volodka162
23. bře 2020

Na tohle bude mít každý svůj názor a já podám svůj. Bohužel první porod nebyl pro mě žádný nejšťastnější den svého života a vím, že pokud by bylo další, nechci otce u porodu, takže by mi to vůbec nevadilo. Návštěvy bych taky do porodnice nechtěla, takže taky pro mě plus (jsem děsná, co?). Nařízení vlády ohledně přítomnosti otce schvaluji...nevíš kde a s kým bude otec čekat než se miminko narodí a je zase vyšší procento, že nakazí někoho dalšího. Byť si myslíte že jste zdraví, jsem si jistá, že pokud bych položila otázku, že kdybys věděla, že tam bude další tatínek, který je nakažen, měla bys větší obavy? Samozřejmě že ano... Kolik takových tatínků nebo maminek teď nakazí personál nechci rozebírat, to je velmi diskutabilní - za mě jde tady prostě o to vyšší procento rizika...kdy otec se pohybuje po dalších místnostech a člověk nikdy neví... Jinak taky mám ze všeho teď strach, jak o rodiče, tak o práci, ale buďme silní, dáme to. My jsme mladí, my to dáme....senioři jsou na tom o dost hůře....spíš tyhle opatření prevenčně taky děláme především pro ně. Přeji pevné zdraví a hodně sil!

zelenoockaa
23. bře 2020

Chybějící otec by mi nevadil pokud by byla péče řádně zajištěná. Personál nemá ochranné pomůcky, nemají čas, těžko budou každou rodičku obskakovat x hodin. Rodit s rouškou je kapitola sama za sebe. A to ještě nebudeme mít ty tenké jednorázové ale máme mít svoje!!!! Takže minimálně 30 roušek? Zbláznili se? Udýchat se to nedá, většina z nás ji odhodí. Co ve sprše? Ve vaně? Na palici tohle. Ať si běží půlmaraton s látkovou rouškou a uvidíme kolik jich doběhne. Spaní v roušce je další kapitola...

tea18000
23. bře 2020

Úplně vás, všechny těhotné, chápu a mooc držím palce, ať všechno proběhne v klidu a pořádku, i bez podpory toho tatínka. Jenom k tomu nakažení - zdaleka neplatí, že musí být nakaženi oba. Četla jsem už několikrát, že to z manželské dvojice dostal jenom jeden, nebo ze čtyřčlenné rodiny třeba jen dva. Ne vždy se nakazili všichni ve společné domácnosti. Takže je možné, že rodička může být zdravá a její partner nakažený...

gbp
23. bře 2020

@zelenoockaa to uz nekde psali? porod s rouskou? ja se v ni dusim teda i normalne...😟

zelenoockaa
23. bře 2020

@gbp bohužel ano, zkus napsat do svojí porodnice jak je to tam... Spousta porodnic na nich trvá, některé dovolují si ji sundat.

jironymou
23. bře 2020

Holky s rouskou rodit ano...nebo v Jablonci tomu tak je...ale co teda nechapu: na pokoji rousku ano...ale jak spani??Preci v ni nebudu i spat??A co miminko?To taky musi mit neco pres pusu?Nevite nekdo?Kdyz teda maminky na pokojich musi mit rousky...miminka u sebe...tohle me zajima...neslysela jste nektera neco?

lida9
23. bře 2020

mam to za sebou a bohuzel bez tatky... na pokojich rousky ano, na nadstandardu jen kdyz do pokoje nekdo prijde, ano spat s rouskou, ano rodit s rouskou, ale ty sestricky si o tom mysli sve a verim, ze v tom finale vam ji stejne sundaji at muzete vubec tlacit a dychat u toho... jinak byl i problem aby otec vubec dosel ke dverim pro veci pri propousteni, ale to uz sestry zacali rvat, ze vajicka s mimcem a maminky veci fakt nebudou tahat pres celou nemocnici az nekam k autu, tak to nakonec povolili, ale obstrukce strasne... drzte se🙂

lida9
23. bře 2020

miminka samozrejme rousky neeee

mamio
23. bře 2020

@katka_87 on ke každej potencionální nosič jinak infekční, tzn. Ty budes ok, ale tvůj muž může být superprenasec, takže ten zákaz smysl ma...

lovemusicsun
23. bře 2020

Ahoj, rodila jsem před 2 dny v Praze v Thomayerce. Manžel mě musel předat u vchodu do porodnice. Roušku jsem musela mít u příjmu, tam mi sestra dost důkladně řekla, ať sinjí nechám nasazenou. Byla jsem tou dobou otevřená už na 8 cm, takže skoro porod a měla jsem teda co dělat. Navíc mi v ní bylo fakt horko. Na sále jsem se zeptala PA jestli jí můžu sundat a hned souhlasila. Celý porod byl bez roušky, zas jsem si jí musela nasadit až když mě vezli na šestinedělí. Na pokoji jsem sama, tak ji musím mít jen když sem někdo přijde (ovšem polovina sester sem vletí a vyletí ven, tak si jí kolikrát ani nestačím nasadit).
Manžel u porodu nebyl a ani sem nikdo nesmí přijít. Ale bylo mi řečeno, že pokud něco nutně potřebuju přinést, tak to může předat na recepci a sestřička mi to dá.
Porod bez manžela byl lepší než jsem čekala. Nebudu hodnotit jestli to smysl má nebo nemá, myslím, že ne, ale nejsem odborník. Také jsem se hodně stresovala když ten zákaz vyhlásili, ale nakonec to nebylo tak zlé. Bylo by hezké ho tam mít, u prvního byl a byl fakt velkou oporou. Ale tenhle šel mnohem rychleji, PA i doktorka byly moc milé, tak jsem to ani tolik nevnímala. Volala jsem mu hned po narození dcerky a přes video jsme spolu prožívali bonding.
To, že za mnou nemůže na šestinedělí mi tolik nevadí. Je to tu dlouhé, ale pamatuju jak na první dceru se přišlo podívat hodně lidí a vlastně jsem tam pořád někoho měla a bylo to takové zběsilé. Teď mám klídek a užívám si miminka.
Prostě je to blbá doba na porod, ale ve finále se nemá smysl stresovat něčím, co neovlivníme. Moc držím palce, vím, že to není lehké, taky jsem to obrečela, ale zpětně můžu říct, že se to dá přežít a když se k tomu přistoupí pozitivně, tak to není taková tragédie.

p4vl4
23. bře 2020

Já jsem si zrovna dobalila tašku do porodnice - asi 2x větší, než kdyby mi tam návštěvy mohly něco normálně přinést. Máte to někdo taky tak?? Mám takovou střední až větší sportovní tašku, kam jsem narvala všechno vč. oblečení pro mě a dítě na cestu domů, plus i jídlo a další věci, které bych normálně takhle předem opravdu neřešila... A teď to ještě čtu o těch rouškách?! 😲 Já opravdu doufám, že bude v porodnici místo na nadstandardu ( = jednolůžáku), abych v ní nemusela i spát, to by mi asi hráblo!!

aneta15
23. bře 2020

@katka_87 v Ostravě v porodnici odedneska povolili, že když se dítě narodí, může ho otec navštívit. Četla jsem vyjádření primáře, který si myslí, co každý normálně přemýšlející člověk, že otec je pro personál stejné riziko jako matka. Obešli zákaz tím, že zákonný zástupce může navštívit své dítě. Porod konci vypuzením dítěte. Pak ho otec může videt. Řekl, že to řešil s hygieniky a epidemiology. Doufám, že se budou inspirovat i ostatní nemocnice.

balogis
23. bře 2020

@lovemusicsun ahoj,budu rodit každým dnem taky v Krči. Bonding teda v pohodě?

balogis
23. bře 2020

@lovemusicsun ještě se zeptám jak vypíšou chlapovi ošetřovacku na dítě když tam nesmí?

lovemusicsun
23. bře 2020

@balogis Ahoj, jojo, ten byl fakt super, cele 2 hodiny. Musim rict ze i PA a doktorka se fakt snazily, hned mi daly telefon, jeste jsem ani neporodila placentu a uz jsem mohla volat manzela. A pri bondingu me prisly vzdy jen zkontrolovat a jestli neco nepotrebuju.

lovemusicsun
23. bře 2020

@balogis To nevim, ale myslim ze to se da i par dni zpetne, tak ti ji mozna muzou dat pri propusteni. Ale neresila jsem to, tak nevim detaily.

anguly
23. bře 2020

Jako nepřítomnost otce se jako tak nějak dá pochopit, ale...

Může mi někdo racionálně vysvětlit, jaký smysl má spát v roušce?
A jak jak to dělají, když se chcete najíst nebo napít a není volný jednolůžkový pokoj... 😲🤔

Noo přeju pevné nervy všem, co je teď čeká porod... Snad už se tomu vyhnu... 🤯

takyjedna
23. bře 2020

Zakaz otcu u porodu budiz. Ale jsem v osmym mesici a s rouskou neudycham ani dve patra schodu k sobe domu. Rodit v ni a spat v ni? To at si ji strci do pr.dele👿 Klidne to budu bojkotovat, at me treba vyhodi rodit ven pred spital.

kuttu
24. bře 2020

@zelenoockaa Rodit s rouškou bych nedala,me bylo tak strašný vedro po oxytocinu,ze jsem ze sebe rvala i kosili...

vladienka
24. bře 2020

@takyjedna ja sa s ruskou vyslovene dusim po minute.. (8 mesiac)... spat v nej?? To tazko

balogis
24. bře 2020

Holky já u porodu hodně pila a věčně si natirala rty balzámem takže pokud by na té roušce trvali tak taky porodim před pavilonem asi 😂 všichni se ohání tím ,že dřív taky ženy rodily bez chlapa,ale měly u sebe porodní babu a nemyslím si že rodily v rouskach 😂

gbp
24. bře 2020

doted sem to brala statecne. vsechno si snazila logicky zduvodnit. zpracovala sem to, ze za mnou nikdo neprijde, zacala sem se smirovat s tim, ze manzel tam se mnou proste nebude. ze to nejak zvladnu, sama, v klidu, v tichu...ale ta rouska pritom, to me uplne rozsekalo. vim, ze to nekomu muze pripadat jako to posledni, ale pro me je to posledni kapka. proc mam teda chodit do porodnice? abych se tam sla dobrovolne udusit? uz nejsem silna, uz nemuzu...

balogis
24. bře 2020

@gbp já jsem na tom podobně ale myslím že na porodním sále nas nakonec s rouškou nenechají- musíš pít,prodychavat,někdo dostává kyslík či rajský plyn a tohle všechno s rouškou zkrátka nejde..ani zubaři neošetřuji pacienty s rouskama.

gbp
24. bře 2020

@balogis hrozne moc v to doufam

marti89
24. bře 2020

@balogis Já tedy u porodu pít nesměla - max si vypláchnout pusu a vyplivnout to..

Doufám, že do mého termínu se to zvolní, protože trpím na silné blicí stavy a představa, že bych se jim tam dusila v roušce, to bych snad radši rodila u porodnice venku.. Už u prvního porodu jsem měla problém to udýchat, tohle nemůžou myslet vážně.. Ani bych se nedivila, kdyby vzrostl počet císařů.

vendes
24. bře 2020

@marti89 No, obávám se, že nejen císařů, ale i dalších urychlovacích/rutinních zásahů, protože nebudou mít tolik času, když bude mít na starosti jedná asistentka třeba 3 rodičky ☹ ☹

kuttu
24. bře 2020

@marti89 To mi pripomnelo,ze jsem pri kontrakcich hazela jednu šavli za druhou a manžel to chytal do misky...jako nevim co bych tsm bez nej delalala a jeste v rousce🙈🙈🙈

kara11
24. bře 2020

Tak snad ještě něco změní,termín mám za měsíc. Rodit v rousce to teda fakt nevím :(

sigyn
24. bře 2020

Tady je ukázka toho, že to jde. Jen by se porodnice musely řídit všemi nařízeními a ne jen těmi, které jim zrovna vyhovují - https://moravskoslezsky.denik.cz/podnikani/otec...
Ostatně i p. Prymula v nedelění Partii sdělil, že nařízení umožňuje návštěvu otce těsně po porodu a že tedy riziko přenesení viru během porodu je zanedbatelné.

marti89
24. bře 2020

@kuttu No tohle jsem zrovna číst nechtěla - to je moje noční můra, jestli mi ty blicí stavy nepoleví.

U porodu jsem měla asistentku, ale až když mi vzali tlačit na kozu, jinak přišli cca jednou za půl hodky až hodku na ozvy.. A zvonit si pak kvůli každý kravině, kterou by zvládl vyřešit partner, mi přijde pro personál jako přidělávání zbytečné práce. Pokud jsou spolu manželé v těsném kontaktu doma, nakažení budou oba stejně, jen třeba rodička může být zrovna ta víc roznášející. Pokud partner dodrží bezpečnostní nařízení (rukavice, oblek, roušku - klidně to mohou prodávat jako porodní set, lidi si za to rádi zaplatí), tak v čem je partner překážkou?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru