Každé oko jinak velké. Měl někdo s miminkem stejně a zlepšilo se to?

leniceopice
6. říj 2022

Ahoj, náš tříměsíční Vojtík má každé oko jinak velké. Je to dost viditelný rozdíl. Chci se zeptat, jestli měl někdo s miminkem stejný problém a zda se to časem zlepšilo. Děkuju a přeju všem hezký den

martinka_33
6. říj 2022

Vezmi ho na oční, může to být povislé víčko, nějak se to jsmenuje, nevim jak, ale očař (nejlépe spešl dětská oční klinika) mu přeměří zda mu to menší očičko nebrání ve výhledu, jestli ne, je to kosmetická vada a nemusí se dělat nic. Jestli ale vadí ve výhledu, je třeba to operovat.

kackabis
6. říj 2022

@leniceopice rozhodně zajít na oční. Aby to podchytili, když se bude zrak vyvíjet 🙂

pampeliska1313
6. říj 2022

Syn má ptózu (asymetrie oka jakoby) proste jedno oko mívá občas “privreny” a menší, ale nekdo to má furt. Muže to byt neurologický, nebo spojeny ještě s něčím. Konkrétně díky ptoze se ještě přišlo na to, ze má dioptrie. Vím, ze nás prvně dětská poslala na plusoptix, aby se zjistilo, jestli tam nějaká ta oční vada náhodou není, kdyby nebyla, tak neurologie.)

2hanah
6. říj 2022

@leniceopice toto se časem nemůže zlepšit, pokud je to jen asymetrie, protože oči nerostou, oči zůstávají celý život tak velké jak se s nimi člověk narodí.

kackabis
6. říj 2022

@2hanah prosím vás tohle není pravda. Oko roste až do 26let. Proto když mají děti dioptrie do plusu, můžou být v dospělosti bez brýlí, protože oko jak roste tak jde do mínusu. Samozřejmě se může jednat o anizeikonii (rozdílnou velikost očí) kde poté nastává rozdílná refrakce - právě kvůli tomu že každé oko je jinak velké, tedy vzdálenosti mezi jednotlivými optickými prostředími v každém oku jsou jinak velké, tedy mozek může jedno oko "vyřadit z funkce" protože při velkých rozdílech dioptrií dochází ke dvojitému vidění a mozku to není příjemné spojovat do jednoho obrazu. V takovém případě když se nedají brýle dochází k tupozrakosti.
Nebo možnost dva - může se jednat o ptózu horního víčka - tedy že oko není menší, jenom tak vypadá, protože jedno víčko je jakoby víc pokleslé.
Anizeikonie se může s věkem zlepšit, právě tím jak oko roste, ale byla by škoda zanedbat péči, včas nedat brýle a poté zbytečně procházet martyrium léčby ambliopie a strabismu - teda vyřazení jednoho oka z funkce nebo šilhání. Doporučuji vyžádat si od praktika žádanku a zajít rovnou na oční

evik19
6. říj 2022

Moje dcerka měla jedno oko menší vinou nepruchodneho očního kanalku. Dělaly se jí v tom očku záněty, proto vypadalo menší. Po zpruchodneni (bohužel se povedlo až asi na 3.pokus), se to srovnalo.

sikkacirek
7. říj 2022

U nás bylo jedno oko menší kvůli kiss syndromu, jakmile se krk odblokoval, očička se postupně srovnala, i když já pořád poznám, které oko bylo menší a které ne 🙂

kristyn86
7. říj 2022

@2hanah Oko roste. Dcerka prestala na jedno ocicko vlivem tezke nemoci videt. Tak vim,ze hrozi,ze to nevidome oko zakrni a oci budou nesymetricke.

2hanah
14. říj 2022

@kackabis děkuji za uvedení na pravou míru, tohle jsem opravdu nevěděla.