Kdo ukončuje rehabilitace - lékař, fyzioterapeut nebo rodič?

ariadna12
24. črc 2018

Konikovky a konici☺, kdo ukoncuje rehabilitace (Vojtovka na dite 10 mesicu, zdrave, jen teprve zacina lezt)? Lekar, rehab. pracovnik nebo muze rodic? Dite je zdrave, zadna telesna vada, jen pomalejsi vyvoj v pohybu. Vse ale dohani. Rehab. pani nam rekla, ze dokud dite nebude lezt a vstavat, "nepusti nas". Mne prijde, ze o tom by mel rozhodovat pediatr (dostali jsme poukaz od nej na konkretni pocet rehabilitaci). Nebo jako rodice muzeme rict, ze dalsi rehabky uz proste nechceme? Jde mi o moznosti, jak ukoncit, ne o to, zda a proc ne/ukoncit, a podobne.

tulikiss
24. črc 2018

ty jsi rodic, ty rozhodujes. rehabilitace neni neco co by odvracelo zivot ohrozujici stav, takze pokud reknes ze uz neprijdes tak uz proste neprijdes.

alcar
24. črc 2018

Ja chodim na rehabilitace s dvojcaty do stacionare, kde nas prohlizi primo mistni primarka. Od zacatku cvicime Bobatha a pusti nas, az kluci budou stabilne chodit a prejdou stabilne celou mistnost. Potom nas bude chtit videt jeste ve dvou letech a pak nas vyradi. Pokud bych chtela ukoncit rhb ja, tak asi nebude zadny problem. Kluci jsou take zdravi a zadny neuro problem nemaji. Ale maji ruzne “mouchy” a nerovnomerny vyvoj, ktery se snazime tema rehabilitacema ovlivnit. Takze ja osobne budu chodit az do konce.
Nase pediatra na to nema zadny vliv, jen nam vypsala zadanku na rhb a zbytek uz je v rezii primarky ze stacionare.
A jde ti spis o tu vojtovku nebo o ukonceni rehabilitaci vseobecne? Nezkousela ses pobavit o bobathovi?
Ja teda musim podotknout, ze pro me jsou ty rhb spis takove zpestreni domaciho stereotypu. 😀 Jezdime na ne uz jen jednou mesicne. Donuti me to sednout do auta, ridit (coz ted na RD neni tak caste), tak si to aspon “osvezim” a pokecam s rehabkou a zaroven proberem, co jeste zlepsit nebo ovlivnit. Ale chapu, ze nekdo to muze mit jinak.
Rehabky muzes pódomluve samozrejme ukoncit i ty sama, ale je to na tvou zodpovednost. Ja osobne bych jeste nejakou dobu v tvem pripade na rhb chodila, ale prsla bych na bobatha ci klidne jiny zpusob rehabilitace.

cuuza
24. črc 2018

Podle mě muže kdokoli. U nás to bylo po vzájemné dohodě s rehabilitačkou. Ale měla jsem to jako @alcar - těšila jsem se tam. Prcek dělal pokroky, v klidu jsme pokecaly(konečně někdo se zájmem poslouchal 😂) a rozbili to takový ten stereotyp.

nenulinecka
24. črc 2018

Ahoj, my chodime na rehabilitaci a ta nas vzdy zhodnoti a musime na fyzioterapii. Samozrejme, ze rozhodujes o svem ditku Ty sama, ale jinak to je tak, ze pediatricka Te posle k rehabilitacni a ta rizhoduje o tom, kdy se cviceni ukonci.

wxkatuska
24. črc 2018

@ariadna12 když řekneš, že již nepřijdeš, tak s tím fyzioterapeut nic nenadělá. Nejspíše si napíše do karty, že RHB byla ukončena na žádost zák. zástupce, něco si o vás pomyslí, a tím to hasne. Jinak pokud chodíte na RHB na pojišťovnu, tak vám bez nového FT poukazu nedá větší počet RHB, než předepsal pediatr, resp. pojišťovna mu víc neproplatí.

ariadna12
autor
24. črc 2018

@wxkatuska chodime na pojistovnu. Diky za radu😊

wxkatuska
24. črc 2018

@ariadna12 není zač. Každopádně kdybyste chtěla zprávu pro pediatra či ji chtěl pediatr, počítejte s tím, že to bude i ve zprávě, že doporučuje pokračování RHB a byla ukončena na vaši žádost. Ono má svůj význam sledovat dítě do doby, než začne lézt a chodit.

ter
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
ariadna12
autor
24. črc 2018

@ter o tom tato diskuse fakt neni☺

ter
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
sviva
24. črc 2018

Myslím, že je to na vás jako na rodiči. Pod trvalým dohledem má dítě pediatr a ten by asi, pokud se s ním nedohodnete, znal cestu, jak vám v případě nesouhlasu s vaším rozhodnutím naložit. Za sebe bych tedy na základě domluvy s pediatrem (pokud je možná) na rehab v klidu řekla, že příště nepřijdu. Ale jen píši, co mi vyplývá jako rozumné. Systémy občas moc rozumně nastavené nejsou takže to v reálu může být taky docela úplně jinak 😂

ariadna12
autor
24. črc 2018

@ter v pohode, jen bych doporucovala zalozit si vlastni osvetovy blok, treba i o davani nohy za krk, tady to zapadne😁.

ter
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
nenulinecka
25. črc 2018

@ter včera jsem na to myslela cely vecer a chtela to napsat. Nase deti se nemuzou rozhodnout sami a rict : ja chci cvicit, chci byt v poradku. Tak taky moc nerozumim ukoncovani rehabilitace dobrovolne =( prvni rok vyvoje je dulezity i u nas. Take vypada, ze mu nic nebude, ale vojtovkou se snazime minimalizovat postizeni a vojtovkou zachranujeme spravny vyvoj, ktery pro me jako pro mamu je nesmirne dulezity. Tak jsem to musela taky napsat... nechci nikdy litovat, ze jsem nemakala na tom, aby muj kluk chodil.

ariadna12
autor
25. črc 2018

@nenulinecka to je dobre, ze se staras o blaho sveho ditete. Ale musis si zalozit o tom vlastni diskusi😊.

betelgeuzz
25. črc 2018

Tím, že pediatr vypíše žádanku na RHB, vlastně říká, že se dítě nevyvíjí správně a předává ho do odborné péče. Pak už do toho nezasahuje. O ukončení by měl rozhodnout RHB pracovník, který je v tomto povolanější. Taky jsem cvičila se starší vojtovku a u nás, i u jiných maminek co cvičily, se taky čekalo do lezení. Lezení je velký milník, kdy se dá posoudit, že se dítě vyvíjí dobře. Ale samozřejmě, pokud se cvičením nesouhlasíš, můžeš ho odmítnout. Ty jsi rodič a ty rozhoduješ o dítěti.

ariadna12
autor
25. črc 2018

@betelgeuzz mne jde o to, kdo je opravnen, ne kdo by mel. Ale i tak dekuji.

alcar
25. črc 2018

@ariadna12 opravnen (krome tebe teda) je pouze rehabilitacni lekar, ktery vas na rehabilitace prijimal a ktery rozhoduje o tom, co konkretne a jak dlouho se bude cvicit.

pabka
25. črc 2018

@ariadna12 také jsem na vlastní zadost ukončila vojtovku. Zkratka jsem se na další termín neobjednala. Celá nervózní jsem se připravovala, co řeknu naši pediatricce (byla jsem rozhodnuta a dal bych na ni nechodila) a když jsem k ni přišla, řekla ze nechápe proč tam chodíme (zadanku nám vypsala druhá dr., se kterou se střídá v ordinaci). Nicméně tak jako tak oprávnění k ukončení mas ty.
Já Vojtovku uznávám, ale sama dr mi řekla, ze dnes ji cvičí spousta deti, co by nemusela... pro spoustu deti je určitě nutnosti a přínosem, nemusí to tak ale být bezpodmínečně vždy.

keksikova1
25. črc 2018

Já jsem dceru na rhb poslala sama. Chodily jsme cca 1xza 2 tydny, ani nevím. Pořád všechno dobrý, žádný cvičení. Najednou všechno špatně, okamžitě nutný Vojta, hned teď, včera bylo pozdě.

Já prostě nezastavam názor, že cvičení dle Vojty je vhodné pro všechny a za každé situace a mám pocit, že kdyby prof. Vojta viděl, na co všechno ho fyzioterapeute cpou, musel by se v hrobě obracet. Přitom je tolik jiných možnosti,jen ji prostě obvykle neumí.
Nechala jsem malou vyšetřit dalšími 2 odborníky, kteří absolutně neshledali důvod pro Vojtu, kdybych chtěla, max Bobath. Z pracoviště jsem odešla a PLDD mě v podstatě ještě pochválila, že se mnou souhlasí.

@ariadna12 vím, že to není cílem diskuze, jen jsem měla pocit, že je vhodné přihodit svou trošku do mlýna. Takze- fyzioterapeut může doporučit pokračování/ukončení,PLDD totéž. To je tak všechno,jak bylo řečeno, poslední slovo, ale i zodpovědnost je na tobě.

betelgeuzz
25. črc 2018

@ariadna12 nějak nevím, co myslíš tím oprávněn/měl. Prostě pediatr s tím teď už nic nemá společnýho, buď to ukončí RHB, nebo ty na své přání.

ariadna12
autor
25. črc 2018

@alcar ona pani neni lekarka.

ariadna12
autor
25. črc 2018

@betelgeuzz ne vzdy je to totez, dle zakona to muze byt jinak, nez treba clovek mysli, ze by to tak melo byt. Pokud se to shoduje, tak super.

bartakova_veronika
25. črc 2018

podle mě může rozhodovat rodič .. my také chodíme .. malá dostala poukaz asi na dva měsíce ty jsme dochodilli a bylo na nás zda budeme pokračovat .. samozřejmě jsme chtěli tak máme na další tři měsíce a uvidí se v 11 měsících zda budeme pokračovat nebo to bude už zbytečné 🙂 malé to baví takže zatím nevidím důvod o předčasném ukončení 🙂

alcar
25. črc 2018

@ariadna12 a tak kdo vas na ty rhb prijimal? Kdo naordinoval tu Vojtovku? Prakticka dr.? Fyzioterapeutka bez lekarskeho vzdelani?
Hele, ja bych se v tom proste nepitvala. Prakticke dr. rekni, ze uz tam chodit nechces a na rehabkach rekni, ze uz neprijdes a hotovo.

keksikova1
25. črc 2018

@alcar oni to prave velice často ordinuji fyzioterapeute, dokonce už jsem viděla i rhb sestru..

alcar
25. črc 2018

@keksikova1 no ja to tady u zakladatelky takto chapu. Ale je to teda podle me nespravny postup.

keksikova1
25. črc 2018

@alcar podle mě taky, ale musím uznat, že v tomhle se úplně nevyznám a hádat bych se nemohla 🙂

wxkatuska
25. črc 2018

@alcar je rozdíl zda praktik napíše FT poukaz nebo K poukaz. V případě, že se jedná o FT, jsou důležité kódy, jenž uvede, pod každý kód spadá široká škála konceptů a metod, které může fyzioterapeut využít a závisí to na něm, jeho kurzech, zkušenostech atd. většinou je u kódu uvedena lokalizace, někdy i koncept a další specifikace. Takže opravdu nerozhoduje pouze rehabilitační lékař, ale fyzioterapeut, který se řídí FT poukazem od lékaře (ortoped, rehabiliťák, praktik atd.). Pokud by praktik vypsal K poukaz, pak musí rehabiliťák vypsat FT pro fyzioterapeuta. A to se bavíme pouze o případu, kdy se péče vykazuje na pojišťovnu.

alcar
25. črc 2018

@wxkatuska aha, tak v tom pripade ano. FT jako fyzioterapie a K jako konzilium nejspis, ne?