Klíště. Máme jít okamžitě na odběry?

renulad
28. čer 2016

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat co říkáte na tuhle fotku. Syn měl před pěti týdny klíště,po dvou týdnech se mu udělal malý červený flek,byly jsme u doktorky řekla že to na boreliózu nevypadá,ale předepsala nám mističku fucidin a třikrát denně mazat. Kdyby se to zvětšovalo tak nám dala žádanku na odběry krve ale až v polovině července máme jít na odběr dle žádanky. Teď tomu bude pět týdnů v neděli a flek se zvětšil navíc jde vidět flek po klíštěti,pak má bílé kolečko a kolem bílého má červené kolečko. Mám s ním okamžitě jít na odběry nebo mám počkat tak jak řekla paní doktorka? Prej se borelióza zjistí po osmi týdnech. Předem moc děkuji.

renulad
autor
28. čer 2016

Tohle je fotka týden zpět

beruna84
28. čer 2016

Zdravím, šla bych hned.. může to být "jen" alergická reakce, ale nemusí, tenhle flek už se mi moc nezdá.. Radši to nepodcenit a nechat prověřit, než pak litovat.

vicky007
28. čer 2016

šla bych k doktorce a ta nejspíše nasadí antibiotika. odběry u boreliozy jsou k prokázání až za déle.

ajunkaa
28. čer 2016

Ahoj, já byla s klíštětem na pohotovosti a do zprávy mi napsali i řekli, že v případě příznaků se mám dostavit k obvodní Dr. za 4-6 týdnů, aby mě poslala na odběr krve. Čekat 8 týdnů se mi zdá moc.
Nevím, jak to chodí na odběrech. Třeba se podívají a dle data vytažení klíštěte řeknou, že je na testy ještě opravdu brzo, ale jde o malé dítě, určitě bych tam už zašla.

ivatko0406
28. čer 2016

@renulad sla bych ihned! Tenhle flek uz se mi nelibi. Tohle mela mama na kotniku a lecila se pak na boreliozu. Tim nechci strasit, ale pise
@beruna84 radsi to nepodcenujte. Muze to byt treba opravdu jen reakce. Nejsme doktori, nerozumime tomu. Bezte se poradit. Nejlepe jeste dneska. Drzim palce.

konidana
28. čer 2016

K doktorce, ta na základě fleku pravděpodobně dá ATB.

renulad
autor
28. čer 2016

Děkuji vám za rady,zítra ráno jdeme na odběry krve a ve čtvrtek budou výsledky,tak jsem zvědavá...Taky se mi to vůbec nelíbí,tak snad bude vše ok 😉

klariinka
28. čer 2016

Taky bych s malou jela hned, jinak doporučuji jako prevenci https://www.dedra.cz/cz/produkty/?detail=DA1373...,
Ať Vám to dobře dopadne 😉

luj89
28. čer 2016

Ano, tenhle flíček je typický pro boreliozu. Léčí se včasným podáním antibiotik, takže na nic nečekat ;).

josefina79
28. čer 2016

červené kolo a uvnitř světlé je typický příznak boreliozy. Takže bych jela ihned. Myslím, že lékař by měl nasadit ATB na základě tohoto příznaku a toho, že klíště bylo. Testy z krve nejsou 100% průkazné

zuzka_b2
28. čer 2016

Mne to prijde jako jasna borelioza, sla bych k doktorce a trvala na nasazeni atb bez ohledu na vysledek testu.

konidana
28. čer 2016

@renulad ve středu na odběr a ve čt výsledky na boreliózu? Mě vždycky říkali, že to trvá nejmíň týden.... no tak to spíš až další čtvrtek , co? Ale nejdřív bych zašla k dr. uvidí flek a odběry nebudou asi vůbec potřeba.

pampeliska1
28. čer 2016

Souhlas s @josefina79 trvat na nasazení ATB ještě před výsledkem krve. Jak dlouho bylo klíště přisáté, než jste ho vytáhli? @renulad

pampeliska1
28. čer 2016

Kopíruju - Krevní testy dříve než 6 týdnů po nakažení budou negativní, i když už borelie v těle máte. Nečekejte a začněte je likvidovat dřív, než se nemoc rozšíří. Při projevech časné nákazy (tj. několik dnů až týdnů po vytažení klíštěte či poštípání hmyzem) je doporučena léčba trvající minimálně 4 týdny, lépe 6-8. Krátkodobé podání antibiotik či nevhodný způsob léčby může vést ke chronickému onemocnění, které by mohlo změnit celý váš život. http://www.borelioza.cz/cs/lecba_boreliozy/?
Opravdu trvejte na ATB, a to hlavně na jejich dlouhodobém užívání, viz článek. @renulad