icon

Může klíště před porodem způsobit boreliózu?

20. čer 2023

Ahoj, měly jste někdo klíště těsně před porodem? Jestli z toho může být borelióza vůbec netuším, to teď asi nikdo nepozná. Možná později jestli nechtít odběr?

j.a.n.i
•
20. čer 2023

A jak se to liší od klíštěte jindy?

autor
•
20. čer 2023

@j.a.n.i
A měla jsi ho před porodem?

j.a.n.i
•
20. čer 2023

Nevim každoročně mivam v lete klistat alespon
5-10 a rodila jsem zacatkem rijna, takže nejspis jo. Ale nejak porad nevim v cem by melo byt jine a co bych na tom mela resit.

autor
•
20. čer 2023

@j.a.n.i
No ale já se ptám těsně před porodem na celkem pochopitelnou otázku .. když nevíš tak nevíš

j.a.n.i
•
20. čer 2023

No a ja se ptam v cem je důležité to, ze je to tesne pred porodem?

autor
•
20. čer 2023

@j.a.n.i
Hele myslím že jsem ti dala slušně najevo ať jdeš prudit jinam, fakt mě to nezajímáš

j.a.n.i
•
20. čer 2023

Ale me fakt zajima jaky vliv ma kliste na porod nebo porod na kliste.

aneta15
•
20. čer 2023

Paní má asi na mysli, zda případnou boreliózou může nakazit dítě. Myslím, že je to možné.

autor
•
20. čer 2023

@aneta15 no právě, asi by mě zajímalo, jestli pomůžou protilátky pri kojení .. ale antibiotika asi kazí chuť nevím zítra to řeknu Dr jenže jdu už na sál

lvl16
•
20. čer 2023

Měla jsem klíště v těhotenství (už nevím, jestli v 8. nebo 9. měsíci, ale měla jsem ho zahryzlé přímo na megapupku) a prostě jsem ho vyndala. Pro klid duše si klidně nech udělat za pár týdnů testy, ale já bych se tím nijak neznepokojovala ;).

j.a.n.i
•
21. čer 2023

@aneta15 No, teoreticky může, prakticky je to rizikové v prvnim trimestru a pri prisati par hodin az dnu pred porodem o tom celkem pochybuju. Ono tedy hlavně i pro prenos na člověka musi byt to kliste zakousle celkem dlouho nebo blbě vyndávané. Ale pokud ma nekdo velkou obavu, je možné nechat otestovat to vydané klíště.

alice180
•
21. čer 2023

@j.a.n.i no tak ještě, že 100-120. Já myslím, že na ty otázce není nic špatného. Klíšťata jsou nebezpečná, že ?

aneta15
•
21. čer 2023

@lvl16 přesně tak, udělala bych to stejně, pokud se neudělá flek, došla bych si za pár týdnů na krev, pokud by vyšla pozitivní, nechala bych otestovat i dítě. Každé klíště není přenašeč

kosi_cek
•
21. čer 2023

No, já klíště měla přímo pod tím velkým břichech, člověka to svědí, tak se mrkne zrcádkem...a v pohodě,stejně jako jindy, jestli tě to zajímá. Syn měl klíště na zadečku už během šestinedělí (buď od kočky nebo na něj přelezlo ze mě, když jsem ho měla v šátku) a taky v pohodě. Ale třeba známá záhy po porodu s boreliózou bojovala, měla před tím mraky klíšťat, ale prostě jednou podlehla, ale považuji to spíš za shodu, i když snad člověk může být v jistém směru oslabenější, může na to přijít později...

autor
•
21. čer 2023

@lvl16
No už to mám za sebou 🙂
Prý pozorovat ten týden určitě
Děkuji za radu.

autor
•
21. čer 2023

@kosi_cek
Děkuji i ostatním, Anete a Alici .. přesně, jsou nebezpečné a i když doufám, že budeme ok, jen jsem nechtěla něco zanedbat.