Koktavost - náhle vznikla u dvouleté dcerky

stef9328
12. lis 2018

Ahoj holky, potrebuji poradit a popripade i uklidnit, nejlepe s osobnimi zkusenostmi. Dcerka 2roky a 3mesice uz 14dny kokta. Zacala z niceho nic. Dokonce jsme si mysleli, ze chce vsechno rychle rict a proto kokta,ale nejak se to nespravuje. Mluvila krasne plynule ve vetach. MUDr mi doporucila omega 3, coz si myslim, ze s tim ten rybi tuk nema nic spolecneho. Mate nektera s tim zkusenosti a popripade zmizlo to samo u Vasich deti, ci jak jste to popripade resili. Dekuji moc za odpovedi. Hezky den

klea81
12. lis 2018

Pár týdnů bych počkala, může to být dočasné, dceru neopravujte, buďte trpěliví. Omega 3 je na podporu vývoje mozku a nervové soustavy, určitě neublíží.

hubertka
12. lis 2018

Taky doporučuji vydržet a opravdu rybí tuk dávat, fakt to pomáhá. Většinou děti moc rychle mysli a chtějí to tak i rychle říci. Nespěchejte na ni, neopravujte ji. Nejsi třeba z něčeho nervózní - kromě dceřina koktání?

konidana
12. lis 2018

u nás se zadrhávání objevilo až později - v 1.třídě - a u nás to má souvislost s opožděným vývojem řeči - rychle myslí a nestíhá artikulovat. Sousedovic holčička koktala asi rok, dva jako předškolák. Podobný problém. Strašně rychle chtěla něco říct, ale česky to nedávala - je z trojjazyčné rodiny. U ní se to spravilo samo časem. Pomáhá na dítě mluvit pomalu (velmi pomalu) a neopravovat, ale trpělivě počkat, až řekne co chce.

hubertka
12. lis 2018

@konidana je to tak, hlavně trpělivost.

stef9328
autor
12. lis 2018

@hubertka no ja jsem z toho dost nervozni,nespim v noci uz asi 3dny , jeste jsme v ocekavani dalsiho miminka v breznu. Mela jsem obdoby, asi hormony, jsem byla dost nervozni, ale ted uz je to lepsi. Dneska zhodu okolnosti ma lepsi den,nezadrhava se tolik. Mam i lepsi naladu, kdyz ji vidim, ze se umi vyjadrit.

stef9328
autor
12. lis 2018

Holky,dekuji moc za prispevky. Dcerka je z dvojjazycne rodiny, ja jsem totiz bulharka,tak na ni vetsinou mluvim bulharsky. Ona mi rozumi, jen preferuje tu cestinu, myslim kdyz odpovida. Cestina ji je blizsi, prece krouzky, knizky, vse v cestine, ikdyz cteme i bulharske knizky. No a mohli by jste mi doporucit nejaky dobry omega 3? Eye Q jsem cetla, ze po vysazeni, se deti zkorsili.

lucie_j
12. lis 2018

V podobném věku jsme to měli také, syn koktal asi 3 týdny, mozek se v tomto věku vyvíjí o hodně rychleji než řeč.

marcelka287
12. lis 2018

Ahoj sousedovic holcicka taky zacala koktat a mam pocit ze tenkrat jim dr rekla neco v tom smyslu ze potrebuje klid. Zadne vylet, zmeny, nove podnety. Proste byt v klidu doma s maminkou. Mozna to souvisi s tim jak tu psali holky, ze mozek toho ma pak na zpracovani moc a nestíhá to

plytvani
12. lis 2018

to bude úplně v pořádku. Nas syn začal zadrhavat chvíli po 3.roce. Vždy cca měsíc horší a pak půl roku dobrý a takhle se mám to střídá. Teď už teda chodíme na logopedii, kde trénuje hlavně dýchání a hned to pomohlo. Ve dvou letech bych se tím netrapila. ;)

rencinka87
12. lis 2018

Akorat resime to stejne, syn ma 2r4m, mluvi vyborne, ma hodne nadprumernou slovni zasobu, spravne pouziva gramatiku. Jsme cesko-slovenska domacnost, ale co je hlavni - manzel koktal od malinka (udelal obrovsky kus prace, ale dodnes se to projevuje, ne nijak extremne, ne casto, ale je to tam. Presto pracuje v nadnarodni firme na vedouci pozici, ma vic nez nadprumerny plat, cele dny je na telekonferencich, na osobnich meetingach prezentuje pred desitkami lidi a to vsechno v anglictine - to jen na uklidnenou, ze se s takovouhle “vadou” da vic nez dobre fungovat). Takze my to resime okamzite, protoze bohuzel v tomhle hraje dedicnost velkou roli a zejmena prechazi v muzske linii, takze ac jsme doufali, ze syn bude ok, tak nas zrejme ceka spoustu prace 🙂
V kazdem pripade mi dnes, kdy jsem syna objednavala, logopedka rekla, ze kdyby nebylo predispozice v rodine, tak by slo s nejvetsi pravdepodobnosti jen o vyvojovou fazi, kdy tomu staci dat cas a prijit az kdyby to dlouhodobe nemizelo nebo se zhorsovalo, takze se snaz byt v klidu, neupozornovat na to nijak, neopravovat, zpomalit a cekat, az to odezni 🙂

hubertka
13. lis 2018

@stef9328 tak i to může být novým dalším potomkem (měla jsem to úplně stejně, fakt). Taky mi bylo líp, když se syn dokázal vyjádřit bez zadrhnutí. A to si vezmi, že jsem z oboru.. Jsem speciální pedagog, logopedický asistent a v práci jsem měla hodně klientů s koktavostí.

hubertka
13. lis 2018

@rencinka87 tak to klobouk dolů před manželem!

alubif
13. lis 2018

Je to v tomhle věku normální, s dcerou jsme si tím prošli taky, stava se to u brzy mluvícíchsikovnych deti. mozek rychle dozrava, oni rychle mysli, ale nestíhají to říct. Pokud této situace nastane, je potřeba dítko zastavit, drepnete si k ni a řekněte ať vám to pomalinku řekne, že není kam spěchat, že ji poslouchate Nijak na ni nekricet, o koktání před ní nemluvit, nijak ji nenapodoboval. Samo to časem odezní ( nám doktorka řekla, že do tří měsíců by to mělo odeznít, jinak nás pošle na logopedii, odeznělo to dřív). vrozená koktavost je záležitostí jen u mužů.

lilienelli
13. lis 2018

@konidana stéjný problém u nás... stres z první třídy.... během půl roku se upravila, po půl roce naštěstí zmizelo úplně.!

rencinka87
13. lis 2018

@hubertka diky. Kdyz jsi z oboru - nemas treba zkusenost nebo neda se rict, jestli to u syna porad jeste muze byt jen vyvojova neplynulost nebo proste vzhledem k manzelovi uz to s nejvetsi pravdepodobnosti bude podedena koktavost?
Manzel je z toho na prasky, strasne nechtel, aby se presne tohle stalo, syn uz mluvil fakt pekne, tak si oddychl, ze uz je to snad dobry a ted tohle... Nese si hlavne spatny vzpominky zaprve na nektery ne uplne povedeny doktory a zadruhy porad opakuje, ze koktavost sama o sobe neni to nejhorsi, ze nejhorsi je to spolecensky stigma, to jak se mu deti vysmivaly, jak se kvuli tomu pral, aby si vybudoval nejakou pozici.. Jaky to bylo, kdyz mel ve skole neco precist a nedokazal ze sebe vypravit ani slovo..
Jinak to samozrejme melo svym zpusobem vliv i na jeho povahu - to jak je extremne zarputilej, jak nepripousti u nikoho zadnou slabost, jak vsechno musi byt perfektni.. nekdy je to taky tezky.

klea81
13. lis 2018

Nejvíce omega 3 je v lněném seminku (pomlít) nebo ve lněném oleji (na lžičku, či do jídla, nevařit)

stef9328
autor
13. lis 2018

Dekuji moc vsem za Vase prispevky a nazory. Hodne jste me uklidnili. U nas ani u manzela v rodine koktavost neni,takze dedicne byt nemuze. Pevne verim, ze se to brzy upravi samo.

hubertka
22. pro 2018

@rencinka87 omlouvám se, za tak pozdní odpověď. Bohužel, nedokážu vůbec říct, jestli je to u vašeho chlapečka dědičné nebo vývojové, zas tolik praxe nemám a tohle se nedá takhle říct. Budu držet pěsti, ať je to jen vývojové! Chudák manžel, to si fakt hodně užil, stigma je obrovský, proto se využívá i psycholog. Taky by měl asi zvolnit, synek to z něj asi taky cítí a třeba proto začal taky koktat.. Hezké a klidné svátky!