Krev ve stolici 4měsíčního miminka

javolejavo
13. kvě 2019

Maminky, prosím o radu.

Malá má 4,5 měsíce, od začátku bojujeme s prdíkama a celkově se zažíváním.
Po celou dobu je plně kojená.
od 3. měsíce se to ale zhoršilo, a buď má malá průjem+hrozné křeče a nebo naopak zácpu, která končí vždy rektální rourkou...jakmile se připojí k prsu, většinou pláče od bolesti(mléka mám víc než dost) dávám ji vždy průběžné říhnout a i přes to, si dokáže ještě po 3 hodinách i 5x říhnout.
Bere od narození probiotika, vyzkoušela jsem snad už všechy kapky od espumizanu po babycalm,enticon aj. ....efekt nula a nebo jen krátkodobý.
k tomu všemu se přidal strašný neklid v noci, malá se budí každou hodinu, i půlhodinu, připadá mi že má hlad, pije jako o závod....
o víkendu měla 2x krev ve stolici, u doktora jsme byli dnes, ten mi řekl, že to je normální a že je malá v pořádku a prospívá. Jsem z toho už na prášky 😞
Prosila jsem doktora jestli ji nemůže poslat třeba na sono,( ať jsem klidnější), řekl mi že neví s čím by nás tam mohl poslat, přes moje naléhání mi žádanku vypsal s tím že ze sebe teda udělá blbce a napíše mi to...
Ptala jsem se jestli by mohla třeba nějakou kaši na noc, aby se tolikrát nebudila, řekl mi, že to není vhodné. A že se zeleninovým příkrmem, bych teoreticky začít mohla, ale že ať počítám, že budu mít doma ještě větší peklo.... že mateřské mléko je pro malou nejlépe stravitelné.
Podotýkám, že nejím nadýmavé věci a dávám si velký pozor, co jím. Bezlaktózovou dietu jsem taky držela, ale efekt žádný 😞
Má/měl to někdo s miminkem něco podobného? A co si myslíte o těch příkrmech, je to brzy?

mish_ka
13. kvě 2019

Není bezlaktózová jako bezmléčná. Syn měl takové problémy při ABKM a musela jsem hlídat i hloupé pečivo, aby neobsahovalo stopy mléka. Jinak zase krev ve stolici. Začalo se to lepšit až tak za tři týdny. Zkusila bych se na tu dietu zaměřit opravdu striktně.

ito
13. kvě 2019

@javolejavo to sono je dobre, ze sis vydupala, urcite bezte a uvidite. Za to opravdu nic nedas a budes aspon vedet. Malej sice taky hrozne trpel, ale uz cca od 2. tydne po narozeni. Bylo jedno jaka strava, jestli moje mliko nebo pak um, ... U prsa bolesti nebrecel a krev ve stolici ale nemel. Se zmenou stravy bych doporucila pockat na vysledky sona.

megi89
13. kvě 2019

Vypadá to že má ABKM. 🤔

jednaholkaa
13. kvě 2019

Abkm bych rekla, taky to mame. Chce to drzet dietu poctive (i pecivo atd, proste cist slozeni u vseho, treba i leku atd). Nam nestacilo vynechat mlecne, ale i soju, vejce, kureci, hovezi, ryby a karob a karubin, viz.. https://www.proalergiky.cz/magazin/specialy/cla...
jeste si precti: https://www.modrykonik.cz/zdravi/alergie-na-mleko/
Jinak moje doktorka to poznala hned..

javolejavo
autor
13. kvě 2019

@mish_ka pečivo jsem právě nejedla, protože malou z toho nadýmá... když jsem se dnes ptala doktora jestli to nemuže být abkm, tvrdil mi že ne, a ani mi dietu nedoporučil... dá se to nějak zjistit, nějakým testem?

javolejavo
autor
13. kvě 2019

@jednaholkaa to je mazec 😨 co má člověk potom jíst...😔 to aby byl ze mě vegan.

javolejavo
autor
13. kvě 2019

@ito no vydupala, byla jsem sice za blbce....určitě půjdeme a uvidíme.

mish_ka
13. kvě 2019

@javolejavo jediný test v tomhle věku je takový, že se všechno mléčné kompletně vysadí aspoň na ty tři týdny, testy z alergo jsou takhle brzy neprůkazné. Mně fakt stačilo v tomhle věku syna sníst jednu neprověřenou věc a hned měl zase taky krev ve stolici. Opravdu bych tomu nevěřila, kdybych to sama nezažila

mish_ka
13. kvě 2019

Já nakonec skončila na tvrdé eliminační dietě, protože se k tomu synovi rozjížděl i ekzém. Takže vysadit jen mléčné není taková hrůza. Ale může vadit klidně i kuřecí, kořenová zelenina, vejce...

javolejavo
autor
13. kvě 2019

@mish_ka to je hrůza, no udělám vše pro to, aby to malé pomohlo. Tu krev nikdy před tím neměla, myslela jsem že to má z té zácpy.

mish_ka
13. kvě 2019

Jinak s příkrmy opravdu nespechějte. Syn spal do zavedení celou noc, a pak se budil několikrát za noc, klidně i z obyčejné cukety, okurky, a tak. To zažívání už pak prostě pracuje jinak. Kaše na noc vůbec, dítě pak v noci neodpočívá, ale intenzivně tráví tu nálož.

michaela743
13. kvě 2019

Jo jo, synovec měl taky krev ve stolici a byla to alergie na mateřské mléko. Začali dávat hypoalergenni umělé mléko a okamžitě to přestalo

puhelin
13. kvě 2019

Jeste k tomu vyprazdnovani - zkuste na zpusob bezplenkovky podrzet miminko v klubicku a pustit mu na podbrisek vlaznou vodu a pockejte, az odejdou plyny. Takhle dcerku oplachuju pri kazdem prebaleni uz od narozeni a prdy ji nikdy netrapily.
Dokud se nesrovna zazivani, vubec nic jineho nez kojeni nenabizejte. Kase je strasne tezka na noc, dcerka ji poprve ochutnala az v roce a pul. A prikrmy kojene deti do 6 mesicu vubec nepotrebuji ani ochutnat, to same caje apod. (krom par lzicek treba fenykloveho kdyz uz jsou starsi). Moje mala zacala prikrmy prijimat nekdy v 7 mesicich a do 11 mesicu stejne nic jibeho nez kojeni ani nechtela, zuzlala treba kousek okurky, cukety, podusene mrkve a to ji stacilo. Kojeni ma ke snidani jeste ted ve 25 mesicich

rencinka87
13. kvě 2019

@javolejavo Stejna zkusenost jako u vas, ne teda nejaky extremni prujmy nebo zacpy, ale ridka stolice, nejdriv zmizely michany vajicka, pak to slo do zelena, hleny a nakonec i krev - nasadila jsem bezmlecnou dietu, pak jsem vyzkousela vysadit vejce - oboje se potvrdilo - za par dnu hned zase zhorseni. Do toho se rozjel ekzem v 3,5 mesicich, takze jsem to pak vzala rovnou - pekne dieta bez cukru, hromada zeleny zeleniny (a svete div se, zadna nadymava zelenina nevadila), zadny mlecny (kontrolovat to i v pecivu), zadny vejce. Za par tydnu byl klid, ekzem zmizel do par mesicu komplet, aniz bych pouzila jakoukoli mast (krom sudocremu na vysouseni). Najednou to bylo spokojeny spaci miminko.
Neni to zadna hruza, jis hodne masa, zelene zeleniny, priloh (idealne celozrnny, jahly, quinou, bulgur, ne moc brambor), muzes ovoce (ne to hodne sladky typu banan, melouny, hrozno, spis jablka, hrusky, bobule), muzes opatrne ozkouset orisky, seminka, kdyz to maly nebude vasit z hlediska alergie, pak taky ozkouset lusteniny. Kdyz vyradis kureci a hovezi, tak najednou zjistis, kolik ruznyho super masa je - my frcime nejvic na krutim a z veprovyho panenka, ale taky kachna, kralik, jehneci, teleci, hodne ryby..
Misto mlika do kafe ryzovy, ovesny nebo kdyz vam nebude vadit mandlovy treba..
A nakonec zjistis, ze je i tobe lip 😉
A na reci, ze je normalni mit ve stolici krev, neustale prujmy atd., bych se vyprdla a mozna zkusila lepsiho doktora. U nas to taky doktorka nehrotila a nevidela v tom uplne alergie, ale rozhodne udelala aspon vyter ze zadecku, abysme meli jistotu, ze je to nejaka bakterie.
A teorie o tom, ze to ABKM neni a ze dieta je blbost, ti bude tvrdit 90% doktoru.
Uvidis pak sama vysledek. Takze sono, vyter ze zadecku a dieta. Za par tydnu mas jasno.
Zadny prikrmy bych urcite nezavadela aspon do pul roku a koj co to da! Ja kojila do skoro dvou let, takze jsme nemuseli resit nejaky hnusny sunary pro alergiky a podobne.

javolejavo
autor
13. kvě 2019

@rencinka87 diky moc za podporu a rady, zni to jednoduse, bude to pro me hodne tezke. Ale uz se na malou nemuzu divat jak se trapi, je to furt jak na houpacce, jeden den dobry a druhy den hruza. Jeste uvidime co ukaze sono, ale zitra zacinam s dietou... je mi jasny ze tahle dieta bude trvat dokud budu kojit, ale co potom? Upravi se to nekdy? Nebo ta alergie uz miminku zustane? A ryze jako priloha je vhodna?

javolejavo
autor
13. kvě 2019

@puhelin pockame do ukonceneho 6. mesice.. kazdy den cvicime, masirujeme, plyny odchazi nekdy dobre, nekdy hur... to klubicko zkusim diky moc🙂

javolejavo
autor
13. kvě 2019

@mish_ka mala taky krasne spinkala celou noc, do prvniho ockovani, pak byl razem obrat a neklid. Ono se to vlastne vse zhorsilo po tom ockovani, nevim teda jestli si to nalhavam, ale do te doby jsme meli pekny rezim na spanek i to bricho se zlepsovalo... a od te doby jak kdyz utne, uspavani je nocni mura, a ty noci...ani nemluvim... mala teda neplace ze by mela zachvaty ale je proste neklidna..navic ted vyzaduje krmeni i 4x za noc...coz moc dobry neni, vzhledem k tomu ze tak trpi na to zazivani, snad to ma jen chvilkovy spurt.

puhelin
13. kvě 2019

@javolejavo Klidne nechte odejit i stolici, je to nejprirozenejsi poloha na vyprazdnovani, krasne to sklesava. Pak prestanete potrebovat i vlhcene ubrousky, masti na opruzeniny apod.

rencinka87
14. kvě 2019

@javolejavo Upravi, pokud se ti potvrdi, ze to je alergie na mlecne/vejce, vetsinou to do tri let veku mizi. U hodne deti treba uz v roce, postupne to vyhasina.
Ryzi muzes, jez normalne prilohy, jen cim zdravejsi varianta, tim lepsi, zkus celozrnnou variantu, treba cervenou ryzi. Je moc dobra, chutna po oriscich a staci ti na zasyceni mnohem mensi porce, k tomu hromadu zeleniny zeleny a masa a je to 🙂 Hlavne zadny diety typu ze nebudes jist prilohy, pecivo apod. Vseho s mirou a co nejzdravejsi varianty. At nehuntujes svoje telo a mas mliko.
A pak s prikrmama je to stejny, mala bude dodrzovat stejny pravidla jako ty. Treba ji nebude vadit ani klasicky schema s mrkvickou atd, my kvuli ekzemu jeli jen zeleny prikrmy a prijde mi to teda lepsi celkove.
Pak zalezi, nekdo doplnuje treba vapnik diteti v tabletach, mne dr rekla, ze pokud ma syn pestrou stravu, nemusim mu nic davat.. Ma obohaceny ryzovy mliko s vapnikem, obcas ji makovy veci, kde je hodne vapniku, tak snad mu nic nechybi.
Jinak ty si urcite kup v lekarne vapnik, pokud se ten problem s mlecnym potvrdi a budes dlouhodobe drzet dietu. Pri kojeni vapniku potrebujes spoustu.

priefi
14. kvě 2019

@javolejavo jo jo... nam taky dr.tvrdila, ze se nejedna o abkm... a jednalo se o silnou alergii... ale jako bonus jsme krom abkm mi i alergii na bilek, zloutek, brambory a banany