Laktózová intolerance u dítěte: Jak poznat příznaky?
Dobrý den,
synovi byla zjištěna mírná intolerance laktózy na doporučení lékaře jsme nasadili bezlakozóvé výrobky a po nějaké době zase pomalu zavedli mléčné výrobky. Syn kromě toho, že má řídkou stolici nemá jiné potíže. Stolice je řídká, někdy to má všude (ještě kaká do plen), ale není to vyloženě průjem. Jsme v jednom začarovaném kruhu, protože nevíme, jestli teda tu intoleranci má nebo ne. Syn nemluví, takže nám neřekne, jestli ho bolí bříško, ale myslím si, že kdyby ho nadýmalo, bolelo bříško, tak by určitě plakal nebo se kroutil. Neustále zkoušíme vyřadit pak zase zařadit ty mléčné výrobky a mezitím mu dáváme ty bezlaktozové. Teď chodí do školky a tam zase baští vše, protože ve školce jídelna nedělá jídla pro děti s nějakou intolerancí.
Byli jsme se synem na kontrole na alergologii a řešili jsme s Mudr tu intoleranci a sama mi říkala, že z té krve mohou být ty výsledky zkreslené, že tu intoleranci ani mít nemusí, že mám zkoušet dávat zase ty mléčné výrobky a sledovat ho. Jak píšu, kromě té řídké stolice nic nepozoruji. Hlavně mi říkala, že bohužel na přesné zjištění intolerance nic není.
Jsme s manželem zoufalí z toho, jestli to opravdu má nebo ne. Nechtěla bych mu nedej bože způsobit nějaké zdravotní problémy nebo nějak poškodit střevo, tím, že nebude striktně dodržovat bezlaktózovou stravu.
Jaké projevy nebo obtíže měly nebo mají vaše děti?
Děkuju
@emillyhk Ano, tak mi to bylo řečeno, že ten týden , dva vysadit a pozorovat a pak zavést jeden jogurt a pozorovat, co mu udělá. Možná, že jí opravdu má, jak mi bylo řečeno v té mírnější podobě, protože nevěřím tomu, že by třeba neplakal od bolesti. Já sama jak jsem měla celiakii a musela dodržovat přísnou bezlepkovou dietu, tak stačil kousek a měla jsem takové bolesti. Po většinou je ta stolice v plíně řídká, někdy méně a někdy opravdu hodně no

no z ovoce, jakože z přemíry ovoce klidně řídká stolice být může.