icon

Lámavé nehty u čtyřletého dítěte. Jaké jsou příčiny?

21. čer 2026

Ahoj, prosím o info, zda někdo nemáte zkušenost.
Syn (v září mu budou čtyři) má už delší dobu lámavé nehty. Tedy je to vidět pouze při stříhání nehtů a lámou se jakoby horizontálně, vodorovně a to jak na rukách, tak na nohách.
Prostě při stříhání to je tak, že ten nehet má více na sobě ležících vrstev.
Zbytek nehtu ale vypadá v pořádku, láme se pouze to, co se odstřihuje.
Já ani manžel obtíže s nehty nemáme.

Doktorce jsme to ukazovali, včetně vzorku nehtu, říkala, že ok. Doktorku máme dobrou, je pečlivá, ale zároven umí uklidnit.
Nicméně jinak syn není prakticky nemocný, tak jsme tam byli naposledy na preventivce, takže než bych začala s ní řešit znova ty nehty, tak se ptám tady, jestli nemáte někdo zkušenost.
Napadá mě, jestli mu třeba nechybí nějaký vitamín? Nebo jestli by pomohla nějaká mastička?
Jinak je tedy celkově naštěstí zdravý, sem tam nastydnutí, ale jinak ok. Tedy je v riziku rozvoje alergie, tak přes léto dostává Tamalis.
A na kůži má taky dlouhodobě pupínky, ale ty ho prakticky nesvědí, jen tam prostě jsou...
Já mám atopický ekzém, tak je v riziku po mně.

Co se týče stravy, tak ráno má většinou jogurt, Actimel, nějaký pečivo, k obědu něco převážně zeleninového, po jídle Sunar Complex, či DM bio UM, k večeři chleba se sýrem, šunkou, pomazánkou, k tomu nějaké ovoce, či zelenina a na noc zase UM.
Je fakt, že maso by mohl dostávat častěji... ale zas, když jsme u našich a maso má častěji třeba po celý měsíc, tak jsem si nevšimla většího vlivu na ty nehty.
A ještě tedy, nechodí do školky, tak ty nemoce ani moc nemá, kde pochytat 🙂

Díky předem za rady, porady a tak 🙂
P.S.: Anonym, páč prostě nerada rozebírám zdravotní stav veřejně ;) Ale zároven budu fakt ráda za jakoukoli radu, snad i uklidnění, protože mám obavu, aby mu to neuškodilo třeba i do budoucna...

anonym_6d5d18
21. čer 2026

Takové příšerné nehty jsem měla ještě ve 2. třídě. Dnes mi všichni nehty závidí, mám krásné, pružné a dlouhé. Nelámou se a netřepí. Nikdy jsem neměla umělé. Sunar bych ve 4 letech nahradila masem nebo vajíčky, kvalitním sýrem.