Laparoskopie u miminka. Máte zkušenost?

ivannka92
16. zář 2019

Zdravím, mám pětiměsíční dceru a už od asi 36. tt řešíme cystu na vaječníku (asi 5x5 cm velkou). Problém je v tom, že se doktoři nedokážou shodnout, co s tím dělat. Shodnou se jen na tom, že to musí ven. Podle jedněch jde už v půl roce operovat laparoskopicky a je to prý mnohem šetrnější (nemusí se “řezat”, lépe se mimčo zotavuje), podle druhých jde laparoskopie až od roka, protože je tam nějak složitější narkóza a tak malý miminko by to nemuselo zvládnout (kvůli dýchání asi). A já se mám rozhodout, co s tím. Snažím se hledat o tom info, ale nikde nic. Tak se chci zeptat, jestli s tím někdo nemá zkušenost.

pe_tu_ss_ka
16. zář 2019

@ivannka92 mám chlapečka, který šel hned 12 hodin po narození (32+6tt) na operaci, protože mu zjistili v 26tt, že má nějaký problém z dvanáctiku do tenkého střeva (měl tam zúžení).. Klasicky ho uspali, ale tedy nedělali to laparoskopicky, ale normálně ho otevřeli.. Nevím, zda se jednalo pouze o tento problém nebo velikost miminka, ale říkali nám, že se to laparoskopicky dělat nedá.. Moc držím palce, ať se to u malé brzy vyřeší a dopadne to jak nejlépe může ♥️

anrokop
16. zář 2019

@ivannka92 Dobrý den, Já mám chlapečka u kterého se zjistila pylorostenosa zúžení do střev neodtékálo mu mlíko a né strávil byl operovaný v 6 týdnech laparoskopicky měl tři 3mm jizvičky dvě nad pupíkem a jednu v pupíku dnes mu je 7měsícú a jizvičky už nejsou vidět, operace v naprostém pořádku i se šelestem na srdíčku. Měli by vám to lékaři více vysvětlit pokud by operace šla laparoskopii určitě je lepší než klasický řez. Jinak také přeji ať je holčička v pořádku a brzy se uzdraví mnoho štěstí a vše krásné.

lery92
16. zář 2019

@ivannka92 Reálně tu hrozí , že se cysta zvětší do roka a nepůjde už laparoskopicky . Píšete lékaři , takže předpokládám gynekolog .Nutno podotknout , že ač je to záležitost gynekologická , hodně by mě v tomhle případě zajímal názor anesteziologa

Ač je to blbost , snad Vás uklidnim aspoň tím , že jsem se narodila v roce 1992 s torzi žaludku a šla sem na sál hned ...Když to řeknu blbě , operovali a uspávání mě za krále klacka a žiju .Věřím že nejsem jediná a od té doby se medicína dost posunula .Držím palce .

rubicon_cube
16. zář 2019

@ivannka92 dcera byla na laparoskopické operaci v 8mi měsících a v pohodě...kéžby to byla jen cysta

ivannka92
autor
16. zář 2019

Děkuju za zkušenosti a podporu! 🙂 Názor anesteziologa by mě přesně zajímal. Je to mazec, když má člověk rozhodovat a přitom tomu nerozumí. Naštěstí cysta není ještě tak hrozná věc.

nela2009
16. zář 2019

Měli jsme s dcerkou stejný problém.Pred narozením ji byla zjištěna cysta na vaječníku cca 7cm.Po narození jsme jezdili na sledování do Motola.Bohuzel se cysta nezmensila,proto jí lékaři provedli v 5 měsících laparoskopickou operaci,při které museli bohužel vaječník odebrat.Dcerka operaci zvládla úplně super,za 3 dny jsme byly doma.Nyni je ji 3,5 roku a jezdíme na pravidelné kontroly.

rubicon_cube
16. zář 2019

@ivannka92 anestezie u laparoskopie je jen nachvilku, pokud nemá dítě alergii na nějákou látku v ní, tak je vše v pořádku a bude na JIP jen hodinku-dvě 🙂

bamak
16. zář 2019

@ivannka92 záleží na pracovišti a jeho zkušenostech. Kdy mají operaci dělat? Já bych jela do Motola. Tam operují i miminka těsně po narození a mají velké zkušenosti.

ivannka92
autor
17. zář 2019

@nela2009 díky, to máme úplně stejný. My už ani nepočítáme, že by ten vaječník šel zachránit. Nejspíš ne.
@rubicon_cube detsky gynekolog strasi, ze je problem s tim, jak se natlakuje brisni dutina. Pokud jsem to dobre pochopila, ze je pak pro miminka tezke dychat.
@bamak v Motole navrhuji laparoskopii v pul roce (tj za 3 tydny) a detsky gynekolog mas tlaci Na Bulovku na klasickou operaci. Oba rikaj neco jinyho.

bamak
17. zář 2019

@ivannka92 laparoskopie má mnoho výhod-menší řezy, lepší přehlednost.... Samozřejmě i nějaké nevyhody... A pokud by výkon takto nešel udělat vždycky se da změnit na klasiku a udělat velký řez. Rozhodně bych začala laparoskopii.

tiburcia
17. zář 2019

syn byl na klasické operaci břicha v 12 týdnech a pak v 8 měsících na laparoskopii. Já pokud je možnost zvolila bych tu laparku v Motole 😉

makronka222
17. zář 2019

Na Bulovku proboha ne!!!! Tam bych nesla ani jako dospela. At to udelaji v Motole a poslechla bych to, co rikaji tam. Nas hnali doktori s jinou veci po vsech certech, kazdy jiny nazor. Poslechla jsem to, co rekli a doporucili v Motole a udelali jsme nejlip. Pokud by zas o neco slo, jedine tam. Tam operuji mimina hned po narozeni, Bulovka ma pro mimina ho*no vybaveni proti nim. Ikdyby v Motole rekli operaci, tak bych dala na ne. Jsou nekde uplne jinde. Operuji tam mimina s nadorem, nebo jim operuji srdce atp. Vedi co delaj.