Léčba roupů u malých dětí. Jak dávkovat léky?
Ahoj, ve školce bylo cca před dvěma měsíci vyvěšené, že se vyskytli roupy. Preventivně jsem víc přistřihla nehty. Teď má kluk poškrábaný zadeček ale půlky. Když koukám na stolici nebo posvítím, nic nevidím. Jen ty škrábance na půlkách, ale ne přímo na konečníku. Mladší se mi teď budí v noci s pláčem už pár dní a mě začal svedete konečník 🤦🏼♀️ mám pocit, že mě to tam lechtá a že tam něco cítím. Už jen ta představa, že se tam hýbe něco živého 🥴 samozřejmě mi to docvaklo až když jsem se podrbala po několikáté. Starší jen řekl, že ho svědí ta kůže. Měnila jsem prací prášek, říkala jsem si, že ti bude k tomu, ale to co máme my další, to už je asi jasný. Co koupit? Mladší má 2 roky, měl by dostat na předpis, léky jsou od 3 let. Třeba Vermophyt? Lékařka mi řekla, ať si koupím něco v lékárně. Přeléčíme se všichni, vše vyprat, měnit ručníky po každém použití, zvýšená hygiena, jasný. Je mi to trapný, protože člověk si po záchodě myje ruce, před jídlem, při přípravě jídla. Tady na to se snažím fakt dbát a stejně. S doktorkou mám obecně problémy. Se vším,s čím přijdu, jsem přišla zbytečně, nic to není. Ona ví nejlépe, jak je mému dítěti a sotva řeknu slovo, řekne svojí odpověď s tím, že kdyby něco, přijďte. Chodíme a odcházíme se stejnou větou. Kolikrát jezdíme na pohotovost, kde mě třeba i nechají domluvit. Jinou lékařku hledám, ale je plno. A to i v okolí
@aselluska řešili jsme před pár měsíci,určitě jen léky na předpis- pokud nedá pediatr, tak praktická. Nám pediatr redepsal pro děti, praktik pro dospělé,oba se bez váhání shodli,že prelecit se musí všichni v rodině. A naštěstí úspěšně 👍🙏. Plus vše vyprat, dezinfikovat hračky, ty vajíčka totiž přežívají,proto se musí za nějakou dobu léčba zopakovat.
Nám se to naštěstí vyhnulo, ale není za co se stydět - tohle jsou věci, co se v dětských kolektivech šíří a všichni to ví (vši, roupy - jedno přinese a ostatní roznesou). BTW dítě by, dokud je má, nemělo chodit do školky, aby to nerozneslo - a doktorka by ti na to měla dát normálně OČR!!
S hledáním nové držím palce. Já si u toho ale vždycky říkám, jak jsme na tom vlastně skvěle, že máme aspoň teoretickou šanci si tu novou doktorku hledat, já se narodila v roce 1975 a tam sice každý měl doktorku, ale přidělenou. A když byla špatná, tak jediná možná změna byla, pokud se člověk přestěhoval a dospělý pokud změnil práci. Já mám kvůli špatné pediatričce v kojeneckém věku (v mých 3 letech jsme se stěhovali, naštěstí) dosud problémy se zády. Máma dokonce dostala vynadáno, že si dovolila po několika týdnech problémů jít na pohotovost (byla u své mámy a ta ji tam v podstatě vyhnala - měla infekční žloutenku a normálně s ní chodila do práce, protože doktorka jí řekla, že to nic není a neschopenku jí odmítla napsat, což na pohotovosti poznali, tak pak šla k obvoďačce a dostala šíleně vynadáno právě za to, že šla na tu pohotovost). Važme si aspoň té teoretické možnosti toho lékaře změnit. A držím palce, ať se ti podaří najít jinou. A do té doby máš naštěstí internet a koníka 🙂.
Jinak co se týče komunikace s lékařkou - přijít, oznámit, neptat se - šla jsi do lékárny a tam ti řekli, že pro dvouletého nic volně prodejného nemají, že vše je od tří let věku (pokud to je pravda, ale jak píší holky, tak asi je) - tzn. že od ní potřebuješ recept (zkus se případně poptat v lékárně, co na to je, klidně bych řekla, že doktorka ti řekla, že to je volně prodejné a zjevně se v tom neorientuje). A navíc ti ve školce řekli, že na to potřebuješ OČR, protože s tím do školky nesmí. Tak že potřebuješ to OČR.
Pravdou je, že já to "stydění se" mám asi za sebou, když jsem se musela naučit kupovat si sama vložky, což pro mě bylo takové to trauma, že jako všichni teď vidí, že mám menstruaci 😀 . No a od toho jsem dost otrnula - roupy a vši jsou dětské nemoci. Stejně jako třeba neštovice, spála a 7. nemoc. Není to o hygieně, resp. teda je to o hygieně v dětských kolektivech a přenáší se to v podstatě "samo". U nás ve školce jsou vši několikrát do roka, ale podepsali jsme i papíry, že mohou učitelky dětem hlavy kontrolovat, tak se to nešíří (protože ony to poznají dřív než rodič - ví, jak to vypadá, mají víc zkušeností), nejspíše to tahají sourozenci prvostupňových, protože tam roupy už nebývají, ale vši taky pořád (u roupů u nás ve školce bylo 1x podezření, vím i u koho, přeléčili to preventivně a vícekrát ne).
Jedině Vermox na předpis, jsou tři tablety po 14 dnech. Co jsem ale slyšela, že každá doktorka to píše také jinak. Zvýšená hygiena, ostříhat nehty, každý svůj ručník, ale to asi znáš. Je to nepříjemné, ale dá se to zvládnout.
Není se za co stydět, taky jsem se styděla. 🙂 Dcera přinesla ze školky už snad všechno, jenom na neštovice ještě čekám 😄. Už jsem imunní, je jí 5.
@aselluska Nejdřív by bylo třeba ověřit, jestli ty roupy vůbec syn má. Ideálně nechat ho vykakat do nočníku a stolici prohlédnout, případně kakat někde v přírodě a kouknout na to. Takhle jsem dětem roupy o prázdninách našla, asi to ani nebylo moc rozjeté, protože žádné drbání zadečku apod. jsem před tím nezaznamenala. Jen prostě byl vidět červík ve stolici (což ale ve stolici ve vodě ve wc člověk neobjeví).
Já bych nic nekupovala, dokud není jistota. Syna to svědilo fakt hodně a roupi byli hned po rozsvícení vidět. Případně prohlédnout bobek, ideální je nočník.
Doktorka napsala recept pouze pro děti, no mě i manžela to svědilo sem tam ještě dva měsíce také. A najednou je klid, tak nevím jestli to byla psychika nebo ne 🙂.
Ale přišlo mi (konzultovano s několika), že pokud není jistota, tak lékaři užívání Vermoxu moc nedoporučují.
Hele, podle toho, co píšeš, to fakt vypadá na roupy. My jsme si tím taky prošli, ve školce se to šíří jak požár a člověk má pocit, že může ruce mýt stokrát denně a stejně je to doma. Já jsem toho zkoušela víc, ale nejlíp fungoval Eneo Vermophyt sirup. Jen je potřeba fakt jet i ten režim okolo. Prát povlečení a ručníky častěji, měnit spodní prádlo každý den, krátký nehty a časté mytí rukou. Jinak tohle má skoro každý s dětma aspoň jednou. 😉

@aselluska Z moji zkušenosti nic volně prodejného nepomáhá. Na recept je Vermox - po první tabletě je do dvou dnů klid.... ( a ano je nepříjemné si vůbec o recept říct, ale když to děti přinesly prvně, taky nás to bohužel oběhlo všechny a znovu to teda nechci....)Takže jak se objeví info ve školce, tak kontroluju a lékařka naštěstí ihned píše recept ( jsou vidět v noci při konečníku, jsou světloplaší....takže žádné dlouhé svícení). Jo dětem ulevovalo mazat na noc čistou vazelínou.