Lehké mentální postižení u dítěte. Máte zkušenost?

17. črc 2022

ahoj,prosím máte někdo zkušenost s lehkým mentálním postižením u dítěte?
v pátek jsem dostala zprávu s ppp a tam čtu,že má lehké mentální postižení,nikdo mi neřekl jak to řešit anebo co bude dál?co se dál děje?zhoršuje se to?nebo se to v dospělosti zlepší?děkuji moc za Vaše zkušenosti.

zuzkasim
17. črc 2022

Jak staré je to dítě? A jak je možným, že tě v PPP se závěry zprávy a s navrženými opetřeními neseznámili? Nebo jsi jim nerozuměla?
Je to celkově nižší rozumové nadání. Žít bedete dál, jako doposud, akorát by bylo fajn, kdyby se dítěti někdo věnoval, aby se co nejvíce rozvinulo to nadání, které má. Podle té péče, jaká se mu dostane, se bude pak v dospělosti mít. Výše IQ se nijak zásadně nemění, ale spousta dovedností se naučit lze a to ovlivňuje kvalitu jeho života a společenské uplatnění.

autor
17. črc 2022

@zuzkasim děkuji,syn má 10 let.no bude mít asistentku pedagoga.ale nic víc nevím 😲 a máme ho furt chválit,chválit a chválit a v září jde bohužel na 6 týdnů do psychiatrické léčebny.ráda se mu budu věnovat,ale netuším kde a jak a kde vlastně začít a ani nevím jaké nadání by se u něj mělo rozvíjet dál 😲 nikdo mi fakt k tomu nic víc neřekl.anebo jsem špatně tomu rozuměla a až z té zprávy teď jsem vykolejená

zuzkasim
17. črc 2022

Tak předpokládám, že jste se mu věnovali i předchozích 10 let, není potřeba s tím teď extra začínat🙂 Netušila jsem, že je dítě tak velké. Předpokládám, že mu vždy déle trvá, než se něco naučí, požadavky školy tak úplně nezvládá. Důležité je, aby uměl číst s porozuměním, psát gramaticky co nejlépe, počítat ten základ, co bude v životě potřebovat (násobilka, sčítání a odčítání do 100 ideálně zpaměti, větší čísla klidně napsaná pod sebou). Aby se orientoval v běžném životě - uměl si nakoupit, zajít na poštu, na úřad, do školy, k babičce... Poznal hodiny. A pak mu najít něco, co ho bude bavit, v čem se bude rozvíjet a zažije úspěch. Někdo má rád zvířada, někdo rád pracuje se dřevem, prostě cokoliv, co by teoreticky mohlo být jeho budoucí povolání. V tomto věku už je potřeba nad tím pomalounku začít přemýšlet. Nevím, do které třídy chodí, ale ono to uběhne rychle a bude v devítce a bude se muset rozhodnout, kam dál.
Ze zprávy vykolejená být nemusíš, oni tam jen napsali to, co už dávno musíte tušit, prostě v některých ohledech má potíže - určitě je to vidět ve škole. Jestli má nějaké sourozence a ti problémy nemají, tak máte i porovnání. Bylo by vhodné zavolat si do té poradny a zeptat se jich, jestli mu můžeš v něčem pomoct ty konkrétně. Já takhle vařím z vody, o tvém dítěti vůbec nic nevím, protože lehké mentální postižení samo o sobě o člověku ještě nic moc nevypovídá. A když píšeš o hospitalizaci na psychiatrii, tak těch problémů asi řešíte víc, dítě pouze s touto diagnózou by takový pobyt nepotřebovalo.