Mimi s postižením dolní končetiny - má někdo osobní zkušenost?
Dobrý den, jsem ve 21. tt a bylo mi zjištěno, že miminko nemá správně vyvinutou spodní část nožičky a nejspíš to nepůjde operativně vylepšit, tzn. funkční jen jedna, druhá od kolene dolů ne. Potřebuji vše okolo toho od nějaké maminky, které se narodilo mimi s podobným postižením, abychom tušili, co nás může čekat. Najde se někdo, prosím?
Tak zalezi, jak je nozka vyvinuta. Jestli je nebo neni. Pokud je a je treba “jen” nejak deformovana, tak to jde spravit treba tou operaci ci sadrovanim. A pokud ji nema vubec, tak treba dostane protezku a bude chodit s protezkou. On nic jineho nezazije, takze takove deti se nauci s protezkou fungovat naprosto normalne. Kdysi davno jsem videla v poradu Áčko (jestli si pamatujete) a byla tam maminka s holcickou, ktera nemela od narozeni rucicku a mela protezku. A holcicka s ni fungovala uplne normalne a umela si ji i nasazovat.
@rybamrazena A můžu vědět jak? Dva roky chodime na rehabilitaci, na spaní nosí speciální dlahy, tejpujeme, nějak si nedovedu představit, co jiného se dá ještě dělat🙂
@markyszek bez sader a dlah se sice pec lecit da, ale s nejistou prognozou a recidivou za dvermi a dennodennim hodinovum cvicenim a obvazovanim. Predpokladam, ze pani ma na mysli franc.metodu Seringe, ktera je rozsirena i ve Svycarsku a casti Nemecka. Avsak sami tvurci ji opusteji a jdou smerem Ponseti, kt.je jediny neinvazivni a doporuceny SZO.
@markyszek Napíšu zprávu - problém není a straně dcery....
@rybamrazena ahoj. Muzu take poprosit o informace k te alternativni lecbe PEC?
Děkuji všem za přínosné a i ty nepřínosné informace. Spíš mi šlo o to, jak se s tím žije od malinka, co nás čeká v případě, že bude muset mít třeba protézu, jak je to s chůzí, atd. atd.. O PEC nejde, naše mimi nemá vůbec vyvinutý kotník.
@ell_2019 co vim, tak predni cesky ortoped - takova ta kapacita, ke ktere se vsichni sjizdeji - je docent Chomiak. Mozna bych se ho pokusila kontaktovat a zkonzultovat s nim konkretni diagnozu a nasledne moznosti lecby, abyste vedeli, ceho je dnesni medicina schopna. Pak treba uvidis, ze to treba neni tak cerne anebo budes vedet predem, na co se pripravit, najdes podpurne skupiny, zjistis si dopredu postupy, na co je narok atp... ja treba “za pochodu” zjistuji, ze i “blba” zadost o lepsi dlahu, je takovy uredni siml, ze z toho jde cloveku hlava kolem (a to pominu fakt, ze to ze nejaka lepsi moderni dlaha existuje, jsem si musela zjistit sama - nas stary pan ortoped o ni do te doby v zivote neslysel...).
@ell_2019 já bych se opravdu obrátila na lékaře, který Vám asi řekne nejvíc co Vás čeká a nebo najít maminku, která má stejný problém, což jste tady asi chtěla... A doporučuji už teď se poohlížet po lékaři, který si Vaše děťátko po narození převezme do péče... Držím pěstičky ať to Vy a mimi zvládnete s co největší lehkostí....
ortopedy jsem kontaktovala a zjišťuji samozřejmě i tyhle důležité věci. A tady jsem se chtěla dozvědět něco ze života takového miminka....přesně jak píšete, od maminky, která řešila stejnou či podobnou věc. Ale děkuji, třeba se ještě někdo ozve 🙂

@markyszek Zrovna toto "postižení" se dá léčit bez sádrování. jestli chceš, napiš zprávu, pošlu kontakt na někoho, kdo už takové dítě uzdravil bez sáder...