Možná cukrovka u dítěte: Jaké jsou první příznaky?
Dobrý den, syn 4 roky byl před 14 dny na odběrech krve. Vyšel mu lehce zvýšený cukr v krvi na lačno 5,9 hranice 5,6. Dr zatím neřeší že to někdy zkontrolujeme. Syn teď chodí pořád čůrat a hlavně za poslední týden i v noci třeba i 2x což nikdy nedělal. Nic extra toho nevypije proto mi je to divné. Máte někdo zkušenosti myslíte že se přeci jen může jednat i cukrovku? V pondělí budu řešit s Dr. Díky
@werumka to už jsme právě taky řešili dřív jestli to není psychicky to bylo jen večer co chodil pořád čůrat ale všechno v pořádku do školky se vždy těšil, doma taky v pořádku žádný problém takže nevím že by to bylo psychiky. Má tu krev v moči tak se pořád řeší aby to nebyli ledviny atd, ale to má v pořádku a asi to bude mít dědičné po mě já mám erytrocyturii nezjištěného původu. Jenze to nechodil čůrat v noci ale na dnešek byl dokonce 3x a ráno chodil pořád, do školky běžel s nadšením. Fakt nevím. Co přijde ze školky chodí taky hodně často a to šel poo ani tam nespal. Ve čtvrtek jdeme na kontrolu a budeme brát i moc tak uvidíme. Snad to bude v pořádku ale červík hlodá to snad chapete
To je jasné, člověk to řeší a chce najít příčinu.
Ta psychika bývá v určitých vývojových fázích častá. Centrální nervová soustava dozrává skokově. Některé děti začnou mezi čtvrtým a pátým rokem koktat, některé mohou reagovat takto. Neznamená to, že byste dělali něco špatně nebo zažíval něco špatného.
Pokud by to čůrání bylo důsledkem cukrovky, už by to odhalily i testovací papírky na moč. Můžeš je klidně pořídit. Jmenuji se DIAphan. Nacura na to hned budeš vědět.
@werumka dobře zkusím kouknout v lékárně, moc děkuju. No mě hlavně zaráží že on toho nevypije nijak moc a pořád čůrá, někdy se nevyčítá ale většinou čůrá a fakt jako docela dost. No uvidíme ale věřím že to byl jen výkyv jen mi to nedá spát. Ještě několikrát denně přijde že je unavený a jde si chvíli lehnout ale pak řádí jak ďas
A kolik toho vypije? Silnejsi nutkani na moceni je naopak i kdyz pije hodne malo. Ledvinam malo piti taky zrovna nesvedci..
@rencinka87 jako litr vypije někdy asi i vic ale člověk ho musí pořád pobizet , syn 2 roky ten zase vypije 2 litry ani nemrknu ale ten to má od malička a řešila to i Dr ale vše v pořádku tak prostě jen hodně pije. Já teda taky málo piju nepotřebuju hlavně přez zimu , v létě zase víc to je asi normální
Jo tak litr je asi ok, u nas kluci taky malo pijou, hlavne teda starsi, ten podle me litr neda ani. Tak drzim palce, at to neni nic vaznyho. Mocak a ledviny mu kontrolovali?
@rencinka87 byli jsme jednou i na pohotovosti že ho bolelo břicho a byl úplně gumovej udělali odběry i utz vše v pořádku jen mu přišli na červené krvinky v moči Dr nasadila ATB v podezreni na zánět močálů ikdyz ho nic nebolelo při čůrání po ATB krvinky byli na minimu a cca po týdnu zase začal víc čůrat tak další utz a krvinky opět stouplo a pak ještě jeden vše v pořádku a má to asi dědičné po mě . Teď v lednu právě dělala Dr kontrolní odběry všeho a vše dobrý krom těch krvinek v moči což je už asi normální a byl ten zvýšený cukr. Do té doby čůrání v normě i večer atd a týden na to chodí zase pořád čůrat a hlavně ho to budí i v noci 2x minimálně což od mala co nemá plenu nebyl ani jendou. Taky doufám že je to zas jen nějaký výkyv a vše bude dobré. Ve čtvrtek budeme chytřejší

Ono v tomhle věku to může být psychického původu. To neustálé nutkání, i když je to třeba jen pár kapek...