Může být matka přítomna u uspání dítěte před operací?
Prý je možnost aby byla matka přítomna u uspání dítěte před operací?? Ví o tom někdo něco?
@mimco mě právě taky, a nedopustila bych , aby z toho mělo moje zbytečně takový trauma, jako já. ono dřív taky ta mandle úspěšně dorostla, dneska při té "operaci" to ošětří tak, že na to dítě znovu nemusí. žijeme v jiném století.....
@stekkna a na jakou jde dítko operaci?
No, mne trhali pri vedomi i krcni. No a? Nosni byla proti tomu uplne prd. Ale mezi nami, tehdy tu nosni jen ucvakli a bylo.
Nejak se nam siri nesvar v podobe predstavy, ze je vetsina matek vystresovana a ubrecena. Ja nutne zakroky beru velmi pragmaticky, coz ovsem neznamena, ze v tom dite necham machat.
@kittykat22 no ja spis myslim, ze kdyz byl na operaci v motole orl, byla to poměrně tezka operace hlavy,takže museli dbat na cistotu na 100%,ale cedtu na sal mi.dovolit asi měli no. Druha operace zuby-slo o vrtani v narkoze,případně trhání. Takže cisto určitě ano,ale jsou to zakroky, ktere se delaji běžně v ordinaci bez takove sterility.
@jaya Tak to myslíš tedy velice špatně. Všechno, co život přinese má svoje pravidla, bohužel. Při operaci v plné narkóze - podotýkám, určitě být nemůže, Na operačním sále v tomhle případě nemá co dělat. Neznamená, že když jsem matka - rodič, či jen zákonný zástupce, že je mi vše dovoleno
Tady je to docela fajn, charta práv dítěte - článek 2.:
http://www.detivnemocnici.cz/charter/ch_02.html
Je tam,že cituji: Právo dětí na to, aby u sebe kdykoli měly své rodiče, se týká všech situací, kdy děti přítomnost svých rodičů potřebují nebo potřebovat mohou...
Já bych si z toho vzala to, že u uspávání ano, dítě může potřebovat utišit, uklidnit, ale bezhem operace ne - tam mu mohou pomoci jen lékaři.
p.s. ne, u operace rodič být podle mě nemá, aby to nevyznělo, že za to lobuji. 🙂
V necelých 5 letech jsme byli se synem na nosní mandli v Praze na Karláku.....u uspání jsem nebyla, ale na pokoji dostal premedikaci, po které byl takový trochu ospalý, měla jsem strach, že bude problém, až ho budou odvážet na sál, protože je hodně úzkostný a citlivý, ale premedikace zapůsobila tak, že když jsem ho doprovázela na lehátku k výtahu na sál, tak byl úplně v pohodě, už vnímal tak napůl.....přímo u uspání jsem pak už nebyla, mohla jsem ho doprovodit jen k tomu výtahu....možná by bylo možné i něco víc, ale to jsem tehdy ani nezjišťovala, nebylo nic víc potřeba....přivezli ho tak napůl probuzeného, chviličku poplakával, ale pak usnul a když se vzbudil, tak byl úplně v pohodě, odpoledne si pak už hrál v herničce, dal si sváču, navečer jsme jeli domů.....nepamatuje si z toho skoro nic, jen že tam měli pěkné barevné postýlky 🙂 . Jinak musím říct, že jsme tam byli moc spokojení, všichni byli příjemní, ochotní, pomohli, poradili, když bylo potřeba....
@stekkna co to je za operaci? Třeba soukromá chirurgie na poliklinice Budejivicka u operace kyly to umoznuje.
My jsme nakonec šli do Krce, byla jsem u premedikace - syrup, syna na sal odvezli vláčného, byl uplne v pohodě, jeste mi zamával z lehátka. Zpět na pokoj po cca 2 hodinách, lehce probrány, ale hned zase usnul. Zvládl to skvele a to to byl 2.5 roku stary cita. Z operace si pamatuje pouze nemocniční výtah, o ničem jinem nemluví.
@magdalenax přečti si tu chartu práv dítěte . Naštěstí už nežijeme za totality... Pro někoho možná bohužel.
@stekkna v Jindřichově Hradci, jsme z jižních čech......
Máme jít na mandle, nicméně vzhledem k diagnoze je u nás i narkoza velmi riziková. Proto jsem z toho tak vyplašená. Máme jít na Vinohrady
@stekkna jéé, tak v praze - nejjednodušší je obvolat běžné nemocnice, všude se zpetat, kde to umožňují, nebo tam zajít - lepší než tel kontakt, karlák, bulovka, krč, motol, a pak když nenajdeš, tak za úhradu soukromé, třeba Mudr. Fořt Modřany, nebo v kladně dělají stejnou technikou jako v modřanech a v rámci jednodenní chirurgie - a tam myslím bez úhrady.
To jsi měla napsat hned a bylo by vyřešeno. Nicméně zajímavé téma...
@josefina79 - přesně takhle i u nás - premedikaci v sirupu dostal už na pokoji, kde jsem s ním byla celý den, odvezli ho už lehce vláčného, vůbec žádný problém, taky mi zamával a jinak nic, byla jsem z toho skoro vedle, čekala jsem nějaký problém, jelikož je taky extra cíťa....ale bylo to úplně v pohodě 🙂
@berenika39 Právě že nebylo. Vzhledem k diagnóze můžeme jen na Vinohrady, potřebujeme speciálně vybavenou JIP. Karlák a Motol mají na mandle plno min do prosince a na Karláku, kde nás pozorují, mají i nějaké omezení. Takže Vinohrady byly jediné řešení
@stekkna Před 4 lety jsem byla na operaci s vnučkou. Pár měsíců před tím mi zemřela dcera, její matka. Byla jsem hrůzou bez sebe. Lékařům nedůvěřuji a najednou jsem jim měla svěřit svou vnučku. Dožadovala jsem se, abych s ní mohla při uspání být a to razantně odmítli. Mohla jsem čekat v pokoji, kde jsem pak trávila na židli další tři dny. Nebyl volný nadstandart. Ačkoliv jsem pak pomáhala dětem z pokoje, čurat, pít, jíst,utírat nos a uklidňovat, měla jsem pocit, že by mě nejradši vykopli. Vnučka to ale celé snášela mnohem líp než já. Držím palce, ať to proběhne hladce...když už to musí být.
@jaya Já ji číst nepotřebuji, nicméně - berenika zkopírovala, umíš-li číst právní slovíčkaření, tak je zcela jasné, že na sále při uspávání nemá nikdo, krom lékařského personálu co dělat

Já nevím, na sále je sterilní prostředí, asi bych se tam za každou cenu nesnažila dostat. Jsou věci, které dítě holt v životě zažije a prožije si je, rodič nemůže vždy zajišťovat 100% uchránění dítětě od čehokoliv ,,zlého´´, určitě se mu v nemocnici nikdo nechystá ublížit.
Mimochodem, mně trhali cca v 8 letech nosní mandle za živa, brutál, fakt, dnes se tomu říká operace 😀