icon

Může dítě s alergií na lepek jíst lepek později?

lilien282
21. kvě 2024

Dobrý den,
mohu se zeptat. Mám 7🌜miminko a zrejme se mi osypalo po lebku při zavádění. Znamená to, že ho už vůbec nesmí? Mebo můžu zkusit později?

lencaa11
•
21. kvě 2024

@lilien282 no i záleží co to bylo za potravinu jinak to hned neznamená že nemůže lepek spíš něco nesedlo

mia5344
•
21. kvě 2024

Ne to neznamená automaticky že na něj má alergii. Zkusila bych za nějaký čas zase a uvidíš. Mě se dcera pri zavádění osypavala po mrkví a teď s ní nemá absolutně žádný problém

miryp
•
21. kvě 2024

Tak záleží, jakým produktem jsi lepek testovala, zda ta reakce není spíše na nějaké stabilizátory v tom výrobku. Dále může reagovat jen na konkrétní obilovinu, ne na lepek jako takový. A stejně tak se mohlo osypat po úplně jiné věci - drogerie, kosmetika, jiné potraviny, atd.
Z jednorázové reakce vůbec nelze usuzovat, že vadí lepková bílkovina. Každopádně pokud by to nakonec reakce na lepek byla, tak záleží, zda jde o alergickou reakci, nebo o celiakii. Alergie může vyhasnout, celiakie je to doživotní záležitost. Ale na takové závěry je teď opravdu brzy, když vlastně ani nevíš, na co mimčo reagovalo...