icon

Může se dítě nakazit HIV při kontaktu s krví?

11. lis 2024

Dobrý den, mám možná hloupý dotaz, ale i tak, mám z toho zlý pocit. Syn (5) dnes v podchodu ve městě šlápl do nějaké tekutiny, vypadalo to jako krev, ale bylo ji dost taková kaluz a nezaschnutá. Je možné, že to jen vypadalo jako krev, ale dost přesvědčivě. Každopádně měl zrovna odrenou ruku, ze které mu tekla trochu krev (predtim upadl). Je teoreticky možné, kdyby to byla krev na zemi a jak do toho šlápl a trochu to vystriklo, ze kdyby mu to striklo na tu ruku, tak ze se muže nakazit HIV. Mě to v tu chvíli nenapadlo, proste hold jsme to přehlédli a šlápl, ale pak mi tato myšlenka proběhla hlavou a už tam zůstala.. nevím jak dlouho to tam bylo na zemi, vím, ze HIV na vzduchu vydrží několik minut. No co myslíte?

monniculik03
•
11. lis 2024

myslim si, ze moc prehanas a konspirujes 😉

amazienka
•
11. lis 2024

Fakt ne 😅

cilkat
•
11. lis 2024

Kdyby do toho přímo sáhnul nebo spadnul, tak bych možná o nějakém nakažení i uvažovala... Takle fakt ne.

merope
•
11. lis 2024

@cilkat I tak bych spíše přemýšlela o žloutence či jiných chorobách než zrovna HIV. A teda kdyby to fakt byla krev - kaluž krve někde na přechodu - to není úplně standardní věc ve městech.

autor
•
11. lis 2024

@merope bylo to v podchodu na nádraží, je tam taková lesklá podlaha, takže to byla fakt “kaluz”.

cilkat
•
11. lis 2024

Stejně je mnohem pravděpodobnější, že někdo cestou domů křapnul při zakopnutí na schodě lahev červeného nebo krabku rajčatové štávy. Opticky to v tom průchodu bude vypadat úplně stejně.

uzivatelkapetra
•
11. lis 2024

Nebála ses nedávno vztekliny od vrčícího psa?

neomenia
•
11. lis 2024

Ne.

goldenova
•
11. lis 2024

Myslíš, že ti tady opravdu edukovaně odpovíme? Pokud si chceš být jistá, zavolej si na na příslušné oddělení v nemocnici.

kamimnichov
•
12. lis 2024

1) trochu moc premyslis a prehanis
2) ta pravdepodopobnost je velmi mala. HIV je obecne pomerne nachylny. Pri primem postupu- nakazenyfetak, picha si intravenozne a bezprostredne po nem si jehlou picha jiny fetak, tak je to mizive procento.
To horsi je to u viru hepatitidy (cos urcite nechtela slyset).