Ahojte, synovi namerali obrovske cisla +6,5 a +8.... Ma iba 4roky. :( Nemate nahodou niekto skusenosti, ci sa tie diotprie casom zmensili? Dakujem
@kacka1994 A jak je prosím tě možný, že od té doby mu nikdo zrak nezměřil? 🙈 To mi hlava nebere.
@anezzzka36 no jako meri mu ho, ale ne s rozkapanyma ocima, takze sami rekli, ze to neni vypovidajici a ze je dulezite, kolik radku precte - ale to je prece na dalku, tak to vubec nechapu. Meri mu je bez rozkapani a to pry je orientacni. ptam se na to kazdou navstevu a pry to teda udelaji pokud mam potrebu ho tim trapit, ale je to zbytecne - no nechapu 🤷🏻♀️🤷🏻♀️ je mu ted skoro 5,5, bryle a jedine mereni s rozkapanim bylo skoro ve 3letech... takze treba to cteni je nejak nakopne, nebo nevim... prijde mi, ze se hodne snazi zamerovat. Jdeme pristi tyden, tak snad to bude k necemu 🙉
Z vlastní zkušenosti ti mohu říct, že u malých dětí se zrak ještě vyvíjí a někdy se dioptrie časem mohou snížit nebo stabilizovat, zejména pokud jde o dalekozrakost, která je v dětství celkem běžná. Oči rostou a s nimi se mění i lom světla v oku, proto to může být později mírnější 🙂
@kacka1994 to je zvláštní, to jsem teda nikdy neslyšela... moc mi nedává smysl, proč by rozkapání mělo mít vliv na změření zraku? Dospělý přeci taky nerozkapávaj, nebo větší děti. Prostě strčíš hlavu do přístroje, a to je určitě daleko přesnější, než čtení na orientační tabuli, zvlášť, když tím se testuje vidění na dálku.
určitě bych přeměření chtěla, rozdíl dvou dioptrií je přeci hrozně moc. a asi bych se ještě zeptala nějakýho jinýho očaře na jeho názor ohledně toho měření a napsanejch brejlí.
@normalnimatka Na ocnim mu dala ty prvni bryle slabsi o dve dioptrie, protoze se to tak dava u teto vady, aby oko "pracovalo". To nam potvrdila i jina lekarka, ze to tak je ok.
Ale dal uz nevim, ty dve dioptrie uz dorovnal zrejme. Ona mu meri dioptrie v nejakem pristroji. Ja jsem tam zrovna ted 2x byt nemohla a byl tam manzel a ja jsem ji uz minule volala, ze proc ma napsany okluzor na oko, ktere je podle mereni horsi a proc nema predepsane nove bryle, kdyz ma podle toho mereni uz min dioptrii nez ma na brylych. A ona me nejak dokazala po telefonu vysvetlit a presvedcit, ze to tak je spravne.
Nasledne na ortoptice mi zas rekli, ze ma ty okluzory stridat a proc a ze pani doktorce to zavolali a ze souhlasi. Tak jsem si taky rikala, ze je to divne a ze ta doktorka asi dobra neni.
Tady v diskuzi me ale zas presvedcili, ze je to normalni postup (i to ze optometristka o tomhle vi vic nez ocni), na optometrii nas zas uklidnili, ze ma spravne bryle (teda zas debilne mu sedi, protoze v optice me presvedcili, ze je to ok a ze ma krivy usi a proto mu to sjizdi na stranu a budou vsechny). No proste na palici.
Na ocni jdem pristi tyden a hodlam se fakt hodne ptat, ale sama jsem na ocnim byla jen s jecnym zrnem. Nemame vady v rodine, tak fakt nevim jak to chodi - me doktorka tvrdi, ze bez rozkapani je to namereni orientacni.
@normalnimatka chat gpt dava za pravdu doktorce - ze se to meri s rozkapanim. Vzhledem k tomu, ze cte a prijde mi, ze hodne zaostruje, tak si budu stat za tim, aby mu to rozkapala tentokrat.
Rozkapani proběhlo poprvé. Korekce se dělala polovinou naměřených dioptrii. Tato zůstala stejná následujících 10 let, kdy se postupně vada zlepšovala. Zlepšování probíhá cca do 14-15 let. Pak už zůstane, co zůstane. Při dalších kontrolách- ve školním věku probíhá i kontrola pomocí čtení na blízko a podle toho se případně koriguje.
@kacka1994 Určitě jo. Oni jsou fakt zvyklí tohle testovat. Tahle vada se stejně nekoriguje plně. Tedy když tam bude nějaký posun, není to vůbec k řešení, protože rozptyl korekce je velký. Rozhodující je, aby se mu dobře koukalo. Nemají jen kartičky s textem, ale i se symboly (takže říká, co vidí). Vždycky by měl přečíst v pohodě to, na co má korekci. Cílem je, aby se mu s těmi brýlemi dobře koukalo 🙂
@normalnimatka má to zásadní vliv u dětí na změřené dioptrie v tom přístroji, o kterém mluvíte.
U naše syna byl před rokem zjištěn astigmatismus a 6,75 obě oči. Korekci dostal 3,5 a bylo to měřeno po rozkapání. Teď po roce bez rozkapání jen četl hrabičky a dostal 4,5 korekci na obě oči bez okluzoru.Další kontrola za rok.
Děti mají silnou schopnost akomodace (narozdíl od dospělých), takže si krátkodobě dokáží zaostřit. Akomodace se rozkapáním dočasně "vyřadí". A měření je díky tomu přesnější. Co vím, tak u nás obvykle objednávají děti každý půl rok, jednou rozkapou, podruhé ne.
Vysoké plusové dioptrie u dětí jsou často způsobené tím, že oko je delší, obraz dopadá za síníci a koreguje se to spojkou (plusová čočka). Jak dítě roste, refrakce se může výrazně snížit. Ale i tak je to samozřejmě potřeba řešit.
Dakujem vam. Syn ma k tomu este aj tupozrakost. :( na 2 mesiace nam dalj o 2 dioptrie menej a v auguste nasadia plnu vysku. Ja sa tak bojim ze tieto cisla budu stagnovat :(((((
Tak dnes mu rozkapali oci. Bryle ma 2,5 let. Predtim namereno 8,25 a 8,75 a dneska 8,0 a 8,75 🫣😭 doufala jsem v nejaky posun. Denne cvicime, 1x tydne ortoptika, nosi okluzor... doufala jsem, ze ma nejaky posun 😭 Jediny posun je, ze uz pouziva obe oci a ne jen to silnejsi....
@kacka1994 a tupozrakost sa nejak zlepsila?
ano, tupozraky by byt nemel pokud spravne chapu 🙂
Syn mel v necelych 3letech +8,25 a +8,75. Od te doby mu nikdo nemeril oci po rozkapani, takze to nevime jiste. Vubec to teda nejak nechapu a sere me to... pry se to pozna podle toho jak precte ty radky- ale ty prece cte na dalku a ne na blizko, tak to fakt vubec nechapu. No ale podle mereni bez rozkapani a podle toho cteni pismenek na tabuli ma ted +6,25 a 6,75.Coz odpovida tomu, jake ma bryle od zacatku. Chodi na ortopticka cviceni i kdyz uz nema tupozrakost a okluzor strida. Pry prave kvuli trenovani oci, aby se zlepsily.
Zacal ale cist a prijde mi, ze si dava zas knizky blizko k ocim, ted jdeme na ocni, tak budu vyzadovat vysetreni.