icon

Nemocné miminko. Kdy volat lékaři?

27. únor 2025

Ahoj,
nechci působit vyplašeně, ale spíš bych se ráda předem informovala.
Syn, čerstvě 2 měsíce a je nemocný. Chrčí, zahleněný, pšiká a kašle bez vyšších teplot a bez horeček. Chtěla bych se zeptat, jaký bývá průběh u miminek? Může se ještě teplota objevit nebo zhoršit stav, když je nemocný od včerejšího večera?
A kdy se pak případně volá pediatrovi? Jinak zatím ani neodsávám nos, pouze kapu Libenar a občas stříknu Sterimar Baby. Mám ho hodně na sobě nebo v nosítku, nejvíc chrčí, když je na zádech, ale najíst a dojít na WC potřebuju. Při spánku dýchá čistě (i v noci spí na mě) a i při pití. Je na UM.
Zajímalo by mě, kdy je ta fáze, kdy u takového mimča volat lékaři? Samozřejmě při zhoršení stavu - špatně by dýchal, horečky k 38°C, neustávající kašel,...?
Děkuji.

linusha
27. únor 2025

Za zavolání nic nedáte, já bych u 8 tydenního volala hned.

jancazao
27. únor 2025

Já bych taky volala hned. Pediatr chce většinou takhle malinké dítě vidět.

autor
27. únor 2025

@linusha
@jancazao Díky, zítra ráno teda radši zavolám. Nepřijde mi právě jeho stav nějak vážný, proto jsem radši napsala i sem.🙂

kristyn86
27. únor 2025

Samozrejme se stav muze zhorsit kdykoliv. U takhle maleho miminka bych uz sla asi zitra k dr. Aby si ho poslechla atd. U mrnousku je vse takove zdradne a rychle se to muze zmenit. Taky leky/cipky na teplotu poresit,u deti do 3 mesicu je lepsi to zkonzultovat s lekarem. Vetsinou jsou od 3 mesicu a nejake vahy,ale radeji mit doma.

evellin123
27. únor 2025

Ahojky ,taky určitě volat pediatrovi jen ať má info o stavu ,buď rovnou doporučí přijít na kontrolu ,nebo naopak řekne že teď řadi různé nachlazení,tak počkat zda to samo odezní,tak jsem to dělala u obou dětí a vzdy mi paní doktorka dobře poradila i po tom telefonu. Přesně jak píší ostatní maminky u tak malého miminka za zavolání určitě nic nedáš a budeš mít aspoň potvrzeno,že jsi udělala maximum ,lepší než čekat než dorazí teplota 😉

palja
27. únor 2025

Volala a zašla bych k lékaři hned. U mimin se to nesmí podcenit, zvlášť u dětí do 6 měsíců.
Dobré je mít doma inhalátor a dávat přes něj několikrát denně vincentku.

klokanka31
27. únor 2025

Já bych teda pelášila k doktorovi. Já vždycky plaším i u 4 leté, ale vždycky lepší včas než něco zanedbat...

miryp
27. únor 2025

Já bych ráno zavolala MUDr. a domluvila se, v kolik hodin se tam s ním můžeš zítra otočit, aby si ho poslechla před víkendem. Stejně tak, pokud má rýmu, tak bych ten nosík 1 - 2x denně odsála, přijde mi to pro dítě méně poškozující než nechávat sekret v těch dutinách, kdy to může snadno sklouznout k zánětu středouší.

autor
27. únor 2025

Ráno volám. Chrčí jen při dýchání vleže a když si pšikne a má něco v nose. Jibak dýchá čistě. Má v podstatě jen tu rýmu a kašle občas kvůli hlenům. Jinak právě bez teploty a je ok, směje se. Chytil to ode mě a já od dcery. Byli jsme nemocní postupně všichni.

@klokanka31 Tak to já teda řeším u starší jen při horečkách, když nejdou srazit nebo když se to delší dobu nelepší.

gruyerre
27. únor 2025

To je super, že nešílíš kvůli nějakému kašlíku nebo rýmě, myslím, že je to fajn přístup. Vzhledem k tomu, že zítra bude pátek, zavolala bych doktorovi, popsala stav dítěte a uvidíš, co ti řekne, možná ho bude chtít poslechnout.

pakeros
27. únor 2025

Se starším dítětem bych nešla,ale s miminkem bych se u pediatr zastavila ať ho poslechne.

autor
27. únor 2025

@gruyerre Jsem s manželem domluvená. Přijede dřív, pohlídá dceru a já na otvíračku pojedu s malým raději k doktorce. Nešílím, ale taky nechci něco podcenit. Kdyby neměl ten kašel, tak tam nejedu a jen volám. Těch nemocí ještě bude...🙂

lenerka1
27. únor 2025

Řešila bych to telefonicky, naše vždy dobře poradí, případně řekne, v kolik hodin máme dorazit. Nerada chodím s dětmi do čekárny plné jiných nemocí...to je tak, aby si člověk k nachlazení přinesl ještě nějaký ošklivý bonus.

autor
28. únor 2025

Ahoj, kdyby někoho zajímalo, tak dám update.
Syn spal přes noc hezky, ale ráno se mu rozjel vlhký kašel. Raději jsem jela.
Na poslech čistý. Máme sirup na kašel, Nasivin a odsávat podle potřeby.
Kdyby došlo ke zhoršení stavu, tak pohotovost, protože se stav u miminek může zhoršit během chvilky. Takže doufám, že to bude dobrý a žádný vážný stav nenastane...
Díky za rady.

evellin123
28. únor 2025

Ahojky ,děkuji ,že jsi napsala ,myslela jsem na Vás a zatím super tak budu držet palečky ať se to nerozjede . Každopádně je dobře,že si doktorka malého poslechla a dala rady jak dál postupovat ,aspoň víš ,že když se to Zhorší ninkam už nevolat a rovnou na pohotovost.