Neprospívající batole - za deset měsíců dcera přibrala jen 4 kg

petagr123
11. říj 2018

Maminky jdu opět s prosbou o uklidnění… již jednou jsem zde podobný dotaz psala. Mame doma 10 měsíční holcicku a mame 6,5kg a Cca 72 cm😪 jste na tom někdo podobne, ze mate doma takového “drobka”? Je možné, ze od narozeni přibrala pouze necelé 4 kg? Nevim, uz co dělám spatne… mame prikrmy zavedené uz od 4 měsíce. Samozřejmě když ma chut sni toho az az… když nechce tak zavře pusinu a nedáme do ni ani lžičku. Aktuálně je nachlazena rýma, kašel a navíc nám rostou další 2 zoubky, takže tomu jídlu moc nedá, popřípadě díky ryme občas to jídlo vyzvraci. Pro jistotu jsme zašli k pediatrovi aby ji prohlédl, neodpustil si poznámku, ze za svou praxi nikdy neměl tak hubene batole. Což mi teda na optimismu nepridalo… mate někdo podobný problém?

Jinak dle neonatologickeho vysetreni vývoj na jedničku… dokonce při kontrole v 9 měsících nám bylo řečeno, ze jsme vývojové o 2 měsíce napřed. Leze, stoupá, obchází nábytek, zdvojuje slabiky…

Moc dekuji za názory a rady 😉

normalnimatka
11. říj 2018

bych to nehrotila. jestli se projevuje standardně, je spokojená, veselá a tak nějak normálně jí... tabulky občas fakt jen zbytečně stresujou.

sudylichozrout
11. říj 2018

@petagr123 dcera mela v roce 7 kg cca 70 cm. Ted ma dva a ctvrt roku, vazi 9,5 kg a ma 82 cm. Pokud nejste obri a pokud ji netyrate hlady, neres to. Res to, az kdyz bude hubnout.
Tvemu pediatrovi ji klidne privedu ukazat i s lejstrem zprav ze vsech vysetreni, ktera dopadla nastesti dobre🙂
Genetika je mrcha... Mam 160 cm a kdyz jsem sla do prvni tridy, mela jsdm 16 kg 🙂

emamaira
11. říj 2018

Máme podobneho drobka, sice 9 měsíců, ale taky 6,5 kg a délku teď nevím. Od narození nesplňuje tabulkové míry, nic s tím nenadělám.... Jinak je cilej, všechno ho zajímá, tak nechavam byt, at ji, jak se mu chce.

petagr123
autor
11. říj 2018

My s manželem mame oba cca 175 Cm… takže zase jako malý nejsme a ani váhové teda podvyziveni určitě nejsme… nevim po kom je… tedka dle dnešního vážení (pro jistotu vážíme 1x za týden) trosku zhubla ( 80g) ale to dávám za vinu te viroze a zoubkum…

sudylichozrout
11. říj 2018

@petagr123 Pokud je čilá, vypadá normálně a chová se normálně, nezvrací, není letargická, nebolí ji bříško, nemá průjem a tak, tak bych to fakt neřešila. Vím, o čem mluvím, prošla jsem si soukromým peklem, než mi dali doktoři pokoj. Na jednu stranu je dobře, že ji vyšetřili extrémně důkladně, ale na druhou stranu z toho mám dodnes tiky. Dcera měla PV 2,5 kg, 46 cm a rodila jsem 40+4. Takže prtě už od narození. V těhotenství mi pořád doktorka říkala, že je malá, byla jsem kvůli tomu i víc sledovaná, ale vše OK. Po porodu jsem neslyšela snad nic jiného, než to, že je úplně mimo tabulky a že se musí vyloučit to, to, to a tamto. Vážila jsem ji před každým kojením, po každém kojení, zapisovala, kolik vypila, pak pečlivě vážila každý příkrm, stresovala se z toho, že mi ho nesnědla celý, byla na prášky, když třeba v létě nechtěla jíst, protože prostě neměla chuť. Pořád jsem s ní někam lítala, od čerta k ďáblu...oční, kardio, endokrinologie, gastro (měla navíc reflux), neurologie... pozorovací hospitalizace. Až antropoložka tomu učinila přítrž, když mi vysvětlila tu prostou věc. Já jsem malá, muž má 175 cm. Tak nemůžeme mít obra. Protáhla mi její křivku do dospělosti a co vyšlo? 160 cm a 50 kg. To mám já (resp. měla jsem před dětmi, teď vážím o pár kil víc). Od té doby jsem to, i díky nulovým nálezům) zkrátka přestala řešit.
Radím ti to samé, pokud nechceš zešílet.

dixi86
11. říj 2018

Pokud je vše v pořádku a váha/výška je v porovnání ok, neřešila bych. Já jsem skřítek(160), manžel tak normál(183), syn 2,5 vypadá na 4-5let a dcera zatím údajně bude drobek(4m) a to měla o 10gr při porodu více jak syn. Ale je hodně aktivní a kojim max 5min, jinak zvrací. Sestra 175cm, švagr 195cm(tchani oba obri), dcera bude mít přes 1,8 určo, syn se zasekl a nevypadá, že bude vyšší jak 1,8.

petagr123
autor
11. říj 2018

@sudylichozrout velice dekuji za obsáhlou odpoved. Občas nám ublinkne neříkám, ze ne… ale nic zásadního. Nám se malá narodila v 38 týdnu a to s 2840 a 49 Cm … jak píšete taky občas šílím z toho, ze ji v misce něco zustane. Když se dívám na jiná fora ohledně receptu pro prtata a sleduji jak jim maminky vyvaruji a miminko to spokojeně basti a to mnozstvi říkám si opět kde je chyba… ja také vařím každy den čerstvé skleničky kupovane moc nemusí…

petagr123
autor
11. říj 2018

@dixi86 bylo nám řečeno, ze v jejím věku uz se řeší hlavně obvod hlavičky a výška a tyto dvě věci mame naprosto dle tabulek (sice ty tabulku silene nesnáším, ale v tomto jsme v normě)

konidana
12. říj 2018

@petagr123 dítě má mít v půl roce dvojnasobnou porodní hmotnost , v roce trojnasobnou. Podle mne to u vás sedí. A výjimky a odchylky samozřejmě povoleny😉

m.e.l
12. říj 2018

Kazde dite je jine, my zase u starsiho meli ze moc pribira (v pul roce 9kg). . . V roce vsak pak mel presne dle tabulek. Mladsi pribral hodne mezi ctvrtym a sestym mesicem a to proto, ze na kojeni neprospival a presel na UM, potreboval dohnat to, ze za mesic predtim pribral jen 80g. . .Jidlo jsem obema poctive vazila, neprekrmuji je . . . Starsi syn neni hubenour ale ani obezni (ma postavu po mne). . . Proste kazde dite si jde jinak a tabulky je nezajimaji (asi to bude tim, ze neumeji cist 😂). Jinak oba kluci se narodili 4 kg. Mladsi teda o kousek pod, ale sel planovane o cca 2 tydny na svet drive. Jit v terminu tak by vazil to co bracha. Oba jsou sileni zrouti. . .

vecerinka
12. říj 2018

Třeba můj syn měl v roce 7300g, 74cm. Porodní váha 3100g. Od 7. měs. kdy už byl na UM a měl příkrmy šla jeho váha pomalu nahoru. Vývoje také šikovný. V 18.měs. 8200g. Není to žádný jedlík a hoooodně věcí nejí. Vyšetřený je na všechno možné. Je zdravý. V lednu mu budou 3roky má 10,5kg a asi 91cm. Někdy jí víc někdy míň. Ve školce vůbec. Třeba se časem víc rozjí. Já v to taky doufám 🙂

dasenoxx
12. říj 2018

Moje dcera má ve 2 a půl letech necelých 11kg a 90cm. Je to jedlik, chutná jí už vše co ji uvarim (měly jsme v létě nějaké problémy s tím, že nechtěla jíst) ale příchodem podzimu se zase vše vrátilo do normálu 🙂 každý mi taky říká, že vůbec nepribira, ale je hold živější a to že nemá 16kg jako děti v jejím věku vůbec neresim.. je zdravá jako rybicka a kromě občasné teploty kvůli zubum nebo tak podobně, nebyla ani jednou nemocná 🙂

dixi86
12. říj 2018

@petagr123 mně zase výška ku váha, pokud je jinak čilá, šikovná, snažila bych se být v klidu. Ono jen i hmotnost je relativní pojem. Teď tu byla tchýně a zvedala syna, který má 15kg, o půl roku starší a stejně vysoký bratranec(její další vnuk) má tak 11 max, ale vzhledově mají postavu +- stejnou. Náš má tedy svaly, ale v oblečení vypadají prakticky stejně. Jen našeho neuzvedne. U dcery asi budu řešit taky, že je menší a blabla, ale má i malé chodidlo(což já tedy nemám), tak bude asi fakt drobná. A syn měl kolem roka necelých 10kg, začal hodně růst až po 11.měsíci. Obě děti jsem rodila před termínem překotně 2,8 a 2,81.

mku
12. říj 2018

Klid... ja mam syna skoro 15m a ma 8kg a vysku nevim, ale na roce mel 7,4kg a 72cm... je to nejedlik... pomohlo me davat prikrm napr pul vareneho vajicka, k tomu prilohu (ala ryze, jakakoliv testovina atd) a pak kupovany prikrm jako “omacka” a k tomu jeste lzicka oleje a odmerka fantomaltu... od narozeni bojujeme s jidlem i s vahou... chodime kvuli tomu do motola (bo od 3m nepije UM) a tam me prave byl doporuceny fantomalt na zvyseni energetickeho prijmu.
Zatim mi prijde, ze fantomalt je sice fajn, ale ze vic funguje davat do vseho odmerku glukopuru a do obeda zase pul vajicka nebo hodne masa... (za posledni mesic mame rekord +400g 🙂 i pri celodennim pohybu 🙂 )