icon

Neštovice a dovolená: Je rozumné riskovat s dětmi?

kristynka25
13. čer 2024

Ahoji. Vcera jsme byli s dvouletou dcerkou na cviceni a dnes jsem se dozvedela, ze chlapecek, ktery tam nebyl ma nestovice. Byl tedy s nami v kontaktu minulou stredu. Jde o to, že pristi tyden v patek letime na dovolenou. Mám strach, že by infekce mohla propuknout tam.
Myslite, ze je rozumne letet? V kontaktu byli jen hodinku. Navic jsme byli na cviceni i vcera, takze tam mohl byt uz nekdo nakazeny.
Nejvic se bojim, ze by infekce propukla tam a nevim jak bych maleho udrzela v karantene a jak se to pak resi pri odletu apod. Mate nekdo zkusenost? Leteli byste? Zrusenim bychom prisli o 50% ceny.

Strana
z2
ada22
17. čer 2024

Normálně jsem posera, ale zrovna ta pravděpodobnost, že se vysype na dovolené je tak 30% a to je vlastně s dětma vždycky něco. My snad odjeli někam jen dvakrát, že by se odjezd neodkládal nebo jedno s dětí nebylo nemocné. Rozhodně bych si předem zjistila, jaké jsou v dané lokalitě nemocnice a měla dostatek léků.

veronicka89
17. čer 2024

Inkubační doba od nákazy po první příznaky pak může být 10-21 dní.

Kdybych mela takhle premyslet nelitam nikam....

veronicka89
17. čer 2024

@adelisss kecy typu 2lete dite si dovolenou nebude pamatovat ,,miluju,, ...

mirka2408
17. čer 2024

Je to těžké rozhodnutí. Není jisté, že neštovice dostane. Pak vám asi bude líto peněz, ze sedíte doma, dítě je zdravé a mohli jste si užít dovolenou. Na druhý strane neštovice umí být potvora a člověk nikdy neví jak se to skomplikuje. Dcera měla neštovice minulý rok a měla takovou smůlu, že chytla 2 nemoci najednou. Neštovice +zápal Olič. Obě nemoci měli průběh lehký, ale díky bohu za naši doktorku a rychlé naspání správných antibiotik. Takže já bych zvažovala podle toho kam na dovolenou letíte a jaká je tam zdravotní starostlivost.

camillaq
17. čer 2024

Já bych jela. Nemusí to vůbec chytnout. Syn se byl nakazit záměrně, chytal na pupínky, dali si pusu, hráli si spolu víc jak hodinu a nechytil nic 🤷‍♀️ Taky jsme odjížděli na dovolenou a synové den před odjezdem dostali horečky. Přijeli jsme k moři a nic jim nebylo. Vzala bych si tedy sebou všechno možné na neštovice, ať jste připraveni. My jsme taky byli u Dr. nic jim nenašla , měli jen teolotu. Nabrala jsem si plnou lékárničku a naštěstí nic z toho nebylo.

adelisss
18. čer 2024

@kristynka25 Jako možnost je risknout dovolenou, když hlídání nechcete. Akorát holt člověk musí počítat s tím, že třeba neodletí celá rodina spolu nakonec... Radši s sebou mít léky, kontakty na pojišťovnu, místního lékaře, případně delegáta - aby byl člověku připraven.
Taky nejsem člověk, který jen spoléhá na štěstí a pomoc druhých - že bych ze sebe pak dělala největší chudinku, která strašně trpí s nemocným dítětem v zahraničí.

janedv
18. čer 2024

@kristynka25 jeste stihnete ockovani, fakt! Zkuste to, zavolej dr a date to.

chimny
18. čer 2024

Vzala bych gely pro jistotu a jela.Vubec to nemusí chytnout,syn měl ve školce x krát i ve škole,už jsem začala řešit ockovani protože jsem nechtěla aby je dostal moc velký a pak je dostal za 14 dní.Takze vůbec nemusí chytit.

luciiluk
18. čer 2024

Řešila jsem v podstatě stejný problém - dcery nejlepší kamarádka dostala neštovice dva týdny před naším odletem. Riskla jsem to, nastudovala cestovní pojištění, přibalila gel na neštovice a letěli jsme. Vše v pořádku a neštovice nedostala. Variantu, že bych jí nechala doma s babičkou mě ani nenapadla. Zaprvé by jí to bylo strašně líto a zadruhé, kdyby je chytla a bylo jí špatně, potřebují/chtějí mámu...

kristynka25
autor
18. čer 2024

@janedv my jsme se o nestovicich dozvedeli az 7 den potom co jsme s nimi vyli v kontaktu a tonuz je pry pozde.

kristynka25
autor
18. čer 2024

@adelisss uz jsme rozhodnuty ze dovolenou rusime. Dle pediatry je riziko nakazy vysoke, vzhledem k tomu, ze tam byly 2 deti nakazene a projevilo se jim to hned druhy den co s nama byly v kontaktu. Jsem z toho sice presla, ale i pediatra rikala, ze ani ta vedra nejsou moc dobra.

kristynka25
autor
18. čer 2024

@luciiluk to je super pristup 🙂 ja na to ale nemam ty koule, kdyby dcera uz byla starsi a dokazala bych ji nejak zabavit kdyby jsme prece jen zustali v te izolaci tak bych to dala, ale dvouleta nerizena strela je orisek no 😅 jen ta predstava je pro me silena 😅

janedv
18. čer 2024

@kristynka25 7 dnu uz asi ano. Drzim palce!

Strana
z2