Neštovice a dovolená: Je rozumné riskovat s dětmi?
Ahoji. Vcera jsme byli s dvouletou dcerkou na cviceni a dnes jsem se dozvedela, ze chlapecek, ktery tam nebyl ma nestovice. Byl tedy s nami v kontaktu minulou stredu. Jde o to, že pristi tyden v patek letime na dovolenou. Mám strach, že by infekce mohla propuknout tam.
Myslite, ze je rozumne letet? V kontaktu byli jen hodinku. Navic jsme byli na cviceni i vcera, takze tam mohl byt uz nekdo nakazeny.
Nejvic se bojim, ze by infekce propukla tam a nevim jak bych maleho udrzela v karantene a jak se to pak resi pri odletu apod. Mate nekdo zkusenost? Leteli byste? Zrusenim bychom prisli o 50% ceny.
Inkubační doba od nákazy po první příznaky pak může být 10-21 dní.
Kdybych mela takhle premyslet nelitam nikam....
Je to těžké rozhodnutí. Není jisté, že neštovice dostane. Pak vám asi bude líto peněz, ze sedíte doma, dítě je zdravé a mohli jste si užít dovolenou. Na druhý strane neštovice umí být potvora a člověk nikdy neví jak se to skomplikuje. Dcera měla neštovice minulý rok a měla takovou smůlu, že chytla 2 nemoci najednou. Neštovice +zápal Olič. Obě nemoci měli průběh lehký, ale díky bohu za naši doktorku a rychlé naspání správných antibiotik. Takže já bych zvažovala podle toho kam na dovolenou letíte a jaká je tam zdravotní starostlivost.
Já bych jela. Nemusí to vůbec chytnout. Syn se byl nakazit záměrně, chytal na pupínky, dali si pusu, hráli si spolu víc jak hodinu a nechytil nic 🤷♀️ Taky jsme odjížděli na dovolenou a synové den před odjezdem dostali horečky. Přijeli jsme k moři a nic jim nebylo. Vzala bych si tedy sebou všechno možné na neštovice, ať jste připraveni. My jsme taky byli u Dr. nic jim nenašla , měli jen teolotu. Nabrala jsem si plnou lékárničku a naštěstí nic z toho nebylo.
@kristynka25 Jako možnost je risknout dovolenou, když hlídání nechcete. Akorát holt člověk musí počítat s tím, že třeba neodletí celá rodina spolu nakonec... Radši s sebou mít léky, kontakty na pojišťovnu, místního lékaře, případně delegáta - aby byl člověku připraven.
Taky nejsem člověk, který jen spoléhá na štěstí a pomoc druhých - že bych ze sebe pak dělala největší chudinku, která strašně trpí s nemocným dítětem v zahraničí.
Vzala bych gely pro jistotu a jela.Vubec to nemusí chytnout,syn měl ve školce x krát i ve škole,už jsem začala řešit ockovani protože jsem nechtěla aby je dostal moc velký a pak je dostal za 14 dní.Takze vůbec nemusí chytit.
Řešila jsem v podstatě stejný problém - dcery nejlepší kamarádka dostala neštovice dva týdny před naším odletem. Riskla jsem to, nastudovala cestovní pojištění, přibalila gel na neštovice a letěli jsme. Vše v pořádku a neštovice nedostala. Variantu, že bych jí nechala doma s babičkou mě ani nenapadla. Zaprvé by jí to bylo strašně líto a zadruhé, kdyby je chytla a bylo jí špatně, potřebují/chtějí mámu...
@janedv my jsme se o nestovicich dozvedeli az 7 den potom co jsme s nimi vyli v kontaktu a tonuz je pry pozde.
@adelisss uz jsme rozhodnuty ze dovolenou rusime. Dle pediatry je riziko nakazy vysoke, vzhledem k tomu, ze tam byly 2 deti nakazene a projevilo se jim to hned druhy den co s nama byly v kontaktu. Jsem z toho sice presla, ale i pediatra rikala, ze ani ta vedra nejsou moc dobra.
@luciiluk to je super pristup 🙂 ja na to ale nemam ty koule, kdyby dcera uz byla starsi a dokazala bych ji nejak zabavit kdyby jsme prece jen zustali v te izolaci tak bych to dala, ale dvouleta nerizena strela je orisek no 😅 jen ta predstava je pro me silena 😅

Normálně jsem posera, ale zrovna ta pravděpodobnost, že se vysype na dovolené je tak 30% a to je vlastně s dětma vždycky něco. My snad odjeli někam jen dvakrát, že by se odjezd neodkládal nebo jedno s dětí nebylo nemocné. Rozhodně bych si předem zjistila, jaké jsou v dané lokalitě nemocnice a měla dostatek léků.