Neštovice - přenos. Co na ně?

rencinka87
17. lis 2019

Ahoj, tak nas uz taky dohnaly nestovice. Syn (3 roky) je ma od vcerejska.
Ja jsem je nemela (nabirali mi protilatky ted v druhem tehotenstvi a 0) a jeste tu mame 3mesicniho mladsiho brasku.
Tak se chci zeptat:
Je mozny, ze to nechyti mladsi, prestoze mu zadne protilatky kojenim nepredavam?
Kdo jste prodelali nestovice v dospelosti - jak moc hrozny to byl prubeh, kdy uz bylo mozny nejak normalne fungovat? (Ted nemyslim pocet pupinku a svedeni, ale spis horecky, unava atd.)
A cim jste mazali/nemazali, sprchovali/nesprchovali?

Taky teda syn dostal pred tydnem ockovani proti klistovce, vypadal naprosto zdrave, ale uz byl v inkubacni dobe, tak doufam, ze z toho nebude nejaky pruser :-/

Diky moc a nestovicim zdar 🙂

jituli84
17. lis 2019

Dospělý to asi bude snášet poněkud hůře. Mladší synovec měl neštovice nedávno až byl skoro vylečený a teměř bez pupínku, chytla to i neteř, měla vysoké teploty.

fouskovi
17. lis 2019

Známy je dostal skoro ve 40 letech a ležel v nemocnici na infekčním oddělení

alcar
17. lis 2019

Mimco to chytne temer 100%, ale muze mit hladky prubeh. Ty to asi teda taky chytnes. A nejlepsi jsou kratke koupele v hypermanganu a mazat bud Betadinou tekutou desinfekci nebo Tano hermal.

takyjedna
17. lis 2019

Proc ses davno nenechala ockovat?

rencinka87
autor
17. lis 2019

@takyjedna No popravde dokud jsem necekala deti, ani me to nenapadlo. Pak me to napadlo az ke konci tehotenstvi s prvnim synem, tehdy jsme ale neprichazeli do styku s detmi. Mela jsem v planu resit to pak po porodu. Pak jsem skoro dva roky kojila a to se neockuje. Znovu jsem otehotnela par mesicu po odstavu a v te dobe jsem si na to proste nevzpomnela. Pak uz jsem byla tehotna, nechala jsem si nabrat protilatky, vsichni tvrdili, ze je urcite budu mit, kdyz jsem byla nestovicim vystavena (mela je sestra, ale proste jsem je tehdy nechytla), no nakonec nemam zadny, v tehotenstvi jsem se maximalne hlidala a ted znovu kojim, takze ockovani zatim neprichazi v uvahu.
Jinak osobne nestovice nepovazuju za nejakou kritickou nemoc, syna jsem ockovat nenechavala a pokud se ted nenakazi mladsi, nebudu ho taky nechavat ockovat, az v puberte, pokud je do te doby neprodela.

janulkaz
17. lis 2019

Myslim,ze je to dost individiualni,ja je nemela,jsem ockovana a chytla jsem je..dva dny horecka,zimnice a strasna bolest hlavy,bez pupinku..kamaradka neockovana bez teplot a asi milion pupinku..ted uz s tim stejne nic neudelas,bud rada,ze je kluk nechytl v tehu..mimco to asi chytne taky,ale mivaji slabsi prubeh..preji klidny prubeh

babanci
19. lis 2019

Já je měla v 23 letech a nebyla to žádná hrůza. Pár pupínků, natřela jsem tekutým pudrem a za týden jsem byla úplně ready. Zato moje dětičky, ty měly pupínků tolik, že nemělo cenu natírat každý zvlášť. Natřela jsem je celé. 🙂 Pamatuju si, že šíleně zlobily, takže je určitě nic nebolelo. Moc nechápu, proč se na to dneska očkuje. Když jsem chodila na základku, dostala to tam většina dětí kromě mě.