icon

Jak zjistit protilátky na neštovice u dítěte?

vipeta
29. kvě 2026

Ahoj, můj syn v 10 letech zřejmě ještě neprodělal neštovice. Řešil jste někdo? Dají se zjistit protilátky? Když se narodil, tak jeho starší bráška zrovna neštovice dojížděl, a taky jsme několikrát zkoušeli ho velmi intenzivně nakazit, ale nic nechytil 🤷 případně by musel na očkování

xnikax1
29. kvě 2026

@vipeta Dceři bylo v lednu 9 a na preventivní prohlídce nám to doktorka už doporučila,takže jsem nechala očkovat. Nikdy je nechytila,ani když bylo ve školce několik vln.

vipeta
autor
29. kvě 2026
@xnikax1

@vipeta Dceři bylo v lednu 9 a na preventivní prohlídce nám to doktorka už doporučila,takže jsem nechala očkovat. Nikdy je nechytila,ani když bylo ve školce několik vln.

@xnikax1 ale protilátky jste teda nezajišťovali?

xnikax1
29. kvě 2026
@vipeta

@xnikax1 ale protilátky jste teda nezajišťovali?

@vipeta ne já jsem ji říkala,že je ve školce několikrát měli a o protilatkach vůbec nepadla řeč,jen že by jí chtělo naočkovat ,protože čím starší bude, tím víc hrozný ošklivý průběh.

levandule_k
29. kvě 2026

@vipeta Protilátky se dají zjistit z krve, ale asi to sama zaplatíš.

Jinak malé miminko bych nikdy záměrně nenechávala nakazit. Jestli ti to má prodělat, tak trochu později.

sistersss
29. kvě 2026

Syn 11 let neměl. Protilátky jsem nechala nabrat a nemá. Tudíž jsem volila cestu očkování. Teď ho čeká 2. dávka.

babka
29. kvě 2026

Možné to je. Já jsem do dospělosti taky neštovice neměla. Nechala jsem se testovat, když šla dcera do školky a nechala jsem se naočkovat 🙂

jajulin
29. kvě 2026

Dcera taky neštovice nechytla, i když se s nimi prokazatelně setkala hodněkrát. Měly je i naše další děti ve dvou vlnách, 5 let od sebe. Ona přesto nic. Řešila jsem to se dvěma dětskými doktorkami nezávisle na sobě. A obě řekly, že hladina protilátek nic neřekne, že není určující. Že jediná spolehlivá cesta je v tomto případě očkování.

pavlinkaaa87
29. kvě 2026

Naočkovat, protože v dospělosti jsou plane neštovice mnohem horší, navíc očkování funguje i proti pásovému oparu

craki
30. kvě 2026

Zeptej se pediatra..
Ale doporučuje se nabrat protilátky a pak dle výsledků očkovat.