Nezralá kyčel. Dávat kalhotky pouze na noc?

23. lis 2023

Dobrý den,
v 7. týdnu jsme byli na kontrole kyčlí a syn má pravou v pořádku Ib, ale levou má prý zatím nezralou IIa.

Pan doktor nám doporučil ortopedické abdukční kalhotky a kontrolu ve 3 měsících. Kalhotky nosit stále, celých následujících 7 týdnů.

Ovšem praktický lékař má názor jiný, prý je to fyziologická jednostranná neznalost a srovná se to bez jakéhokoliv zásahu. Kalhotky nedoporučil.

A já teď nevím. Kalhotky jsem objednala, vyzkouším jak malého budou omezovat a napadlo mě, bude řešením mu je třeba dávat pouze na noc?

Malého také nosím v šátku, kde má nozicky v poloze M, tak tam mu je mam také sundat nebo opravdu nechat stále?

Případně je taková pomůcka opravdu spíše na škodu? Muže miminko omezit ve vývoji?

Mám velkou obavu, aby se kycel srovnala a malý nemusel mít třmínky nebo peřinku.

Poprosím vás tedy o další odborný názor. Přidávám zprávu z vyšetření:
Obj.: glutealni ryhy symetricke, hybnost kycli volna, DKK stejne delky, repozicni a luxacni manevry neg
nalez die Grafa: Ib I. dx, lIA+ vlevo (alpha 56st), jaderka: /-zaver: normalni nalez, vlevo nezraly kycel ter.: O
dop.: nyni siroke baleni - idealne zajistit pomoci abdukcnich kalhotek - zakoupit v dravotnickych potrebach, not neustale, snimat pouze na myti a prebalovani

Velmi vám děkuji!

me_druhe_ja
23. lis 2023

IIa je v pořádku. Pan doktor má staré informace, kdy se doporučovalo široké balení snad všem.
Je lepší nechat mimi co nejvíc volně. Aby mohlo co nejvíc kopat nozkama. Správná pozice v šátku a nositku je naprosto ok.
Až při nálezu IIc se dává Frejkova peřinka na nonstop nošení (obě děti nosily dva měsíce, pak byly kyčle OK)

autor
23. lis 2023

@me_druhe_ja ano.. Tenhle článek jsem četla, sám ortoped mi o tom říkal, ale také říkal, že abdukční kalhotky jsou za něj nejlepší řešení, které se mu osvědčilo v praxi. Vývoj neohrozí a můžou jenom pomoci. Nedělat nic a čekat prý můžu, ale musím počítat i s variantou, že se to zhorší. Takže já prostě nevím..

lenerka1
23. lis 2023

Kontaktovat přímo doktora Jansu a zkontultovat to s ním.

autor
23. lis 2023

@lenerka1 děkuji, poslala jsem mu e-mail. Jinak pro zajímavost, ještě jsem přes pojišťovnu položila dotaz a odpověď je taková..

Tak mi řeknete, jak je tohle možný.. To si mám teda hodit korunou? 😬😫

me_druhe_ja
23. lis 2023

hele pokud bys měla klidnější svědomí a lépe se ti spalo, tak ty kalhotky dávej. Není to nic proti ničemu. Rozhodně nemůžou nijak ublížit. Jen podle mě je to zbytečný u toho nálezu. Každopádně fakt nijak ublížit nemůžou.
Nicméně miminu to fakt nijak nevadí. Tihle prckove si na to zvyknou okamžitě. Nemají s tím žádnej problém. A s těma kalhotama se můžou i docela obstojně hýbat a kopat. U peřinka je to horší. Jak jsem psala, obě moje děti měly peřinku a ani jednomu to nevadilo. Jedině mě to prudilo. 😀 ale dávala jsem fakt poctivě. I v autosedačce, vlezli se bez problémů. Dcera se s tim i v noci kojila: ormálně na zádech lezela, vytocila hlavu a pohoda. 😀 jak jsem ji to sundala tak do týdne se pak otočila na bříško jakoby nebyla dva měsíce svázaná. 🙂

autor
23. lis 2023

@me_druhe_ja asi udělám kompromis. Zkusím je dávat určitě na noc, respektive na spánek a přes den nechám i bez. A zajímá mě tedy, jestli je rvát do šátku, to mi přijde jako úplná blbost.

me_druhe_ja
23. lis 2023

samozřejmě do šátku ne. Tam jsou ty nožky přesně v té pozici jako když ma kalhotky. 🙂

lenerka1
24. lis 2023

Novinky se i k doktorům dostávají postupně. Ale může být problém v tom, že kyčle nejsou symetrický nezralé, tudíž je na každé jiný nález. Nespí náhodou na boku?

krisstina93
24. lis 2023

Já s takovým nálezem dávala široké baleni (látkové pleny) a nosila v šátku. Kolem 10 měsíců měli už kycle v pohodě.

autor
24. lis 2023

@lenerka1 spí převážně na zádech, když bok, tak se snažím střídat. To prý problém není, je to normální, prý se nevyvíjíme souměrně. Nejspíš je to prý polohou z bříška.

autor
24. lis 2023

@krisstina93 az kolem 10 měsíci? A to byl nalez Ib a IIa? Doktor řekl ze očekává zlepšení do 3.měsíce, tedy za 7 týdnu 🤔

krisstina93
25. lis 2023

No ono se to lepšilo postupně, ale do 10 měsíců sme chodili na kontroly na ortopedii, ze dokud to nebude úplně zrale, tak ho budou kontrolovat.